Prednost na konkursu imaju lica iz teže zapošljivih grupa

Javni poziv za dodelu 300.000 dinara bespovratnih sredstava za buduće preduzetnike

PoslovanjePreduzetnikSrbija

27.3.2024 11:57 Autor: Ljiljana Begović 16

Javni poziv za dodelu 300.000 dinara bespovratnih sredstava za buduće preduzetnike Javni poziv za dodelu 300.000 dinara bespovratnih sredstava za buduće preduzetnike
Nacionalna služba za zapošljavanje (NSZ) i ove godine je raspisala konkurs za dodelu bespovratnih sredstava od 300.000 dinara za preduzetnike. Javni poziv nezaposlenima za... Javni poziv za dodelu 300.000 dinara bespovratnih sredstava za buduće preduzetnike

Nacionalna služba za zapošljavanje (NSZ) i ove godine je raspisala konkurs za dodelu bespovratnih sredstava od 300.000 dinara za preduzetnike.

Javni poziv nezaposlenima za dodelu subvencija za samozapošljavanje odnosi se na osobe koje se vode na evidenciji NSZ i imaju završenu obuku za razvoj preduzetništva.

Podrška samozapošljavanju obuhvata stručnu pomoć i sredstva u vidu subvencija.

Stručna pomoć koju može da ostvari nezaposleni koji se samozapošljava sastoji se od informativnih i savetodavnih usluga, obuke za razvoj preduzetništva, kao i podrške u prvoj godini poslovanja koja se realizuje kroz mentoring program i specijalističke obuke u Nacionalnoj službi za zapošljavanje ili regionalnim razvojnim agencijama.

“Sredstva za samozapošljavanje u 2024. godini odobravaju se u jednokratnom iznosu od 300.000 dinara po korisniku radi osnivanja radnje, zadruge, ili drugog oblika preduzetništva, kao i za osnivanje privrednog društva ukoliko osnivač zasniva u njemu radni odnos”, navode iz NSZ.

Ko će od prijavjenih dobiti bespovratna sredstva biće određeno na osnovu ocene biznis plana i pripadnosti kategoriji teže zapošljivih lica, ali će prednost pri odabiru imatižene, posebno iz manje razvijenih i devastiranih područja.

Uslovi za dodelu sredstava

Pravo na dodelu subvencije ostvaruju nezaposlena lica koja su do dana podnošenja zahteva:

 • Prijavljena na evidenciju nezaposlenih u gore navedenim filijalama NSZ i imaju status dugoročno nezaposlenih lica
 • Završila obuku za razvoj preduzetništva po planu i programu obuke u organizaciji NSZ ili druge odgovarajuće organizacije (za informacije o obuci možeš se javiti svom savetniku u NSZ)
 • Ispunila ranije obaveze i izmirila sva dugovanja prema NSZ
 • U dozvoljenom okviru opredeljenog iznosa za de minimis državnu pomoć u tekućoj fiskalnoj godini i u prethodne dve fiskalne godine, u skladu sa propisima za dodelu državne pomoći

U slučaju samozapošljavanja osoba sa invaliditetom subvencija se u 2024. godini odobrava u jednokratnom iznosu od 330.000 dinara po korisniku, takođe radi osnivanja radnje, zadruge, ili drugog oblika preduzetništva, kao i za osnivanje privrednog društva ukoliko osnivač u njemu zasniva radni odnos.

Nacionalna služba za zapošljavanje, na godišnjem nivou, objavljuje poseban javni poziv za podršku samozapošljavanju pripadnika romske nacionalne manjine.

U narednim godinama, 2025. i 2026. sredstva za samozapošljavanje iznosiće 380.000 odnosno 420.000 dinara za osobe sa invaliditetom.

Kada je reč o tekućoj godini planirano je samozapošljavanje 4.000 nezaposlenih lica, od kojih 100 osoba sa invaliditetom.

Najčešće delatnosti koje su do sada podržane subvencijama za samozapošljavanje su iz oblasti proizvodnje i proizvodnog zanatstva, uslužnog zanatstva i intelektualnih usluga.

Filijale Nacionalne službe za zapošljavanje tokom cele godine organizuju i izvode dvodnevne obuke iz oblasti preduzetništva pod nazivom „Put do uspešnog preduzetnika“. Obuka ima za cilj da polaznicima omogući da provere opravdanost svoje poslovne ideje, sagledaju prednosti i rizike ulaska u privatni posao, da se informišu o postupku registracije delatnosti i aktuelnim zakonskim propisima, kao i da nauče da popune biznis plan.

Obuka obuhvata pet oblasti: osnove preduzetništva, pravni aspekt biznisa, poreze i doprinose za preduzetnike, Biznis plan radionicu i informacije o ugovornim obavezama prema Nacionalnoj službi za zapošljavanje.

Pored javnih poziva koje raspisuje Nacionalna služba za zapošljavanje u toku kalendarske godine se raspisuju i javni pozivi u saradnji sa jedinicama lokalne samouprave, kao i javni pozivi koje raspisuju lokalne samouprave uz tehničku podršku Nacionalne službe za zapošljavanje.

 • Marijana

  27.3.2024 #1 Author

  Na sajtu nzs jos nije objavljeno da je izašao konkurs, Da li je ova informacija potvrđena?

  Odgovori

 • SHALIMAR

  27.3.2024 #3 Author

  Svakako ce dobro doci…

  Odgovori

 • Dux011

  28.3.2024 #4 Author

  Korisno!

  Odgovori

 • AJA

  28.3.2024 #5 Author

  Ovo ce dobro doci za veliki broj buducih preduzetnika.

  Odgovori

 • Emilija

  29.3.2024 #6 Author

  Sjajno!

  Odgovori

 • PAVLE-2005

  30.3.2024 #7 Author

  A uslovi za to bolje da ne znaš

  Odgovori

 • mile

  30.3.2024 #8 Author

  Odlicno
  Dobro ce doci

  Odgovori

 • VALE

  31.3.2024 #9 Author

  Dobro ce doci

  Odgovori

 • DUCA

  31.3.2024 #10 Author

  Mnogima će značiti.

  Odgovori

 • REA

  31.3.2024 #11 Author

  Ok,dobro dodje pomoc,ali treba jos tu mnogoo ulaganja

  Odgovori

 • PIKSI

  31.3.2024 #12 Author

  lepa suma znacice

  Odgovori

 • Faith

  31.3.2024 #13 Author

  Lepa pomoc za pocetak

  Odgovori

 • marina

  1.4.2024 #14 Author

  odakle vam ova informacija? proveravam NSZ sajt svaki dan ali nisam videla da su objavili konkurs jos uvek

  Odgovori

  • Maki

   2.4.2024 #15 Author

   Da, zvaničnog konkursa jos uvek nema, rekli su krajem marta, evo 2.april, niko nista ne zna. Ako neko ima neku pouzdanu informaciju molim da napiše.

   Odgovori

 • STEPA

  5.4.2024 #16 Author

  Samo da ne ostane kao priča

  Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...