Blokirani putevi i mostovi u više gradova

Ministarka kaže da je 300 evra po hektaru neizvodljivo, poljoprivrednici započeli proteste

Srbija

19.5.2023 12:49 Autor: Redakcija Biznis.rs 1

Ministarka kaže da je 300 evra po hektaru neizvodljivo, poljoprivrednici započeli proteste Ministarka kaže da je 300 evra po hektaru neizvodljivo, poljoprivrednici započeli proteste
Ministarka poljoprivrede Srbije Jelena Tanasković izjavila je danas da je sa spiska svih zahteva poljoprivrednika ispunjeno apsolutno sve, osim davanja od 300 evra po... Ministarka kaže da je 300 evra po hektaru neizvodljivo, poljoprivrednici započeli proteste

Ministarka poljoprivrede Srbije Jelena Tanasković izjavila je danas da je sa spiska svih zahteva poljoprivrednika ispunjeno apsolutno sve, osim davanja od 300 evra po hektaru jer je to „perfidno osmišljen zahtev“ i nije zakonski izvodljiv, da je spremna i o njemu da razgovara, ali za narednu budžetsku godinu.

„Zakonodavno nije izvodljiv. To je potpuna promena agrarne politike u sredini jedne budžetske godine. To se radi na kraju godine za narednu godinu. To poljoprivredu Srbije košta 78 milijardi dinara, bezmalo ceo budžet pre povećanja i davanja“, navela je Tanasković za RTS, a prenela je agencija Beta.

„Mi danas dajemo i za goveda koja nisu kvalitetna, ali se gaje. I za gazdinstva u kojima ima jedna krava. To u Evropi ne postoji, postoji minimalni iznos, ako imate ispod tog broja, sistem vas ne vidi. Hoćemo takav model? Hajde samo svi da se dogovorimo. Ne postoji ni subvencija po litri mleka u Evropi. Samo hektar i priplodna grla“, istakla je Tanasković.

Ona je rekla da su i poljoprivrednici koji još uvek protestuju bili na sastancima u Ministarstvu poljoprivrede i Vladi Srbije, ali da su javno odbili sastanak kod predsednika Vučića i odabrali da idu na proteste.

„Neko mora da se odrekne sredstava da bi ih neko drugi dobio. To je jedan koš para i jako je bitno da svi to znaju. Ne vadi niko neke nove pare. Prihodi su ti koji jesu, očigledno bolji nego što je bilo planirano, pa imamo mogućnosti“, kazala je ona.

Poljoprivrednici iz banatskog sela Aradac i još nekoliko sela blokirali su danas magistralni put Zrenajnin – Novi sad i ta deonica, kako je najavljeno, tokom dana biće blokirana u nekoliko navrata. Posle protestne vožnje pridružiće im se i poljoprivrednici iz Zrenjanina.

Put Beograd – Zrenjanin blokiran je već neko vreme kod Čente gde je veći broj traktora, a blokada ima i na putu Zrenjanin – Kikinda, izveštava Beta.

Poljoprivrednici su danas oko 11 sati traktorima blokirali i Temerinski most u Novom Sadu, preko Kanala Dunav-Tisa-Dunav (DTD). Oni su juče blokirali osam sati most u delu grada Klisa, preko Kanala DTD.

Veći broj njih je noć proveo kod Novosadskog sajma, gde treba da počne 90. Međunarodni poljoprivredni sajam. Ovo je četvrti dan kako poljoprivrednici protestuju u Novom Sadu, blokirajući pojedine saobraćajnice.

Među njihovim zahtevima su povećanje subvencija sa 9.000 dinara na 300 evra po hektaru, zaštitna cena mleka od 75 dinara po litru bez poreza na dodatu vrednost (PDV), povećanje subvencija po kravi na 40.000 dinara, kao i da se na dizel ne obračunavaju akcize i PDV, čime bi to gorivo značajno pojeftinilo.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...