Belgrade Airport preneo sve ugovorne obaveze na britansku kompaniju

Menzies Aviation počeo da pruža uslugu zemaljskog opsluživanja na Aerodromu Nikola Tesla

Srbija

5.3.2024 14:08 Autor: Milica Rilak 3

Menzies Aviation počeo da pruža uslugu zemaljskog opsluživanja na Aerodromu Nikola Tesla Menzies Aviation počeo da pruža uslugu zemaljskog opsluživanja na Aerodromu Nikola Tesla
Kompanija Belgrade Airport, deo grupacije Vinci Airports od danas, 5. marta, prenosi usluge zemaljskog opsluživanja kompaniji Menzies Aviation, a svi prethodno zaposleni u organizacionoj... Menzies Aviation počeo da pruža uslugu zemaljskog opsluživanja na Aerodromu Nikola Tesla

Kompanija Belgrade Airport, deo grupacije Vinci Airports od danas, 5. marta, prenosi usluge zemaljskog opsluživanja kompaniji Menzies Aviation, a svi prethodno zaposleni u organizacionoj jedinici „zemaljsko opsluživanje“ Belgrade Airport, potpisali su ugovore o radu sa Menzies Aviation, kao novim poslodavcem.

Osnivač vazduhoplovnog portala TangoSix Petar Vojinović za Biznis.rs tim povodom ističe da je neophodno da se investira u opremu za opsluživanje letelica kao i u ono što najviše nedostaje – a to su zaposleni.

Kompanija Menzies Aviation zadužena je, kako se ističe u saopštenju Belgrade Airport, za upravljanje tehničkim prihvatom i otpremom i opsluživanjem prtljaga, odleđivanjem vazduhoplova i putničkim servisom, kao i uslugama putnicima sa ograničenom pokretljivošću i opslugom robe na Aerodromu Nikola Tesla.

„Potpisani ugovor podrazumeva prenos svih ugovorenih obaveza o zemaljskom opsluživanju sa kompanije Belgrade Airport na Menzies Aviation, uz saglasnost partnerskih avio-kompanija“, stoji u dopisu koji je medijima prosledila press služba Belgrade Airport.

Napominje se i da su obe kompanije posvećene međusobnoj bliskoj saradnji i saradnji sa nacionalnom avio-kompanijom Air Serbia i ostalim avio-kompanijama kako bi svojim putnicima obezbedili efikasno pružanje zemaljskih i putničkih usluga visokog kvaliteta.

Kompanija Menzis Aviation je, kako podsećaju, 2023. godine potpisala ugovor sa Air Serbia-om o opsluživanju putnika i tehničkom opsluživanju počev od februara 2024. godine.

„Lokalni timovi kompanije Menzies u prvoj godini opsluživaće više od 22.000 avio-operacija na najvećem i najprometnijem aerodromu u Srbiji“, najavili su sa beogradskog aerodroma.

Promeni operatera zemaljskog opsluživanja na „Nikoli Tesli“ prethodili su veliki problemi u prihvatu putnika i prtljaga tokom prethodne letnje sezone. Kašnjenje i otkazivanje letova Air Serbia, kao i gužve pri odlasku i dolasku putnika na beogradskom aerodromu kojim upravlja koncesionar Vinci Airports.

Foto: Unsplash.com

Država je tada, kako je rekao ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić, odlučila da rešenje potraži kroz raspisivanje tendera za nove operatere zemaljske operative, ali je na kraju rešenje pronađeno u tome da Direktorat civilnog vazduhoplovstva stavi van snage Odluku o ograničenju broja pružalaca usluga zemaljskog opsluživanja, što je otvorilo vrata za povećanje broja kompanija koje nude takve usluge na „Nikoli Tesli“.

Petar Vojinović povodom zvaničnog početka rada Menziesa na beogradskom aerodromu kaže da je sada najvažnije pitanje koliko će novi operater investirati.

„Nova oprema mora da se uveze u zemlju, to nije mali posao. Drugi ključan aspekt su ljudi – osoblje koje će opsluživati avione, od ček-ina do platforme. Ovde će biti interesantno da se vidi koliko će Menzies biti uspešan u privlačenju što zaposlenih koji su inače radili u handling službi aerodroma Beograd, što u pronalaženju novih, jer na tom tržištu objektivno gledano nedostaju ljudi“, naglašava naš sagovornik.

Smatra da je manjak zaposlenih najvažniji nedostatak koji moraju da reše tri privatne handling kompanije koje posluju na beogradskom aerodromu.

„Da li je rešenje tog problema bitno povećanje zarada, ostaje da se vidi. Ako neko ima rezervu kapitala, odnosno finansijsku mogućnost da to u početku uradi onda je to svakako Menzies“, rekao je Vojinović.

Podsеtimo da je generalni direktor Air Serbia Jirži Marek po potpisivanju memoranduma o razumevanju sa Menzies Aviation u oktobru prošle godine, poručio da se ponovo izvinjava svim putnicima koji su tog leta bili pogođeni „situacijom na našem matičnom aerodromu“.

„Još tokom sezone, reagovali smo brzo na tu situaciju, zapošljavanjem novog ljudstva u rekordnom roku. Sada prelazimo na sledeći korak, jer u 2024. godini želimo da pružimo najbolju moguću uslugu našim putnicima i da imamo pouzdanog partnera za budući rast kompanije“, naveo je tada Marek.

  • Manja

    5.3.2024 #1 Author

    Bilo bi lepo da se otvore nova radna mesta i da zaposle sto vise ljudi

    Odgovori

  • AJA

    5.3.2024 #2 Author

    Bice to dobro, jer ce biti novih radnih mesta.

    Odgovori

  • SHALIMAR

    5.3.2024 #3 Author

    Novi ljudi,profesionalni u poslu,bez toga nema napretka…

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...