Stefan Lazarević biće na čelu ove organizacije

Izabran novi Upravni odbor Američke privredne komore u Srbiji

BiznisSrbija

7.2.2024 09:17 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Izabran novi Upravni odbor Američke privredne komore u Srbiji Izabran novi Upravni odbor Američke privredne komore u Srbiji
Američku privrednu komoru u Srbiji (AmCham Srbija) i naredne dve godine, na poziciji predsednika Upravnog odbora, u svom drugom mandatu, vodiće Stefan Lazarević, potpredsednik... Izabran novi Upravni odbor Američke privredne komore u Srbiji

Američku privrednu komoru u Srbiji (AmCham Srbija) i naredne dve godine, na poziciji predsednika Upravnog odbora, u svom drugom mandatu, vodiće Stefan Lazarević, potpredsednik za globalne operacije u korporaciji NCR Voyix i generalni direktor NCR Voyix za Srbiju.

Predstavnici AmCham Srbija kompanija članica, na Generalnoj skupštini, pored predsednika, izabrali su još sedam članova Upravnog odbora. Poziciju prvog potpredsednika obavljaće Darko Popović, generalni direktor i predsednik Izvršnog odbora, Banca Intesa. Na mestu drugog potpredsednika, u novom sazivu biće Svetoslav Atanasov, generalni direktor, Coca-Cola HBC Srbija i Crna Gora.

U jakoj konkurenciji, za članove Upravnog odbora u naredne dve godine, glasovima predstavnika AmCham kompanija članica, izabrani su: Goran Vasić (Yettel), Marija Popović (OTP banka Srbija), Milan Samardžić (SOG u saradnji sa Kinstellarom), Sandra Marinković (Merck Sharp & Dohme), i Zoran Daljević (Atlantic Grupa).

Foto: AmCham Srbija

Proteklu godinu Američka privredna komora u Srbiji završila je sa najvišim brojem članova od osnivanja. AmCham Srbija danas okuplja više od 260 međunarodnih i domaćih kompanija u zemlji, koje su investirale preko dvadeset milijardi evra i koje zapošljavaju preko 112.000 građana Srbije.

„Snaga AmCham-a leži u poverenju članstva koje čini najbolji deo srpske privrede. Rekordan broj članica obavezuje nas da se naš glas još više i glasnije čuje u borbi za atraktivno, predvidivo i stabilno poslovno okruženje. Novoj Vladi Srbije AmCham će, kao i do sada, biti pouzdani partner i podrška u sprovođenju  najtežih reformi. Nadamo se da će nova Vlada imati pun mandat i da će se fokusirati na sistemska rešenja koja će dodatno unaprediti poslovnu klimu u Srbiji i doprineti ubrzavanju procesa evropskih integracija. Na evropskom putu ostaćemo podrška svim regionalnim inicijativama i nastaviti posvećeno da radimo na unapređenju ekonomskih odnosa između Srbije i SAD-a“, istakao je Stefan Lazarević, predsednik AmCham-a.

On je kao prioritete reformske agende, AmCham članice naveo „važnost daljeg unapređenja efikasnosti i transparentnosti administrativnog i pravosudnog sistema kroz digitalnu transformaciju, zelenu tranziciju i prilagođavanje EU standardima imajući u vidu da je EU naše najveće izvozno tržište.“

“ Zatim tu su rešavanje pitanja energetske zavisnosti sa akcentom na obnovljive izvore energije, unapređenje sistema zdravstvene zaštite sa fokusom na povećanje dostupnosti inovativnih lekova i olakšavanje administracije, ali i liberalizacija Zakona o deviznom poslovanju i razvoj tržišta kapitala“, zaključio je Lazarević.

Ambasador SAD-a u Srbiji Kristofer Hil istako je u svojoj čestitci člabovima Upravnog odbora da „AmCham igra ključnu ulogu u jačanju ekonomske saradnje SAD i Srbije i ubrzanju privrednog rasta Srbije.“

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Biznis.rs newsletter

    Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

    Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.