Mnogo bolji rezultati nego pre nedelju dana

Gotovo utrostručena vrednost prometa na Produktnoj berzi

AgrobiznisSrbija

22.9.2023 15:25 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Gotovo utrostručena vrednost prometa na Produktnoj berzi Gotovo utrostručena vrednost prometa na Produktnoj berzi
U nedelji za nama preko Produktne berze u Novom Sadu prometovano je 4.051 tona robe, što u odnosu na proteklu nedelju predstavlja rast obima... Gotovo utrostručena vrednost prometa na Produktnoj berzi

U nedelji za nama preko Produktne berze u Novom Sadu prometovano je 4.051 tona robe, što u odnosu na proteklu nedelju predstavlja rast obima prometa od 58,55 odsto. Ukupna finansijska vrednost iznosila je 181.784.020 dinara, čak 187,94 odsto više nego prethodne sedmice.

U toku ove nedelje najtrgovanije robe bile su suncokret i soja, piše u izveštaju novosadske berze.

Nakon četiri nedelje zaredom kada je kukuruz bio primarna kultura u trgovanju, tokom ove sedmice došlo je do pada aktivnosti na ovom tržištu, te je kukuruz u ukupnom obimu prometa učestvovao sa samo četiri odsto.

Tokom prve polovine nedelje bila je primetna povećana ponuda kukuruza starog roda, dok je tražnja za njim bila slaba ili je u potpunosti izostajala. Sa druge strane, kupci su u većoj meri potraživali kukuruz novog roda, ali je njegova ponuda početkom nedelje bila slaba. U drugoj polovini nedelje dolazi do povećanja ponude kukuruza novog roda i samim tim do zaključenja berzanskih ugovora. Ponderisana cena iznosila je 16,07 din/kg bez PDV-a, uz pad na nedeljnom nivou od 5,32 odsto.

Tržište pšenice je tokom čitave nedelje bilo dosta mirno, uz slabu tražnju i ponudu. Jedini ugovor za pšenicu zaključen je na cenovnom nivou od 20,00 din/kg bez PDV-a.

Na tržištu soje posle dužeg vremena beleženo je povećanje aktivnosti, na šta je uticao početak trgovanja novim rodom soje. Zbog toga je soja u ukupnom prometu učestvovala sa čak 46 odsto. Ponderisana cena iznosila je 46,11 din/kg bez PDV-a, što u odnosu na prethodnu nedelju, kada su zaključeni prvi berzanski ugovori za novi rod soje, predstavlja pad cene od 6,85 odsto.

Suncokret je tokom ove nedelje bio najtrgovanija kultura, učestvujući u ukupnom obimu prometa sa 49 odsto, uz prosečnu cenu od 38,08 din/kg bez PDV-a i nedeljni pad od 2,59 odsto.  

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...