Broj korisnika socijalne pomoći drastično smanjen

Inicijativa A11: U Srbiji borba protiv siromaštva skoro nepostojeća

SrbijaU fokusu

17.10.2023 18:11 Autor: Redakcija Biznis.rs 1

Inicijativa A11: U Srbiji borba protiv siromaštva skoro nepostojeća Inicijativa A11: U Srbiji borba protiv siromaštva skoro nepostojeća
Inicijativa za ekonomska i socijalna prava (A11) objavila je da su institucionalni okvir i javne politike za borbu protiv siromaštva u Srbiji skoro nepostojeće.... Inicijativa A11: U Srbiji borba protiv siromaštva skoro nepostojeća

Inicijativa za ekonomska i socijalna prava (A11) objavila je da su institucionalni okvir i javne politike za borbu protiv siromaštva u Srbiji skoro nepostojeće.

Diskriminatorni uslovi pokazuju kako i sistem socijalne zaštite doprinosi zapadanju u još dublje siromaštvo marginalizovanih građana, navedeno je u saopštenju, a prenosi Beta.

Ukazano je da ovakav odnos pokazuje primer digitalnih sistema nadzora korisnika novčane socijalne pomoći, kao što je registar Socijalna karta, nakon čijeg uvođenja je uočeno drastično smanjenje broja korisnika.

Precizirano je da je od 226.897 korisnika u 2019. godini, njihov broj do sada smanjen za 50.817, na sadašnjih 176.580 korisnika.

Od 1. februara 2022. godine, što je jedan mesec pre početka primene Zakona o Socijalnoj karti, do 1. avgusta 2023. godine, taj broj je smanjen za 34.686.

Iz A11 su ocenili kao nerealizovano obećanje premijerke Ane Brnabić da će Socijala karta uticati proaktivno na korisnike koji ispunjavaju uslove za socijalnu pomoć.

Oni su predočili da i kad korisnici ostvare pravo na novčanu socijalnu pomoć, ona čini samo 41,96 odsto (11.122 dinara) prihoda koji je neophodan da bi se prešao prag rizika od siromaštva (26.509 dinara).

Novčana socijalna pomoć za tročlano domaćinstvo (20.099 dinara) pokriva 30,61 odsto iznosa minimalne potrošačke korpe, istaknuto je u saopštenju.

Iako se ekonomski pokazatelji menjaju, iznos novčane socijalne pomoći ih ne prati i presporo se prilagođava rastu cena, što za posledicu ima da korisnici imaju efektivno sve manje novca na raspolaganju, naveli su iz Inicijative.

Stopa inflacije sa kojom se usklađuje novčana socijalna pomoć odnosi se na opštu stopu inflacije koja je značajno niža od stope inflacije koja se odnosi na cenu hrane, zbog čega se troškovi života primaoca novčane socijalne pomoć i dalje efektivno povećavaju iz meseca u mesec.

Za razliku od novčane socijalne pomoći koja se usklađuje sa inflacijom, sve penzije u Srbiji od 2020. godine usklađuju se 50 odsto sa inflacijom i 50 odsto sa rastom prosečnih zarada jednom godišnje, što je prema oceni A11, pravičnije.

Za sprovođenje predloga da se na isti način indeksiraju novčane socijalne pomoći su potrebne izmene i dopune Zakona o socijalnoj zaštiti, za koji nema naznaka da će se menjati u skorije vreme, zaključeno je u saopštenju.

  • ZVEZDA

    17.10.2023 #1 Author

    Svi se zale kako jedva prezivljavaju….

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...