Plate u privatnim klinikama gotovo iste kao i u državnim

Medicinari lakše dolaze do posla u Nemačkoj i Švajcarskoj, nego u Austriji

BiznisBolji posaoEUSrbijaZdravlje

7.5.2022 17:04 Autor: Julijana Vincan 24

Medicinari lakše dolaze do posla u Nemačkoj i Švajcarskoj, nego u Austriji Medicinari lakše dolaze do posla u Nemačkoj i Švajcarskoj, nego u Austriji
Plate medicinskih radnika u Austriji su manje-više iste. Ipak, prema rečima naših sagovornika za vreme posete Beču, u privatnim klinikama postoje neke prednosti kojih... Medicinari lakše dolaze do posla u Nemačkoj i Švajcarskoj, nego u Austriji

Plate medicinskih radnika u Austriji su manje-više iste. Ipak, prema rečima naših sagovornika za vreme posete Beču, u privatnim klinikama postoje neke prednosti kojih nema u državnim, što umnogome zavisi od odeljenja na kojem se radi, iskustva i znanja.

„Plate u državnim i privatnim klinikama poprilično su jednake, jer postoji konkurencija između njih, tako da se trude da budu na istom nivou, ali zarade zavise i od toga šta neko radi i koliko je iskusan – oni iskusniji dobijaju bolje plate. Ako se posmatra isti rang, sve su to iste zarade“, izjavio je za Biznis.rs generalni direktor privatne bolnice u Beču – Wiener Privatklinik, prim. dr Valter Ebm (Walter Ebm).

Kako je naveo, nije moguće kazati kolika je početna plata u Austriji za medicinske radnike u poređenju sa drugim zemljama.

„U Austriji, kada platimo zdravstveno i penziono osiguranje i sve dodatno što je potrebno za jednog zaposlenog, to ispadne otprilike oko 50 odsto cele sume koju plaćamo. Možemo reći da su troškovi jednog radnika za kompaniju između 3.500 i 4.000 evra mesečno“, naveo je Ebm.

Sandra Zajler (Sandra Sailer) radi 22 godine u privatnoj bolnici Wiener Privatklinik (WPK). U Beč je iz Beograda došla kao 19-godišnjakinja, pre 31 godinu. Za tu medicinsku ustanovu kaže da predstavlja jedno multikulturno okruženje, ne samo kada je reč o pacijentima, već i kada se radi o zaposlenima.

„Svi pacijenti koji dolaze sa prostora bivše Jugoslavije ovde se osećaju kao kod kuće, zato što svuda ima osoblja koje govori srpski, hrvatski, bosanski, slovenački, makedonski i druge jezike – od čekiranja na ulasku u bolnicu, preko odeljenja, operacionih sala i dnevne klinike, sve do izlaska. Znam pacijente sa naših prostora i komunikacija u WPK-u je na visokom nivou. Čak i ako ne govore engleski ili nemački nema nikakvih problema“, kaže Zajler za Biznis.rs.

Medicinsko osoblje iz Srbije u Beču – Sandra Zajler, Raja Zaharić Milošević i Mira Ablajdinger / Foto: Dragan Petrović

Pre rada u jednoj od najstarijih privatnih bolnica u Beču naša sagovornica bila je zaposlena u staračkom domu, gde je stekla potrebno iskustvo. Na samoj klinici je, kako kaže, imala veliku podršku od strane direktorke i svih šefova, tako da je uspela i da se dodatno obrazuje.

„Moje glavno zanimanje je diplomirana medicinska sestra, a u međuvremenu sam završila menadžment rizika i menadžment kvaliteta i još nekoliko usavršavanja koja mi je omogućila WPK šaljući me na dodatne edukacije. Sve je to moguće kada neko pokaže da može i želi, onda mogu i da mu se otvore ovakve mogućnosti. Ovde se osećam kao deo porodice i verujem da ću ostati do penzije“, istakla je naša sagovornica.

Ona trenutno pokušava da u Beč dovede ćerku svoje drugarice, koja je medicinski tehničar, da se zaposli u ovoj privatnoj bolnici.

„U Austriji je priznavanje diplome i nostrifikacija velika procedura. Prvo je problem dobiti radnu dozvolu, a potom sam proces nostrifikacije traje. Neophodan je B2 nivo poznavanja nemačkog jezika, a nostrifikacija diplome iz Srbije je neophodna jer ona nije na nivou ove ovde. Obične škole koje su postojale za medicinske sestre polako se gube i sve je to na nekom univerzitetskom nivou, tako da su svi koji iz Srbije dolaze sa običnom diplomom ovde priznati kao pomoćno osoblje, asistenti. Da bi došli do naredne diplome moraju da se dodatno školuju“, objašnjava Sandra Zajler.

Wiener Privatklinik u Beču / Foto: Dragan Petrović

Na osnovu primera devojke kojoj želi da pomogne da se zaposli u WPK, ona kaže da je posao koji se radi u srpskim bolnicama potpuno isti kao i onaj u austrijskim.

„Mislim da jednostavno nedostaje broj časova i prakse i fali taj jedan deo školovanja koji se ovde odnosi na dodatni deo nege. To je razlog zbog kojeg je potrebno neko vreme za nostrifikaciju i mnogo je lakše, koliko znam od drugih, otići u Nemačku ili Švajcarsku, jer je taj proces tamo mnogo jednostavniji“, naglasila je naša sagovornica.

Prema njenim rečima, u Austriji je posao drugačije organizovan.

