rezultati IFO Ankete ekonomskih stručnjaka najpovoljniji za Severnu Makedoniju

Hrvatskoj najveće šanse za recesiju u regionu, za Srbiju verovatnoća do 30 odsto

AnalizaIzdvajamoPoslovanjeSrbija

8.2.2024 14:11 Autor: Milica Rilak 13

Hrvatskoj najveće šanse za recesiju u regionu, za Srbiju verovatnoća do 30 odsto Hrvatskoj najveće šanse za recesiju u regionu, za Srbiju verovatnoća do 30 odsto
Ekonomski stručnjaci iz celog sveta veruju da postoji velika verovatnoća recesije u mnogim zemljama do kraja 2024. godine, a u Evropi se to posebno... Hrvatskoj najveće šanse za recesiju u regionu, za Srbiju verovatnoća do 30 odsto

Ekonomski stručnjaci iz celog sveta veruju da postoji velika verovatnoća recesije u mnogim zemljama do kraja 2024. godine, a u Evropi se to posebno odnosi na Nemačku, Veliku Britaniju i Holandiju. U njima se mogućnost izbijanja recesije procenjuje na 38 odsto, objavio je nemački institut IFO.

Srbija je svrstana među osam evropskih zemalja za koje se verovatnoća ulaska u recesiju ove godine procenjuje na 25 do 30 odsto.

Među nalazima Ankete ekonomskih stručnjaka, kvartalnog istraživanja koje sprovode institut IFO i Institut za švajcarsku ekonomsku politiku, je i prognoza verovatnoće recesije u Ukrajini od 41 odsto.

„Ekonomisti su izdvojili geopolitičke događaje (43 odsto) i cene energije (33 odsto) kao glavne faktore koji povećavaju verovatnoću recesije“, izjavio je istraživač IFO Filip Hajl (Philipp Heil).

Učesnici ankete smatraju da je recesija nešto manje verovatna u drugim evropskim ekonomijama, kao što su Švajcarska (17 odsto), Irska (20 odsto), Španija (22 odsto), Francuska (23 odsto), Italija (27 odsto), Austrija (29 odsto) i Belgija (29 procenata).

„Ove brojke su uporedive sa onima za druge velike ekonomije: stručnjaci iz Sjedinjenih Država prijavili su sličnu verovatnoću recesije (26 procenata). Gledajući širom sveta, velike se verovatnoće očekuju, između ostalog, za Izrael (44 odsto), Ekvador (48 odsto) i Argentinu (61 odsto) – zemlje koje su iskusile značajne političke turbulencije u nedavnoj prošlosti“, objavio je IFO u analizi rezultata ankete.

Srbija je, zajedno sa Italijom, Austrijom, Portugalom, Rumunijom, Crnom Gorom, Belgijom i Danskom, svrstana među zemlje u kojima se verovatnoća izbijanja recesije kreće između 25 i 30 odsto.

Za razliku od Srbije, Hrvatska se nešto lošije kotira – verovatnoća izbijanja recesije u toj susednoj zemlji procenjena je na između 30 i 35 odsto. Najoptimističnija je prognoza za privredu Severne Makedonije, koja je trenutno jedina evropska država za koju učesnici ankete procenjuju da ima samo do 10 odsto šanse da uđe u recesiju tokom ove godine.

Verovatnoća da svet uđe u recesiju ove godine iznosi 26 odsto, dok su ključni „generatori“ recesije neodržive javne finansije i politička nestabilnost.

Dok geopolitički događaji i cene energije dominiraju u Nemačkoj sa po preko 50 odsto odgovora, ispitanici u Francuskoj uglavnom izražavaju zabrinutost u vezi sa monetarnom politikom. Francuski stručnjaci su takođe mnogo više zabrinuti zbog trgovinskih ratova i protekcionizma od ostalih ispitanika u Evropi, naveli su iz IFO.

„Rezultati jasno pokazuju da su nakon pandemije Covid-19 novi globalni sukobi sada odlučujući faktori neizvesnosti za ekonomski razvoj zemalja“, zaključio je istraživač IFO Timo Vohner (Wochner).

  • LJUBOMIR

    8.2.2024 #1 Author

    Rizično

    Odgovori

  • SUNCE

    8.2.2024 #2 Author

    Recesija preti celom svetu a ne samo Evropi.Pozar lokalnih ratova se rasplamsava i to ima uticaj na ceo svet.

    Odgovori

  • PAVLE-2005

    8.2.2024 #5 Author

    Svi će pre ili kasnije

    Odgovori

  • SHALIMAR

    8.2.2024 #6 Author

    Kakva je nestabilna situacija u celom svetu,prognoze mogu lako da se promene..

    Odgovori

  • ELLA

    8.2.2024 #7 Author

    Srvija je vec decenijama na putu

    Odgovori

  • SENSEI

    9.2.2024 #8 Author

    Pa da li uopšte može veća kriza i recesija od ove trenutne

    Odgovori

  • DOBRILA

    9.2.2024 #9 Author

    Bas vala , pre ili kasnije bice svuda..

    Odgovori

  • MARAMACA

    10.2.2024 #10 Author

    Bice u 90% zemalja

    Odgovori

  • CIGI

    11.2.2024 #11 Author

    Pa dokle vise

    Odgovori

  • SUNCICA

    11.2.2024 #12 Author

    To se i ocekivalo, vec je prevelika inflacija

    Odgovori

  • BIJUTI27

    17.3.2024 #13 Author

    Svi će oni propasti samo mi nećemo ipak smo mi ekonomski TIGAR!!!

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...