Italijanski investitori u Srbiji zapošljavaju oko 50.000 ljudi

Izvoz srpskih proizvoda u Italiju deset puta manji od uvoza

BiznisEUSrbija

31.10.2022 08:29 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Izvoz srpskih proizvoda u Italiju deset puta manji od uvoza Izvoz srpskih proizvoda u Italiju deset puta manji od uvoza
Italijanski investitori u Srbiji zapošljavaju oko 50 hiljada ljudi, a Italija je treći najvažniji spoljnotrgovinski partner. Robna razmena raste i u prvih sedam meseci... Izvoz srpskih proizvoda u Italiju deset puta manji od uvoza

Italijanski investitori u Srbiji zapošljavaju oko 50 hiljada ljudi, a Italija je treći najvažniji spoljnotrgovinski partner. Robna razmena raste i u prvih sedam meseci ove godine. Dostigla je 2,74 milijarde evra. Loše je što srpski poljoprivredno-prehrambeni sektor na to tržište izvozi 10 puta manje nego što uveze od njihovih italijanskih kolega, koji nama najviše prodaju vino, sir i testenine.

Čak 30 italijanskih kompanija iz sektora prehrambene industrije i vina iz svih italijanskih regija, došlo je u Srbiju kako bi predstavili svoja vrhunska maslinova ulja, keks, testeninu, isključivo od domaće sirovinske baze, piše RTS.

Ambasador Italije u Beogradu Luka Gori (Luca Gori) ističe da je enogastronomski sektor veoma važan za saradnju Srbije i Italije.

„On je u stalnom porastu. U proteklom periodu imali smo porast od 36 odsto. Govorimo o 40 miliona evra razmene Srbije i Italije u ovom sektoru. Ambasada Italije u Beogradu ima mnogo inicijativa“, kaže Gori.

Antonio Ventreska (Antonio Ventresca) iz Italijanske agencije ѕa spoljnu trgovinu ističe da su Italijani jako zainteresovani za saradnju sa Srbijom.

„Mi pokušavamo da otklonimo poteškoće, da ostvarimo lakšu saradnju i prodor na srpsko tržište. Ne želimo da pomognemo samo uvoznicima, već i da utičemo na politiku cena“, ističe Vantreska.

Italijanska vina u svetskom vrhu

Italijanska vina spadaju u sam svetski vrh, a proizvedena su od grožđa iz vinograda u Toskani, Abrucu, Venetu, Siciliji. Italija ima preko 500 sorti vinove loze.

Nikola Altijeri (Nicola Altieri) iz kompanije Fontefico, u regionu Abruco, proizvodi samo vina od autohtonih sorti – Pekorina, Trebijana, Muntepulćijana.

„Mi od pekorina pravimo odlična roze vina, naš Fosimato. On spada u 50 najboljih vina u Italiji“, ističe Altijeri.

Mauro Krapiz (Mauro Crapiz) iz kompanije Marcozzi, u regionu Fermo, proizvodi testeninu sa jajima i od pšeničnog brašna – griza.

„Naša pasta sa jajima jedan je tip makarona. Sve sirovine su italijanskog porekla, a glavni proizvodi su špageti, gatoni, lukatini“, dodaje Krapiz.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...