Ponuđen samo manji iznos za plaćanje doprinosa za zdravstveno osiguranje

Frilenseri nezadovoljni predlogom države, bez normiranih troškova za radnike na internetu

PoreziPreduzetnikSrbijaU fokusu

28.6.2022 14:15 Autor: Ljiljana Begović 21

Frilenseri nezadovoljni predlogom države, bez normiranih troškova za radnike na internetu Frilenseri nezadovoljni predlogom države, bez normiranih troškova za radnike na internetu
Poreski status frilensera u Srbiji trebalo bi do kraja ove godine da dobije svoj konačni oblik koji će zadovoljiti kako nadležne institucije, tako i... Frilenseri nezadovoljni predlogom države, bez normiranih troškova za radnike na internetu

Poreski status frilensera u Srbiji trebalo bi do kraja ove godine da dobije svoj konačni oblik koji će zadovoljiti kako nadležne institucije, tako i radnike na internetu. Radna grupa za rešavanje ovog pitanja već nekoliko meseci radi na konačnom predlogu.

Članica ovog tela iz Udruženja radnika na internetu (URI) Tamara Petrović za Biznis.rs kaže da predstavnici države do sada nisu iznosili svoje predloge na sastancima radne grupe, sve do 21. juna.

“Pre nekoliko dana na sastanku je iznet predlog da se ništa ne menja u važećem Zakonu o izmenama i dopunama Zakona o porezu na dohodak građana, osim da se prepolovi iznos doprinosa za zdravstvo. Ta računica nam je bila neprihvatljiva i pre godinu dana, te je upravo zbog toga dogovoren znatno povoljniji poreski model koji važi kao prelazno rešenje do kraja ove godine”, ističe Petrović.

Ona dodaje da su udruženja frilensera imala opravdana očekivanja da prelazno rešenje vodi ka novom, boljem i konačnom statusu kojim će biti zadovoljne obe strane.

“Radna grupa je i formirana da pronađe odgovarajuće i održivo zakonsko i poresko rešenje za frilensere (u početku je najavljivan i novi poseban Zakon o fleksibilnim oblicima rada). Prelazno po logici stvari podrazumeva da će se doći do nečeg novog, a ne vraćanje starog. Jedino što nam je država ponudila je da prepolovi najniži namet. Objašnjenje za umanjenje doprinosa za zdravstvo je činjenica da nemamo sva prava koji drugi korisnici imaju niti ih država može garantovati. Ali isto tako, ne mogu nam se omogućiti niti zaštititi mnoga radna prava, a taj doprinos nisu umanjili”, objašnjava naša sagovornica.

Petrović smatra da, kada je reč o predlogu predstavnika vlasti, najteže je razumeti potpuno ukidanje normiranih troškova, uprkos činjenici da svi frilenseri sami snose troškove svog rada i poslovanja.

Foto: Pixabay.com

Prema iznetom predlogu, frilenseri čiji mesečni prihodi iznose na primer 120.000 dinara, morali bi za troškove poreza i doprinosa da plate 42 odsto, što iznosi oko 50.000 dinara.

Članica radne grupe iz Udruženja radnika na internetu (URI) Tamara Petrović kaže da će na sledećem sastanku udruženja frilensera izneti svoj predlog.

“Na sledećem sastanku udruženja ćemo izneti svoj predlog, u skladu sa onim zbog čega smo i pristali da učestvujemo u radnoj grupi, a to je da naredno rešenje ne može biti znatno nepovoljnije od prelaznog rešenja za koje smo se izborili”, zaključuje naša sagovornica.

Podsetimo, prema trenutno važećem prelaznom rešenju oni koji mesečno zarađuju nešto više od 500 evra nemaju finansijskih obaveza. Frilenseri sa mesečnim prihodima od oko 1.000 evra mesečno treba da izdvoje oko 13 odsto, a oni koji zarađuju oko 2.000 evra oko 20 procenata za plaćanje poreza.

Po sadašnjem rešenju nema samooporezivanja, odnosno samoprijavljivanja prihoda, Poreska uprava slaće rešenja frilenserima koji zarađuju više od 768.000 dinara godišnje.

