Avio-saobraćaj u Srbiji 8,9 odsto manji u odnosu na period pre pandmije

Kroz aerodrome u Evropi prošle godine prošlo 1,94 milijarde putnika

BiznisEUSrbijaTurizam

7.2.2023 17:44 Autor: Redakcija Biznis.rs 5

Kroz aerodrome u Evropi prošle godine prošlo 1,94 milijarde putnika Kroz aerodrome u Evropi prošle godine prošlo 1,94 milijarde putnika
Putnički saobraćaj na evropskim aerodromima je konačno počeo da se oporavlja od krize izazvane korona virusom, ali je i dalje ispod nivoa pre pandemije,... Kroz aerodrome u Evropi prošle godine prošlo 1,94 milijarde putnika

Putnički saobraćaj na evropskim aerodromima je konačno počeo da se oporavlja od krize izazvane korona virusom, ali je i dalje ispod nivoa pre pandemije, pokazuje izveštaj Međunarodnog saveta aerodroma Evrope (ACI Europe) za 2022. godinu.

Saobraćaj na aerodromima u Srbiji se gotovo približio pretpandemijskom nivou, a zahvaljujući ekspanziji niskotarifnih avio-kompanija broj putnika na aerodromima u Tirani, Prištini i Sarajevu bio je znatno veći nego 2019, prenosi Beta.

Kroz aerodrome u Evropi je prošlo 1,94 milijarde putnika, gotovo duplo više nego 2021. godine. To je, međutim, za 21 odsto manje nego pre pandemije, 2019. godine.

Samo 27 odsto evropskih aerodroma je dostiglo broj putnika koji su imali pre pandemije. Većina njih (90 odsto) su manji i regionalni aerodromi.

U zemljama Evropske unije putnički saobraćaj je za godinu dana povećan za 122 odsto. Oporavak je bio najveći u zemljama koje su imale najstroža ograničenja putovanja tokom 2021, kao što su Velika Britanija (249 odsto), Irska (235 odsto) i Finska (187 odsto).

Rast putničkog saobraćaja na aerodromima u ostatku Evrope bio je relativno umeren, 26 odsto, uglavnom zbog toga što je pandemija manje uticala na avio-saobraćaj 2021. jer su se vlade uzdržavale od uvođenja većih ograničenja, ali i zbog rata u Ukrajini.

Na ukrajinskim aerodromima putnički saobraćaj je opao za 88,3 odsto, sa prekidom svih komercijalnih letova od februara, a na ruskim aerodromima saobraćaj je smanjen za 10,4 odsto, na šta je uticalo obustavljanje letova ka Evropskoj uniji i iz nje.

Kada je u pitanju EU, nivou pre pandemije najviše su se približili aerodromi u Grčkoj, Portugalu i Luksemburgu, dok su najslabiji oporavak zabeležili Slovenija, Finska i Slovačka.

Od zemalja van EU, putnički saobraćaj je bio znatno iznad nivoa pre pandemije na aerodromima u Albaniji (55,7 odsto), Kosovu* (26,1 odsto) i Bosni i Hercegovini (20,4 odsto).

Na aerodromima u Srbiji putnički saobraćaj je bio za 8,9 odsto manji u odnosu na period pre pandemije.

Najprometniji evropski aerodrom 2022. bio je Istanbul, sa 64,3 miliona putnika. Na drugom mestu je londonski Hitrou, sa 61,6 miliona putnika, što je 23,8 odsto manje nego 2019. Slede CDG u Parizu (57,5 miliona putnika), Shiphol u Amsterdamu (52,5 miliona), Madrid (50,6 miliona) i Frankfurt (48,9 miliona).

Saobraćaj je na pet najprometnijih aerodroma prošle godine bio veći za 114 odsto nego 2021, ali za 22,6 odsto niži nego 2019.

Generalni direktor kompanije ACI Europe Olivije Jankovec (Olivier Jankovec) izjavio je da je porast putničkog saobraćaja prošle godine, koji je počeo na proleće, kada je ukinuta većina ograničenja putovanja, bio „fenomenalan“ uprkos geopolitičkim šokovima, pogoršanju makroekonomske situacije, poskupljenju avionskih karata i činjenici da pandemija i dalje traje.

Prema njegovoj oceni, putnički avio-saobraćaj će nastaviti da se oporavlja, ali još postoji mnogo neizvesnosti, između ostalog, zbog geopolitičkih tenzija i rata u Ukrajini, ali i skupih karata i nedostatka radnika.

 • BIJUTI27

  7.2.2023 #1 Author

  Bar su se malo pomerili sa mrtve tačke

  Odgovori

 • GOCA BG

  7.2.2023 #2 Author

  Ne treba nista uporedjivati od pre pandemije,to se nikada nece vratiti…

  Odgovori

 • TATJANA

  8.2.2023 #3 Author

  Uvek ima nešto zbog čega postoji sumnja kako će biti dalje

  Odgovori

 • Coka13

  8.2.2023 #4 Author

  Kad bi malo cene uskladili sa životom generalno, bilo bi bolje sigurno.

  Odgovori

 • VERA

  8.2.2023 #5 Author

  Sada lete oni koji su i pre pandemije. Nije se mnogo promenilo tu.

  Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...