rezultati 15 odsto lošiji u odnosu na period pre pandemije

Pada prodaja polovnih automobila u Srbiji

SrbijaU fokusu

14.8.2023 16:17 Autor: Redakcija Biznis.rs 2

Pada prodaja polovnih automobila u Srbiji Pada prodaja polovnih automobila u Srbiji
U Srbiji je u prvih šest meseci ove godine prodato 64.521 polovnih automobila iz uvoza, što je bilo 5,6 odsto manje nego u isto... Pada prodaja polovnih automobila u Srbiji

U Srbiji je u prvih šest meseci ove godine prodato 64.521 polovnih automobila iz uvoza, što je bilo 5,6 odsto manje nego u isto vreme 2022. godine, pokazuje analiza stanja na tržištu novih i polovnih vozila u Srbiji sajta Polovni automobili.

Kako je navedeno, ovaj podatak deluje ohrabrujuće jer je pad prodaje polovnih automobile u prvoj polovini 2022. u odnosu na 2021. godinu iznosio 15,5 procenata, ali rezultati su i dalje lošiji od onih u godini pre pandemije, 2019. kada je za prvih šest meseci u Srbiji prodato 74.156 polovnjaka, prenosi Beta.

Tako je prodaja polovnih vozila u Srbiji iz uvoza trenutno 15 odsto manja nego u periodu pre korone i ratnih sukoba u Ukrajini.

Istraživanje je pokazalo da je trend rasta cena polovnjaka nastavljen i u prvoj polovini 2023. Sajt Polovni automobili istraživao je prosečne cene oglašenih vozila na samom portalu, gde je trenutno oglašeno oko 68.000 putničkih automobila, a prema dobijenim podacima prosečna cena polovnjaka je u prvih šest meseci ove godine bila veća za 5,3 odsto nego u isto vreme lane.

I u ovoj godini prisutan je kontinuirani rast cena, iz meseca u mesec, pa je tako prosečna cena u januaru iznosila 8.446 evra, dok je u junu prosek svih oglašenih putničkih automobila na sajtu Polovni automobili dostigao 8.892 evra.

Ukazano je i da se istovremeno tržište automobila u Evropi polako stabilizuje. U prvih šest meseci ove godine, prema podacima Evropske asocijacije proizvođača automobila, prvi put je registrovano 5,4 miliona putničkih vozila, što predstavlja rast od 17,8 odsto odsto u odnosu na isti period prošle godine.

Prema istom izvoru, četiri najveća tržišta u Evropi beleže rast i u junu, i to u Španiji od 13 odsto, Italiji 9,1 odsto, Francuskoj 11,5 odsto, a u Nemačkoj od 24,8 odsto, ali je prodaja novih vozila u EU i dalje manja u odnosu na period pre krize.

U Nemačkoj, jednom od najvećih tržišta sa kog se uvoze polovnjaci u Srbiju, cene polovnih automobila su u neznatnom padu i to, kako navodi portal za prodaju automobila AutoScout24, već tri meseca uzastopno.

Istraživanje je pokazalo i da su tradicionalno, kupci polovnjaka u Srbiji i dalje okrenuti modelima sa dizel agregatima.

Konkretno, 65,23 odsto prodaje polovnih automobila iz uvoza u prvoj polovini godine činila su vozila sa dizel motorom, a 29,39 odsto na benzin.

Dodaje se i da nema značajnijih promena ni kad je reč o interesovanju za proizvođače i modele.

Prosečan srpski vozač i dalje je najviše naklonjen Volkswagenovim modelima golfu, pasatu i polu, a u vrhu prodaje polovnjaka su još i modeli kompanija Audi, Opel, Peugeot i Renault.

Kad je reč o godištu, u prvih šest meseci ove godine najtraženiji su bili automobili proizvedeni između 2007. i 2011. godine. To su vozila sa Euro 4 i Euro 5 emisionim standardom i ona čine 42,8 odsto ukupne prodaje polovnih automobila iz uvoza u Srbiji.

Istraživanje je obuhvatilo prodajne rezultate u prvih šest meseci 2023. godine, kretanje cena, kao i interesovanje kupaca u pogledu brendova, modela, godišta i pogonskog goriva, a podaci su prikupljeni u saradnji sa CUBE Teamom.

  • SHALIMAR

    14.8.2023 #1 Author

    Cene su previsoke,potraznja je smanjena…

    Odgovori

  • SUNCE

    15.8.2023 #2 Author

    Eto koji je naš standard kada kupujemo 15 godina stara vozila.

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...