Najsavremeniji proizvodi u energetici i ekologiji predstavljeni na Beogradskom sajmu

Kako uštedeti, ali i najbolje iskoristiti obnovljive izvore energije?

IzdvajamoManifestacijeSrbija

16.10.2024 16:16 Autor: Ljiljana Begović 1

Kako uštedeti, ali i najbolje iskoristiti obnovljive izvore energije? Kako uštedeti, ali i najbolje iskoristiti obnovljive izvore energije?
Energetska stabilnost i ekološka održivost postaju ključni faktori budućeg razvoja Zapadnog Balkana. Upravo ova tema nalazila se u središtu 19. Međunarodnog sajma energetike i... Kako uštedeti, ali i najbolje iskoristiti obnovljive izvore energije?

Energetska stabilnost i ekološka održivost postaju ključni faktori budućeg razvoja Zapadnog Balkana. Upravo ova tema nalazila se u središtu 19. Međunarodnog sajma energetike i 20. Međunarodnog sajma zaštite životne sredine i prirodnih resursa EcoFair, koji se završavaju danas u Hali 3 Beogradskog sajma.

Pod sloganom „Poruka je u prirodi“, od 14. do 16. oktobra, više od 50 domaćih i inostranih izlagača iz desetak zemalja okupilo se sa ciljem da predstave najsavremenija dostignuća u energetskom sektoru. U fokusu sajma je razmatranje ključnih izazova u vezi sa stabilnošću energetskog sistema, neophodnom za nesmetan rad industrije, poslovanja, transporta i svakodnevnog života građana.

Jedna od glavnih tema ovogodišnjeg sajma je i diversifikacija energetskih izvora, koja uključuje veću upotrebu obnovljivih izvora energije poput vetra, sunca, hidroenergije i biomase. Između ostalih, predstavljeni su i proizvodi austrijske firme Fronius koja se specijalizovala za tehnologiju za pretvaranje energije.

“Osnovana 1945. godine, kompanija Fronius je izrasla u jednog od vodećih svetskih inovatora u tri glavna sektora: solarne energije, tehnologije za zavarivanje i tehnologije za punjenje baterija. Jedan od najpoznatijih sektora u kojem Fronius posluje je solarna energija. U ovom domenu, kompanija proizvodi inovatore (invertere) za fotonaponske sisteme koji pretvaraju solarnu energiju u električnu. Fronius inverteri su poznati po visokoj efikasnosti, pouzdanosti i dugovečnosti”, kaže predstavnik kompanije.

Najpopularniji proizvodi iz ovog segmenta su serije Fronius Primo i Fronius Symo. Fronius Primo je jednofazni inverter, dok je Fronius Symo trofazni, oba dizajnirana za optimalno praćenje proizvodnje energije. Pored toga, Fronius nudi napredne rešenja za monitoring i upravljanje energetskim sistemima putem njihove platforme Fronius Solar.web, koja omogućava korisnicima da prate i optimizuju rad svojih solarnih sistema u realnom vremenu.

“Pored solarnog sektora, poseduje tehnologiju punjenja baterija, gde razvija efikasne sisteme za punjenje baterija koje se koriste u industrijskim vozilima, kao što su viljuškari, skladišni roboti i druga električna vozila. Fronius rešenja za punjenje baterija poznata su po visokoj efikasnosti, smanjenju troškova energije i produženju životnog veka baterija”, ističe naš sagovornik.

Foto: Freepik.com

Svoje proizvode na ovogodišnjem sajmu predstavila je i kompanija Telefon inženjering, koja svoje poslovanje bazira na korišćenju obnovljivih izvora energije.

“Projektovanje i instalacija solarnih sistema i solarnih elektrana, solarnih kolektora, toplotnih pumpi, hidroturbina, izvođenje telekomunikacionih instalacija su fokus naše firme. Obnovljivi izvori energije predstavljaju budućnost planete – oni čine neiscrpan izvor energije koja je besplatna i koja se može koristiti u različite svrhe, ne stvarajući negativne efekte na životnu sredinu”, kažu iz Telefon inženjeringa.

Uz energetiku, ekologija postaje sve važniji deo diskusije o budućem razvoju.

“Klimatske promene i stroži ekološki propisi primoravaju zemlje da se okrenu održivijim izvorima energije. Vetar i solarna energija se sve više koriste, ali njihova implementacija mora biti pažljivo planirana kako bi se izbegli negativni uticaji na lokalne ekosisteme. Hidroenergija, koja je prisutna u mnogim zemljama Balkana, nosi rizike za rečne ekosisteme, ali pravilno planiranje može minimizirati ove posledice”, navode naši sagovornici iz kompanije Telefon inženjering.

Uporedo sa sajmom energetike održan je i EcoFair, jedan od glavnih ekoloških događaja u regionu. U okviru ovog sajma predstavljeni su proizvodi koje koriste komunalna preduzeća, preko reciklera, do institucija i nevladinih organizacija.

Foto: Biznis.rs/aplikacija Recikom

Jedan od zanimljivijih proizvoda koji je predstavljen na sajmu je aplikacija Recikom.

Prema rečima našeg sagovornika, aplikacija je razvijena za olakšavanje i podsticanje reciklaže i pravilnog upravljanja otpadom. Njen cilj je da poveže korisnike sa reciklažnim centrima i pruži sve potrebne informacije o pravilnom sortiranju i odlaganju otpada.

Ona funkcioniše tako što se korisnici prijavljuju putem aplikacije, unoseći osnovne informacije, kao što su lokacija i vrsta otpada koji žele da recikliraju, zatim aplikacija nudi detaljne upute o tome kako pravilno razvrstati otpad na različite kategorije, poput plastike, stakla, metala, papira i elektronskog otpada. U zavisnosti od vrste otpada, korisnici dobijaju savete gde ga mogu najbliže odložiti.

Recikom pruža mapu i spisak najbližih reciklažnih centara ili mesta za sakupljanje specifičnih vrsta otpada, što olakšava korisnicima da pronađu lokaciju za pravilno zbrinjavanje. Mnoge verzije aplikacije uključuju i sistem nagrađivanja, gde korisnici mogu dobiti bodove ili druge vrste podsticaja za aktivno učestvovanje u reciklaži. Bodovi se često mogu zameniti za popuste ili poklone.

“Recikom jača ekološku svest korisnika, pružajući sveobuhvatan pristup informacijama i uslugama u vezi sa reciklažom, te time doprinosi očuvanju životne sredine. Pogodno je za korišćenje na festivalima, većim organizacijama, školama, fakultetima”, zaključuje naš sagovornik.

  • meli77

    16.10.2024 #1 Author

    Na recikliranju bih trebalo više da se proradi

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Biznis.rs newsletter

    Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

    Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.