„Svi koji ovde dođu da rade veoma su zadovoljni. Ja sam počela da studiram i došla sam u Beč. Nisam imala ni ličnu kartu ni radnu dozvolu, bila sam mnogo mlada, ali imam sestru bliznakinju u Beogradu koja me redovno informiše o svemu“, istakla je Sandra Zajler, koja je delom i Slovakinja, a udata je za Austrijanca koji je delom Šveđanin, što dodatno upotpunjuje priču o multikulturalnosti.

Wiener Privatklinik u Beču / Foto: Dragan Petrović

Medicinska sestra Mira Ablajdinger (Mira Ableidinger) u školi je učila ruski, ali ne i engleski, ali kaže da joj je čak i taj jezik mnogo značio. Ona se u Beč uputila 1990. godine i nije imala nameru da ostane u Austriji, već je želela da, nakon iskustva čuvanja dece u Nemačkoj, samo vidi kako se živi u toj zemlji. Njena porodica, kako kaže, nije volela „gastarbajsterski život“ i više je vremena provodila u Srbiji.

„Došla sam samo da vidim kako je u Beču i ostala sam 32 godine. Nisam znala kako je ovde i čula sam od nekih prijatelja da se po bolnicama traži osoblje. Međutim, drugarica mi je tada rekla – ima posla, ali ćeš morati da čistiš. Kada sam otišla malo sam već znala nemački, a oni su mi rekli da ne moram da radim kao čistačica, već sam odmah dobila priliku kao pomoćna sestra. Jedini uslov je bio da završim tromesečni kurs, što sam odmah prihvatila, iako nikad u životu nisam ni mislila da ću raditi u bolnici“, priseća se Ablajdinger.

U toj prvoj bolnici ostala je da radi oko dve godine, a potom je završila i školu za medicinskog asistenta. Nakon toga se udala za Austrijanca, dobila decu i zaposlila se u WPK-u i nastavila sa daljim školovanjem, po savetu Sandre Zajler.

„Diplomirala sam na jednoj akademiji za medicinsko osoblje i dobila svoje odeljenje koje vodim, a Sandra je menadžer i moja šefica. Tako nas dve sada ne radimo kao medicinske sestre, već imamo svoje kancelarije. Veoma sam zadovoljna što sam odlučila da dođem u Beč i ostanem ovde. Imam četiri ćerke, ali sve su u Nemačkoj“, navela je Ablajdinger.

  • ZVE84

    7.5.2022 #1 Author

    Uspeh je zaposliti se kao medicinski radnik u Norveškoj!

    Odgovori

  • SUNCOKRET

    7.5.2022 #2 Author

    Lepa, zanimljiva priča. Za upornog čoveka je i Austrija dostupna mada mislim da Švajcarska ima najbolje plate i bolje je ići tamo.

    Odgovori

  • kaćica

    7.5.2022 #3 Author

    Cudno,ovo je uvek trazen posao.

    Odgovori

  • GOCA BG

    7.5.2022 #4 Author

    Sam protokol u Austriji vezano za posao je na nivou koji mi nikada necemo imati…

    Odgovori

  • VERA

    7.5.2022 #5 Author

    Privatne i državne se takmiče ko će biti bolji…mi o tome samo možemo da sanjamo…

    Odgovori

  • SRDJAN

    7.5.2022 #7 Author

    Uslovi za medicinare kakve kod nas nece biti za jos 30 godina

    Odgovori

  • SNEZANA

    7.5.2022 #9 Author

    A najmanje kod nas

    Odgovori

  • TINA

    7.5.2022 #10 Author

    30godina, ako ne I vise

    Odgovori

  • LEPOSAVA

    8.5.2022 #11 Author

    Nazalost je da nas medicinski kadar odlazi ali sve je to zbog malih plata

    Odgovori

  • MARKO7

    8.5.2022 #12 Author

    Pa realno je tako,teško je naći posao u Švajcarskoj…

    Odgovori

  • LJUBIŠA

    8.5.2022 #13 Author

    U Srbiji je za medicinare jako teško.
    Plate nikakve.

    Odgovori

  • STRAHINJA

    8.5.2022 #14 Author

    Lepo se kaze da nas medicinski fakultet ustvari sluzi za izvoz…

    Odgovori

  • Milovan94

    8.5.2022 #15 Author

    Svuda je lakše, samo kod nas nije. Plašim se ko će nas za neku godinu lečiti.

    Odgovori

  • SANJA

    8.5.2022 #16 Author

    Bilo koja bransa se trazi ako se zna posao

    Odgovori

  • Ika

    8.5.2022 #17 Author

    Bilo gde je bolje nego ovde

    Odgovori

  • Anna

    8.5.2022 #18 Author

    Austrija ima strože protokole za nostrifikaciju diplome. Ali onaj ko je vredan i hoće da radi naći će posao bilo u Austriji, Nemačkoj ili Švajcarskoj. U sve tri zemlje plata medicinske sestre je veća od plate u Srbiji.

    Odgovori

  • LIMUN ŽUT

    8.5.2022 #19 Author

    Većini je Nemačka veliki san.

    Odgovori

  • NINO

    9.5.2022 #20 Author

    ….a u Srbiji nikako 😂

    Odgovori

  • Maša

    9.5.2022 #21 Author

    Svakako nam odlaze strucnjaci, nije bitno gde

    Odgovori

  • Lelica

    9.5.2022 #22 Author

    I lakse i brze i sto su plate mnogo vece nego kod nas!

    Odgovori

  • MAJALG

    29.5.2022 #23 Author

    Normano je da ce nasi medicinski radnici lako naci posao u svim drzavama Evrope, kada se zna kako se strucno usavrsavaju nasi medicinski radnici.

    Odgovori

  • NINICA

    27.6.2022 #24 Author

    A najmanje kod nas.

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...