Karte za nove destinacije biće u redovnoj prodaji od danas

Ministar potpisao ugovor o subvencionisanju 10 avio linija iz Kraljeva i Niša

Srbija

6.12.2023 08:57 Autor: Redakcija Biznis.rs 1

Ministar potpisao ugovor o subvencionisanju 10 avio linija iz Kraljeva i Niša Ministar potpisao ugovor o subvencionisanju 10 avio linija iz Kraljeva i Niša
Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić potpisao je sa direktorom kompanije Air Serbia Jiržijem Marekom (Jiri Marek) sporazum za obavljanje avio prevoza na... Ministar potpisao ugovor o subvencionisanju 10 avio linija iz Kraljeva i Niša

Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić potpisao je sa direktorom kompanije Air Serbia Jiržijem Marekom (Jiri Marek) sporazum za obavljanje avio prevoza na linijama od javnog značaja na dva naša aerodroma – „Morava“ kod Kraljeva i „Konstantin Veliki“ u Nišu.

Vesić je u Vladi Srbije rekao da je reč o ugovoru za subvencionisanju 10 linija, koji je potpisan nakon raspisivanja državnog konkursa i da je reč o tri leta iz Kraljeva i sedam iz Niša, od čega su po dva sezonska, prenosi RTV.

„Iz Kraljeva letimo tokom čitave sezone za Istanbul i letećemo prema Solunu i Tivtu tokom same letnje sezone“, rekao je on.

Kako je istakao, ovaj tender se razlikuje od prethodnih pošto je ugovor potpisan na četiri godine sa mogućnošću produženja još jednu godinu, što će se sasvim sigurno dogoditi.

„To znači da će oni koji lete iz Niša i Kraljeva, odnosno iz susednih gradova, imati sigurnost da će narednih pet godina ove linije postojati, što je veoma važno kad je u pitanju planiranje avio saobraćaja. To je dobro i za Air Serbia-u, a dobro i za naše aerodrome, a najbolje za putnike“, rekao je ministar.

On je istakao da se iz Niša leti prema Frankfurtu, Ljubljani, Kelnu, Istanbulu i Beogradu tokom čitave sezone, a tokom letnje sezone prema Atini i Tivtu.

„Ovo je godina ekspanzije kad je u pitanju avio saobraćaj u Srbiji. Mi ćemo između 10. i 12. decembra imati tačno četiri miliona putnika u Air Serbia-i, a godinu očekujemo da se završi sa više od 4,1 miliona putnika u našoj nacionalnoj aviokompaniji“, rekao je Vesić.

Foto: Uprava carina

Naše optimističke prognoze za ovu godinu bile su 3,5 miliona putnika i to smo doživljavali kao veliki uspeh, dodao je on.

„Što se tiče aerodroma ‘Nikola Tesla’ u Beogradu, oni već imaju sedam miliona putnika, a očekujemo da sezonu završe sa 7,7 ili možda i 7,8 miliona putnika“, rekao je Vesić.

Generalni direktor Er Srbije Jirži Marek je istakao da ovu kompanuje veoma raduje što će u naredne četiri godine leteti između Niša i Atine, Frankfurta, Kelna, Ljubljane, Istambula, Tivta i Beograda, kao i između Kraljeva i Soluna, Istambula i Tivta.

„Karte za te destinacije biće u redovnoj prodaji od danas, a putnici iz južne i zapadne Srbije sa aerodroma u Nišu i Kraljevu od 1. januara 2024. brže i jednostavnije će stizati do popularnih destinacija u regionu i širom Evrope“, rekao je Marek.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...