I pored državne pomoći, mnogima je školovanje dece i dalje zahtevno

Koliko je potrebno novca za opremanje đaka?

AnalizaSrbija

23.8.2024 15:03 Autor: Mirjana Vasić Adžić 6

Koliko je potrebno novca za opremanje đaka? Koliko je potrebno novca za opremanje đaka?
Prvi septembar značajan je datum u životu svakog školarca. Dok se učenici brinu kako će se navići na povratak u školske klupe, roditelji razmišljaju... Koliko je potrebno novca za opremanje đaka?

Prvi septembar značajan je datum u životu svakog školarca. Dok se učenici brinu kako će se navići na povratak u školske klupe, roditelji razmišljaju o izdacima koje iziskuje svaka nova školska godina. Potrebno je obezbediti knjige, sveske, školski pribor, a često uz to ide i nova obuća i odeća, kao i drugi troškovi.

Istraživali smo koliko košta u Srbiji opremanje đaka za početak nove školske godine, koliki je to udar na kućni budžet i koliki je udeo državne pomoći u opremanju učenika za školsku 2024/25.

Cene kompleta udžbenika variraju u zavisnosti od razreda i izdavača, pa komplet knjiga za prvi razred osnovne škole košta oko 12.600 dinara, dok za srednju školu može biti i više od 20.000 dinara.

Treba napomenuti da je Grad Beograd počeo da obezbeđuje besplatne udžbenike za sve osnovce i srednjoškolce od septembra 2023. godine. Ova inicijativa je deo napora da se olakša finansijski teret roditeljima i podrži obrazovanje dece. Ove godine trošak za knjige mogu da precrtaju i roditelji đaka u Novom Sadu, Nišu, Kragujevcu i Požarevcu.

Pomenuti gradovi se izdvajaju prema zaradi koja je iznad proseka, pa se postavlja pitanje šta je sa ostatkom Srbije i mestima u kojima zarada često ne prelazi minimalac koji je u 2024. godini bio oko 47.000 dinara. Pomoć države postoji, ali je pitanje zašto nije na nivou cele zemlje, a posebno se čini da izostaje u gradovima sa slabo razvijenom ekonomijom.

Pored udžbenika, potrebno je obezbediti i školski materijal, koji se obnavlja više puta u toku godine. Opremanje đaka u Srbiji može značajno varirati u zavisnosti od izbora proizvoda i mesta kupovine. Cena sveski varira od 80 do 150 dinara po komadu. Cena pernice može biti od 340 do 1.500 dinara, u zavisnosti od toga da li je puna ili prazna.

Trošak za ranac je obavezan kod đaka prvaka, ali i kod osnovaca kojima je dotrajao, pa ga je potrebno zameniti novim. Trošak za ranac može biti između 2.500 i 7.000 dinara. Cene ostalog školskog pribora (bloka za likovno, tempera, vodenih i drvenih bojica, grafitnih olovki, gumica, rezača, šestara, lenjira i drugih potrepština) može se kretati od 50 do 630 dinara po artiklu.

Ne treba zanemariti i obezbeđivanje opreme za fizičko, koja podrazumeva posebne patike za salu i komplet majcu sa šorcem, a tu se priča sa nabavkom stvari ne završava, jer su eksurzije, izleti i vannastavne aktivnosti priča za sebe.

Ove godine sve roditelje đaka prvaka koji žive na Novom Beogradu obradovala je vest da će Opština Novi Beograd podeliti svim prvacima rančeve i školski pribor. Sigurno je da će ova odluka značajno rasteretiti budžet roditelja, ali ne treba zanemariti i činjenicu da je školski pribor potrošni materijal i da jeste neophodan, ali nije ono što čini kvalitet nastave i obrazovanja.

A kakva je situacija u obrazovnim sistemima koji su najbolje ocenjeni na svetu?

Neke od zemalja koja se često ističu kao najbolje po pitanju obrazovnog sistema su Kanada, Singapur, Japan i Finska. Njihovi obrazovni sistemi su poznati po svojoj efikasnosti i kvalitetu. Jedan od kriterijuma po kojima se ocenjuje nivo obrazovanja u Finskoj je i jednakost učenika, pa se Finci trude da obezbede jednake mogućnosti za sve učenike, bez obzira na njihov socijalni ili ekonomski satus. Bitni kriterijumi su i kvalitet nastave, upotreba inovacija u nastavi, individualni pristup učenicima, kao i obezbeđivanje podrške učenicima.

Pored toga što će đaci u Srbiji krenuti opremljeni u školu, nadamo se da će ih tamo dočekati i dovoljan broj pedagoga i psihologa, kao i profesora prirodnih nauka kojih je iz godine u godinu sve manje.

  • PAVLE-2005

    23.8.2024 #1 Author

    Zavisi koliko roditelji imaju prave od toga takmičenje

    Odgovori

  • SHALIMAR

    23.8.2024 #2 Author

    Polazak u skolu postao luksuz,cene svega od ranceva pa nadalje previsoke…

    Odgovori

  • Zvezda

    24.8.2024 #4 Author

    Mnogo novca je potrebno za opremanje djaka

    Odgovori

  • Brana

    25.8.2024 #5 Author

    Dosta treba

    Odgovori

  • BIJUTI27

    5.9.2024 #6 Author

    Mnogo. Knjige + sveske + pribor + patike za fizičko +++++ =🤯🤯🤯 Ako jos dodamo drva + zimnicu, najbolje je da nemate decu i iseliti .

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Biznis.rs newsletter

    Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

    Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.