za proizvodnju lopatica za motore putničkih aviona

LPO Ada potpisala ugovor vredan 72 miliona dolara sa General Electricom

Firme u fokusuPoslovanjeSrbija

21.6.2023 11:32 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

LPO Ada potpisala ugovor vredan 72 miliona dolara sa General Electricom LPO Ada potpisala ugovor vredan 72 miliona dolara sa General Electricom
Srpska kompanija Livnica preciznih odlivaka (LPO) Ada potpisala je danas ugovor vredan 72 miliona dolara sa General Electricom za proizvodnju lopatica za motore putničkih... LPO Ada potpisala ugovor vredan 72 miliona dolara sa General Electricom

Srpska kompanija Livnica preciznih odlivaka (LPO) Ada potpisala je danas ugovor vredan 72 miliona dolara sa General Electricom za proizvodnju lopatica za motore putničkih aviona.

Ugovor je potpisan na najvećem globalnom sajmu vazduhoplovne industrije u Parizu i jedan je od verovatno najvećih pojedinačnih komercijalnih ugovora u istoriji srpskog civilnog vazduhoplovstva kada je reč o privatnim kompanijama, a biće realizovan tokom narednih 10 godina, piše Tango Six portal, prenosi Beta.

Kako je za Tango Six kazao direktor kompanije Aleksandar Mišković, danas potpisani ugovor je samo dodatak na već aktuelni u iznosu od 110 miliona dolara koji je LPO pre dve godine potpisao takođe sa evropskim ogrankom General Electric-a.

Svi iznosi, ukupno 182 miliona dolara, namenjeni su isključivo Srbiji, odnosno kompaniji LPO koja je deo izraelske kompanije Bet Shemesh Engines Group.

LPO Ada proizvodi precizne odlivke iz kojih se izrađuju lopatice sa nerotirajuće (statorske) delove turbina niskog pritiska koje se nalaze unutar trenutno najmodernijih turbo-fenskih motora koji pogone putničke avione.

Mišković je rekao da je 40 odsto prodaje LPO proizvoda namenjeno kompaniji MTU iz Nemačke, koja je nedavno u Srbiji otvorila postrojenje za reparaciju upravo motora za putničke avione.

„Kao kompanija smo profitabilni i stabilni, očekujemo da ćemo za najviše dve godine doći do očekivanih 30 miliona dolara godišnjeg prihoda. To je značajna stvar za našu kompaniju, posebno zbog toga što smo locirani u Adi, nismo blizu niti jednog poslovnog, administrativnog niti univerzitetskog centra“, kazao je Mišković.

Istakao je i da njegova kompanija ima odličnu saradnju sa Fakultetom tehničkih nauka iz Novog Sada, a pre tri godine zaposlila je i inostrane inženjere.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...