U periodu januar - jul izvezeno robe u vrednosti od 16,8 milijardi evra

Izvoz robe iz Srbije za sedam meseci 8,2 odsto veći, a uvoz 5,1 procenat manji

Srbija

31.8.2023 14:03 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Izvoz robe iz Srbije za sedam meseci 8,2 odsto veći, a uvoz 5,1 procenat manji Izvoz robe iz Srbije za sedam meseci 8,2 odsto veći, a uvoz 5,1 procenat manji
Ukupna spoljnotrgovinska robna razmena Srbije za sedam meseci ove godine iznosila je 38,3 milijarde evra, što je bilo 0,3 odsto više nego u isto... Izvoz robe iz Srbije za sedam meseci 8,2 odsto veći, a uvoz 5,1 procenat manji

Ukupna spoljnotrgovinska robna razmena Srbije za sedam meseci ove godine iznosila je 38,3 milijarde evra, što je bilo 0,3 odsto više nego u isto vreme prošle godine, objavio je u četvrtak Republički zavod za statistiku (RZS).

U periodu januar – jul, izvezeno je robe u vrednosti od 16,8 milijardi evra, odnosno 8,2 odsto više nego u isto vreme godinu pre, dok je uvoz bio 21,4 milijarde evra, što je bilo 5,1 odsto manje u odnosu na isti period prošle godine.

Deficit je bio 34,7 odsto manji nego u isto vreme 2022. godinu i iznosio je 4,5 milijardi evra.

Pokrivenost uvoza izvozom je bila 78,7 odsto i bila je veća od pokrivenosti u istom periodu prethodne godine, kada je iznosila 69 procenata.

Iz RZS podsećaju da je spoljnotrgovinska robna razmena bila najveća sa zemljama sa kojima Srbija ima potpisane sporazume o slobodnoj trgovini. Zemlje članice Evropske unije čine 60 procenta ukupne razmene.

Srbije je sa zemljama CEFTA u tom periodu imala suficit od 1,5 milijardi evra, jer je izvoz iz Srbije iznosio 2,5 milijardi evra, a uvoz iz CEFTA zemalja 978 miliona evra.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...