Predviđena gradnja poslovne zgrade od deset spratova

Kompleks Novosadskog sajma ide u visinu

BiznisInfrastrukturaSrbija

30.8.2023 09:27 Autor: Redakcija Biznis.rs 2

Kompleks Novosadskog sajma ide u visinu Kompleks Novosadskog sajma ide u visinu
Gradska uprava za urbanizam i građevinske poslove Novog Sada oglasila je rani javni uvid u konceptualni okvir plana generalne regulacije kompleksa Novosadskog sajma. Ovim... Kompleks Novosadskog sajma ide u visinu

Gradska uprava za urbanizam i građevinske poslove Novog Sada oglasila je rani javni uvid u konceptualni okvir plana generalne regulacije kompleksa Novosadskog sajma. Ovim dokumentom predviđena je gradnja poslovne zgrade od deset spratova uz Ulicu Hajduk Veljkovu, multifunkcionalnog objekta na osam spratova uz Bulevar Evrope, kao i garaže sa 400 parking mesta.

Novosadski sajam, kako se navodi, predstavlja nezavisnu celinu, specijalizovani centar, koji ostaje u postojećim granicama. Zauzima površinu od 22,77 ha. Kompleks sajma nepravilnog je oblika i vizuelno podeljen na dva dela planiranom saobraćajnicom u produžetku ulice Novosadskog sajma. Sajam je i funkcionalno podeljen na dve celine, piše eKapija.

Opšti deo ili severna celina je u funkciji izložbe tokom većeg dela godine, dok je južna celina manje u funkciji izložbenog prostora, i više se predviđa za komercijalne sadržaje zbog orijentacije ka Bulevaru Evrope.

U severnom delu, kako piše, predviđa se zadržavanje postojećih hala izgrađenih uz Ulicu Hajduk Veljkovu i Master centar.

„Stare izložbene hale u južnom i severnom delu se predviđaju za zadržavanje, uz mogućnost rekonstrukcije, rušenja ili izgradnje novih objekata, spratnosti VP-VP+1, ako se za tim ukaže potreba. Montažne objekte treba ukloniti, a za izložbe na otvorenom, predviđene su površine u centralnom delu celine”, navedeno je.

U delu kompleksa koji je orijentisan ka Bulevaru Evrope predviđa se izgradnja novih objekata, kao i multifunkcionalnog objekta, spratnosti do P+8, koji treba da je u funkciji izložbenog prostora za potrebe sajma, a van sajamskih priredbi, objekat može biti u funkciji sporta, komercijalnih sadržaja, kulturnih i sličnih dešavanja.

„Prostor manježa treba natkriti, dograditi u istočnom delu uz tribine i povezati toplom vezom sa postojećom halom. Moguća je i potpuno nova organizacija prostora, koji je u funkciji konjičkog sporta u većem delu godine“, piše u dokumentu.

U okviru kompleksa predviđa se izgradnja garaže, kapaciteta oko 400 parking mesta.

Planirani objekti, izuzev multifunkcionalnog objekta uz Bulevar Evrope i garaže, ne smeju nadvisiti Master centar (visinski reper), koji se nalazi na uglu ulica Braće Popović i Hajduk Veljkove.

Severni i južni deo biće povezani su širokom internom saobraćajnicom koja povezuje sve sadržaje, od Master centra do novoplaniranog multifunkcionalnog objekta. Ovom dvosmernom saobraćajnicom treba da se odvijaju kompletna manipulacija i snabdevanje sajamskih sadržaja, ali i značajna pešačka komunikacija u vreme velikih priredbi.

Izgradnja novog objekta predviđa se uz Ulicu Hajduk Veljkovu, na parceli površine oko 4.685m2, u okviru koje se danas nalazi Hotel Sajam. Predviđa se izgradnja poslovnog objekta spratnosti do P+10, u okviru namene opštegradski centar.

„Opštegradski centar se sagledava kao prostor atraktivan za lociranje novih gradskih centralnih funkcija, odnosno poslovnih sadržaja, a sve u cilju ekonomske revitalizacije i unapređenja područja. Opštegradski centar se predviđa tako da svojim funkcijama, sadržajima i oblikovanjem značajno unapredi funkcionisanje urbane celine kojoj pripadaju, ali i grada u celini. Predviđenom spratnošću, poslovni objekat preuzima ulogu repernog objekta u ovom delu grada”, navodi se.

Reformatorsko-evangelističko groblje je nepokretno kulturno dobro, prostorna kulturno-istorijska celina, koja se zadržava. Prostor je potrebno, kako piše, dodatno posaditi zelenilo i urediti, naročito po obodu, i formirati zaštitni zeleni pojas, u skladu sa uslovima nadležne institucije.

Plan je izradilo JP Urbanizam Novi Sad, a rani javni uvid trajaće do 12. septembra.

  • SABRINA

    30.8.2023 #1 Author

    Kao i u Bgd…nekom smeta Sajam takav kakav je i gde se nalazi.

    Odgovori

  • SHALIMAR

    30.8.2023 #2 Author

    Znacice Novom Sadu objekat ce biti funkcionalan za razne dogadjaje..

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...