Projekat podržala vlada Japana

Kompanije predstavile inovacije za dekarbonizaciju, smanjenje energetskog siromaštva

InovacijePreduzetnikSrbija

7.9.2023 08:35 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Kompanije predstavile inovacije za dekarbonizaciju, smanjenje energetskog siromaštva Kompanije predstavile inovacije za dekarbonizaciju, smanjenje energetskog siromaštva
Ukupno 28 kompanija iz cele Srbije predstavilo je svoja inovativna rešenja za dekarbonizaciju, pravednu zelenu tranziciju privrede i podršku energetski ugroženim domaćinstvima. Rešenja imaju... Kompanije predstavile inovacije za dekarbonizaciju, smanjenje energetskog siromaštva

Ukupno 28 kompanija iz cele Srbije predstavilo je svoja inovativna rešenja za dekarbonizaciju, pravednu zelenu tranziciju privrede i podršku energetski ugroženim domaćinstvima.

Rešenja imaju za cilj da doprinesu poboljšanju energetske efikasnosti, većoj upotrebi obnovljivih izvora energije i efikasnijem korišćenju prirodnih resursa, kao i da omoguće otvaranje „zelenih“ radnih mesta i smanjenje energetskog siromaštva, navodi se u saopštenju Programa Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP), piše Nova ekonomija.

Timovi koji su ih osmislili će raditi sa mentorima kako bi svoje ideje razvili za primenu u praksi, a najuspešniji će za to dobiti i sufinansiranje.

Događaj je organizovao Program Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP), uz podršku Vlade Japana i u partnerstvu sa Ministarstvom zaštite životne sredine i Ministarstvom rudarstva i energetike.

Među inovativnim rešenjima koja su predstavljena na događaju našla se i ideja Energetske zadruge Elektropionir iz Beograda koja, zajedno sa organskom farmom Organela, planira korišćenje solarne energije u procesu proizvodnje organske hrane, a poseban značaj za sprovođenje ove ideje imaće umrežavanje energetskih i poljoprivrednih zadruga.

Kompanija Toyo Tire Srbija će reciklirati gume i od njih praviti ulični mobilijar, čime će smanjiti štetan uticaj otpada od guma na životnu sredinu.

Porodična firma koja se bavi proizvodnjom uređaja za grejanje, hlađenje i ventilaciju KGH Inženjering iz Zaječara planira ugradnju solarnih panela i njihovo povezivanje sa cvetnim plastenikom koji vode članice domaćinstva, kao i toplotne pumpe „vazduh – voda“ za potrebe grejanja i hlađenja poslovnih prostorija.

Kompanija Join iz Novog Pazara koja se bavi proizvodnjom teksasa planira izgradnju solarne elektrane, kao i montažu filtera za prečišćavanje dima iz dimnjaka kotlarnice, što će sprečiti da se zagađujuće čestice oslobađaju u atmosferu.

Rešenje kompanije „Beo čista energija“ omogućava objedinjavanje zatvaranja i sanacije deponije u Vinči, kroz izgradnju postrojenja za energetsko iskorišćenje otpada i deponijskog gasa.

Događaj je organizovan u okviru projekta „Inovativna i pravedna zelena tranzicija za obezbeđivanje sistemske energetske sigurnosti i smanjenje energetskog siromaštva“, koji sprovodi UNDP u partnerstvu sa Ministarstvom zaštite životne sredine i Ministarstvom rudarstva i energetike, uz podršku Vlade Japana.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...