Saradnja sa Francuskom se nastavlja

Mali potpisao ugovore sa predstavnicima francuskog trezora i konzorcijumom Suez-Vinci

EUSrbija

13.6.2024 15:35 Autor: Redakcija Biznis.rs 1

Mali potpisao ugovore sa predstavnicima francuskog trezora i konzorcijumom Suez-Vinci Mali potpisao ugovore sa predstavnicima francuskog trezora i konzorcijumom Suez-Vinci
Prvi potpredsednik Vlade i ministar finansija Siniša Mali potpisao je u Palati Srbija ugovor sa predstavnicima francuskog trezora zahvaljujući kome će biti unapređeno upravljanje... Mali potpisao ugovore sa predstavnicima francuskog trezora i konzorcijumom Suez-Vinci

Prvi potpredsednik Vlade i ministar finansija Siniša Mali potpisao je u Palati Srbija ugovor sa predstavnicima francuskog trezora zahvaljujući kome će biti unapređeno upravljanje elektrodistributivnom mrežom u Republici Srbiji.

Vlada Francuske odobrila je Vladi Srbije finansijska sredstva za uvođenje opšte automatizacije upravljanja elektrodistributivnom mrežom, kao i za udruženu pomoć u vođenju i realizaciji ovog projekta uz učešće Elektrodistribucije Srbije, stoji u saopštenju Ministarstva finanasija.

Ministar Mali je tom prilikom potpisao i Memorandum o razumevanju između Vlade Republike Srbije i konzorcijuma koji čine Suez International SAS i Vinci Construction Grands Projets u vezi sa projektovanjem, izgradnjom, finansiranjem, radom i održavanjem postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda u Velikom Selu. 

Prethodno je u Palati Srbija održan sastanak predsednika Srbije Aleksandra Vučića i ministra Malog sa francuskom poslovnom delegacijom MEDEF, kome je prisustvovao i ambasador Francuske u Srbiji Pjer Košar (Pierre Koshar).

Prvi potpredsednik Vlade je naglasio da Srbija sa francuskim kompanijama sprovodi mnoge veoma važne projekte kao što su izgradnja metroa u Beogradu, izgradnja postrojenja za preradu otpada u Vinči, a partneri su nam i na beogradskom aerodromu Nikola Tesla.

Mali je francuskoj delegaciji predstavio i makroekonomske rezultate Srbije ukazavši da su, iako smo, kao i ceo svet, suočeni sa brojnim izazovima, naše javne finansije stabilne i da Srbija ekonomski veoma dobro stoji.

On je istakao i da je u prošloj godini naš BDP u apsolutnom iznosu bio 69,5 milijardi evra, da nam je javni dug na kraju maja bio na nivou od 47,6 odsto, te da na računu imamo 4,5 milijarde evra. Naglasio je i da se nastavlja sa rekordnim prilivom stranih direktnih investicija.

Mali je podsetio i da je Republika Srbija prošle nedelje po prvi put na međunarodnom tržištu emitovala održive obveznice (ESG), čime je prikupljeno 1,5 milijardi dolara za finansiranje održivog razvoja, zelenih projekata i projekata kojima se podstiče društvena odgovornost.

On se posebno osvrnuo na Međunarodnu specijalizovanu izložbu EXPO 2027 u Beogradu, istakavši da je reč o najvažnijoj razvojnoj šansi koju Srbija neće ispustiti.

On je podsetio i da je EXPO samo deo programa „Skok u budućnost – Srbija 2027“ koji je ukupno vredan 17,8 milijardi evra, i u okviru koga će biti realizovano 323 projekata širom zemlje. 
 
„U potpunosti sam uveren u našu snagu i u rezultate koje postižemo, da ćemo uspeti da prevaziđemo sve izazove i da ćemo nastaviti da poboljšavamo kvalitet života naših građana“, zaključio je Mali.

  • MARA

    13.6.2024 #1 Author

    Treba nam pomoc u toj oblasti

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Biznis.rs newsletter

    Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

    Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.