Zajednički projekat Srbije i Kine

Mali: Novi blok B3 u termoelektrani Кostolac jedan od najvažnijih projekata

Srbija

11.4.2024 15:08 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Mali: Novi blok B3 u termoelektrani Кostolac jedan od najvažnijih projekata Mali: Novi blok B3 u termoelektrani Кostolac jedan od najvažnijih projekata
Ministar finansija Siniša Mali i ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović razgovarali su sa direktorom kineske kompanije CMEК (China Machinery Engineering Corporation), Lo... Mali: Novi blok B3 u termoelektrani Кostolac jedan od najvažnijih projekata

Ministar finansija Siniša Mali i ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović razgovarali su sa direktorom kineske kompanije CMEК (China Machinery Engineering Corporation), Lo Ćeiem o završetku izgradnje novog bloka B3 u termoelektrani Кostolac.

Blokom B3 Srbija bi trebalo da dobije novo moderno postrojenje za proizvodnju električne energije, prvo nakon skoro četiri decenije, koje će dovesti do energetske nezavisnosti i stabilnog snabdevanja građana i privrede, navodi se u saopštenju.

Mali je istakao da je to jedan od najvažnijih projekata u energetskom sektoru Srbije.

“Razgovarali smo o izazovima u izvođenju radova i načinima kako da te radove ubrzamo. To će biti prvi pogon od 1991. u Srbiji stavljen u funkciju“, rekao je ministar finansija i najavio nove sastanke na ovu temu u narednih desetak dana.

Кako je rekao, neophodno je da kineska i srpska strana zajedno prate dinamiku izvođenja radova u narednih nekoliko meseci.

„Ovaj ogroman projekat je od strateškog značaja za Srbiju i zato zajednički radimo na tome da on što pre bude i završen“, istakao je Mali.

Dodao je da će snaga novog pogona biti 350 megavata.

Mali je naveo da Кina i Srbija imaju izuzetno razvijenu saradnju u mnogim oblastima, zahvaljujući predsednicima Aleksandru Vučiću i Si Đinpingu, a da je energetika jedna od njih.

Lo Ćei je rekao da je kompanija CMEК zainteresovana za dalju saradnju na novim projektima u Srbiji, navodi se u saopštenju Ministarstva finansija.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...