razgovor ministara saobraćaja dve zemlje

Kina postala drugi spoljnotrgovinski partner Srbije

BiznisSrbijaSvet

29.5.2023 14:54 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Kina postala drugi spoljnotrgovinski partner Srbije Kina postala drugi spoljnotrgovinski partner Srbije
Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić razgovarao je danas sa kineskim ministrom transporta Li Sjaopengom o aktuelnim infrastrukturnim projektima u Srbiji u kojima... Kina postala drugi spoljnotrgovinski partner Srbije

Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić razgovarao je danas sa kineskim ministrom transporta Li Sjaopengom o aktuelnim infrastrukturnim projektima u Srbiji u kojima su kineske kompanije izvođači i planiranim investicijama.

Vesić je na online sastanku rekao da je Kina postala drugi spoljnotrgovinski partner Srbije, posle Nemačke, kao i da je u 2022. godini obim spoljnotrgovinske razmene dve zemlje iznosio 6,15 milijardi dolara, što je približno 20,5 odsto više nego 2021. godine.

On je naveo da je srpski izvoz u Kinu u 2022. godini porastao za 23,5 odsto u odnosu 2021. godinu, a uvoz je povećan za približno 19,8 odsto, prenosi Beta.

Ministar je izrazio uverenje da će se saradnja sa Kinom nakon sporazuma o slobodnoj trgovini bitno povećati i da će Kina postati još značajniji partner Srbije. Vesić je iskazao zahvalnost na investicijama koje Kina ima u Srbiji, kao što su Ziđin majning i Linglong, ali i mnoge druge, navodi se u saopštenju ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture.

On je poručio da je Srbija u potpunosti otvorena za saradnju sa svim kompanijama, kako sa Zapada, tako i sa Istoka, i podsetio da kineske kompanije učestvuju u najvećim projektima u Srbiji, kao što su izgradnja metroa i projekat „Čista Srbija“, kroz koji se obezbeđuje kanalizacija za preko 2,3 miliona ljudi, a koji je vredan više od 3,5 milijardi evra.

Vesić je, govoreći o daljoj gradnji puteva u Srbiji, istakao da za novi put Beograd–Zrenjanin postoji zainteresovanost kineskih kompanija, kao i za nastavak Dunavskog koridora i nastavak obilaznice oko Beograda.

Sjaopeng je pozvao Vesića da poseti Kinu 25. i 26. septembra i da bude jedan od učesnika Globalnog foruma transporta, što je on i prihvatio i pozvao kineskog ministra da poseti Srbiju.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...