MALIM I SREDNJIM PREDUZEĆIMA MILIJARDU DINARA Bespovratna sredstva za nabavku opreme

BankeInvesticijeIzdvajamoSrbijaVesti

18.5.2020 14:48 Autor: Julijana Vincan 9

MALIM I SREDNJIM PREDUZEĆIMA MILIJARDU DINARA Bespovratna sredstva za nabavku opreme MALIM I SREDNJIM PREDUZEĆIMA MILIJARDU DINARA Bespovratna sredstva za nabavku opreme
Ministarstvo privrede Srbije objavilo je Javni poziv za dodelu bespovratnih sredstava za privredne subjekte u okviru „Programa podrške malim i srednjim preduzećima za nabavku... MALIM I SREDNJIM PREDUZEĆIMA MILIJARDU DINARA Bespovratna sredstva za nabavku opreme

Ministarstvo privrede Srbije objavilo je Javni poziv za dodelu bespovratnih sredstava za privredne subjekte u okviru „Programa podrške malim i srednjim preduzećima za nabavku opreme“ u ovoj godini, a za realizaciju opredeljeno je milijardu dinara. Konkurs je otvoren dok se raspoloživa sredstva ne utroše, a najkasnije do 31. decembra, saopštilo je to ministarstvo.

Visina bespovratnih sredstava koja se mogu dodeliti privrednom subjektu određuje se u odnosu na broj zaposlenih. Preduzeće sa jednim zaposlenim može dobiti do milion dinara, sa dvoje do petoro zaposlenih do 2,5 miliona, dok ona sa šest i više zaposlenih mogu ostvariti do pet miliona dinara.

Cilj programa koji sprovodi Ministarstvo privrede u saradnji sa Razvojnom agencijom Srbije, odabranim poslovnim bankama i lizing kompanijama, jeste jačanje konkurentnosti privrednih subjekata, unapređenje poslovanja i internacionalizacije, kao i kreiranje novih radnih mesta kroz investicije u opremu, objavilo je resorno ministarstvo.

Foto: Pixabay.com
Foto: Pixabay.com

Sredstva opredeljena programom namenjena su za sufinansiranje nabavke nove proizvodne opreme i opreme direktno uključene u proces proizvodnje razmenjivih dobara i izvodenje građevinskih radova.

Preduzeća koja ispune uslove programa i kojima banke, odnosno lizing kompanije uključene u realizaciju uslovno odobre kredit/finansiranje, mogu ostvariti pravo na sufinansiranje do 25 odsto neto vrednosti nabavke proizvodne opreme.

Učešće privrednih subjekata iznosi pet procenata od ukupne vrednosti opreme, dok se ostatak obezbeđuje iz kredita poslovnih banaka ili finansijskog lizinga lizing kompanija uključenih u sprovođenje ovog programa.

  • Iv

    19.5.2020 #1 Author

    Konačno malo pomoći i privrednicima

    Odgovori

  • Dr Balan Mirca

    21.5.2020 #3 Author

    Odlicno za pomoc ,treba obavedtiti kojr su to banke,lizing,koji su uslovi,garsncije,da se ne dogodi da svako za sebe daje uslove kao sto cesto biva pa pomoc ne moze niko ili malo njih koristiti,ovo je iz iskustva,preporuka da oprema bude sredstvo obrzbedjenja

    Odgovori

    • Dragana

      25.5.2020 #4 Author

      Odlicno. Posle ovog zastoja da se pokrenu preduzeca.

      Odgovori

  • Ivona

    22.5.2020 #5 Author

    korektno i ispravno postupanje, svaka cast

    Odgovori

  • Gaga

    22.5.2020 #6 Author

    Trebalo bi i pruzaocima usluga dodeliti neka sredstva, jer oni su tokom vanrednog stanja najvise stete pretrpeli

    Odgovori

  • Zorica

    24.5.2020 #7 Author

    Pomoc uvek dobro dodje.

    Odgovori

  • Tara

    23.12.2021 #9 Author

    Još kada bi se potrebna papirologija i vreme skratilo onda bi zaista bila prava pomoć. Mnogi ne znaju za ovo jer se kasno objavljuje a pomoć iskoriste oni povezani sa sistemom. Šteta jer država koja bi imala jake privrednike može na dugo da ima siguran novac i poverenje.

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...