Poslodavci mogu da uštede do 20.000 dinara

Manji porez i doprinosi ako isplatite decembarsku zaradu do kraja godine

PoreziPoslovanjeSrbija

27.12.2022 12:34 Autor: Ljiljana Begović 2

Manji porez i doprinosi ako isplatite decembarsku zaradu do kraja godine Manji porez i doprinosi ako isplatite decembarsku zaradu do kraja godine
Zbog povećanja cene rada u Srbiji na 230 dinara po času od 1. januara 2023. godine poslodavci koji isplate decembarsku zaradu zaposlenima pre kraja... Manji porez i doprinosi ako isplatite decembarsku zaradu do kraja godine

Zbog povećanja cene rada u Srbiji na 230 dinara po času od 1. januara 2023. godine poslodavci koji isplate decembarsku zaradu zaposlenima pre kraja godine uštedeće na porezu i doprinosima za ovaj mesec.

Neoporezivi iznos zarada povećan je sa prethodnih 19.300 dinara u 2022. na 21.217 dinara u 2023. godini.

Poreska savetnica Zvezdana Pisarević kaže da knjigovođe znaju da se početkom svake godine menja neoporezivi iznos zarada i podaci o najnižoj i najvišoj osnovici doprinosa i da je to bilo očekivano, shodno zakonskim propisima.

Pored toga, smanjen je doprinos za PIO na teret poslodavca sa 11 na 10 odsto, što će imati finansijskih efekata na ukupan trošak zarada, tačnije na količinu novca koju firma treba da izdvoji.

Plata za decembar se može isplatiti krajem decembra, pa se postavlja pitanje kolika je finansijska razlika ako se plata isplati u decembru, po starim podacima, ili u januaru po novim?

Izvor: Zvezdana Pisarević

“Ono što će se promeniti je ukupan trošak, odnosno ukupna sredstva koja firma treba da izdvoji za isplatu zarada, takozvani bruto 2“, objašnjava Pisarević.

Ako uzmemo podatak o prosečnoj bruto zaradi u Srbiji, u septembru 2022. godine je iznosila 103.476 dinara.

Iz tabele možemo videti da će doprinosi za uplatu, po jednom zaposlenom, biti manji za 1.034,76 dinara, dok će trošak po jednom zaposlenom biti manji za 1.275,96 dinara.

“Za one firme koje isplaćuju zaradu koja je jednaka ili malo veća od minimalne zarade iznos uštede će takođe biti mnogo manji”, ističe poreska savetnica.

Izvor: Zvezdana Pisarević

Kada su u pitanju plate koje su znatno iznad proseka, tačnije plate koje su iznad najviše propisane osnovice, situacija je drugačija. Iznos najviše propisane osnovice je povećan sa 441.140 na 500.363 dinara, tako da će iznos doprinosa za obavezno socijalno osiguranje biti veći nego za 2022. godinu.

“Poslodavac će u svakom slučaju, zbog smanjenja doprinosa za PIO sa 11 na 10 odsto ostvariti uštedu u ukupnom trošku zarada (bruto 2), ali će radnik primiti manju neto zaradu. Stoga će biti potrebno da poslodavac napravi aneks ugovora o radu za ove radnike, jer se plate još ugovaraju u neto iznosu a svako umanjenje plate deluje negativno na svakog zaposlenog, naročito za zaposlene koji imaju visoke zarade”, navodi Zvezdana Pisarević.

Iz tabele zarada iznad najviše osnovice za doprinose možemo videti da će doprinosi za uplatu, po jednom zaposlenom ukoliko se zarada ispaltu u decembru 2022. godine biti manji za 20.516,46 dinara, dok će trošak po jednom zaposlenom biti manji za 8.972,28 dinara, kao i da će neto zarada zaposlenom biti manja za 11.544,18 dinara.

  • DUSICA

    28.12.2022 #1 Author

    Treba da se ustedi gde god moze da se ustedi

    Odgovori

  • TATJANA

    3.1.2023 #2 Author

    Ko god je bio u prilici, iskoristio je verovatno ovu ustedu

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...