  • Jovana24

    28.6.2022 #1 Author

    Bas previse bi bilo 42%… Nadam se da ce se naci resenje koje se isplati i frilenserima, s obzirom na to da država ne igra veliku ulogu u njihovom zapošljavanju vec oni sami.

    Odgovori

    • Sanja

      29.6.2022 #2 Author

      Država ne da ne igra veliku, već ne igra nikakvu ulogu u našem zapošljavanju.

      Odgovori

  • Toma

    28.6.2022 #3 Author

    Po principu: Oderi ih a ne daj im nikakva prava. Bezobrazluk.

    Odgovori

  • SRDJAN

    28.6.2022 #4 Author

    Previsoko je bas 42%

    Odgovori

  • VANJA

    28.6.2022 #5 Author

    Valjda ce se izboriti za svoja prava!

    Odgovori

  • GOCA BG

    28.6.2022 #6 Author

    Pretpostavila sam da ce biti odbijeni,nazalost…

    Odgovori

  • MARA

    28.6.2022 #7 Author

    A, mogli bi malo i da im pomognu, za promenu..

    Odgovori

  • IVAN

    28.6.2022 #8 Author

    Doci ce im bolji dani

    Odgovori

  • kaćica

    28.6.2022 #9 Author

    Bezveze jer drzava nema nista sa ovim.Da plate sto rade na Instagramu sto nema veze sa Srbijom.

    Odgovori

  • Kole

    29.6.2022 #10 Author

    Sad, ovaj prihod od 100 000rsd nije plata, nekada su troskovi da se toliko zaradi 30-40000 pa u mom slucaju i 50 000. Sad, kada od tih 100 000 dodju pripadajuca opterecenja (42 000rsd) + 50 000 troskova, onda sam ja u plusu 8 000. Toliko o zdravoj pameti. Sa druge strane, kladionice i stranci neoporezivi.

    Odgovori

  • MIŠKOVIĆ

    29.6.2022 #11 Author

    Obećano mnogo a ispunjeno ništa

    Odgovori

  • TATJANA

    29.6.2022 #12 Author

    Treba naci resenje za obe strane

    Odgovori

  • Anna

    29.6.2022 #13 Author

    Država nikako ne želi da ostane bez svog dela kolača. I svakako teži da taj deo bude što veći.

    Odgovori

  • DANIJELA

    29.6.2022 #14 Author

    Uvek ce jedna strana biti nezadovoljna, kako god da bude. Tesko da postoji neko srednje resenje.

    Odgovori

  • SNEZANA

    29.6.2022 #15 Author

    Izmisljeno zanimanje po meni

    Odgovori

    • jelena

      29.6.2022 #16 Author

      Zanimanje nikako nije izmisljeno, ljudi rade preko interneta, isto kao sto i vi lupate trenutno gluposti preko interneta, bez da ste izasli iz svoje kuce.

      Odgovori

    • Milan

      29.6.2022 #17 Author

      A Vi bi Snezana mogli da malo izadjete iz televizora marke Ei Nis pa da vidite da se vreme promenilo i da postoje inovativna radna mesta kao sto su Freelanceri od koga ja, verovali ili ne, prehranjujem petoclanu porodicu.

      Odgovori

  • BOJANA

    29.6.2022 #18 Author

    Baš su preterali

    Odgovori

  • jelena

    29.6.2022 #19 Author

    Apsolutno mi nije jasno ZASTO? Mi zaradjujemo novac koji uplacuju iz inostranstva, trosimo ga ovde, u nasoj drzavi. Cist priliv novca, zar to nije dovoljno???

    Odgovori

  • MarijaS

    29.6.2022 #20 Author

    Treba postici dogovor

    Odgovori

  • ceca

    2.7.2022 #21 Author

    Sramota. I pekaru i stolaru i zubaru i zidaru se priznaju troskovi a oporezuje ZARADA. Drzava Srbija jos jednom dokazuje kako joj je prioritet da otera sto vise mladih Srba i zameni ih sa Vijetnamcima i Bangladezima

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...