Prostor za 13.500 stanovnika

Na Novom Beogradu u planu kompleks Green Line sa kulom visine 160 metara

InfrastrukturaInvesticijeIzdvajamoNekretnineSrbija

5.6.2024 15:45 Autor: Milica Vojtek 12

Na Novom Beogradu u planu kompleks Green Line sa kulom visine 160 metara Na Novom Beogradu u planu kompleks Green Line sa kulom visine 160 metara
Novi Beograd bi trebalo da dobije naselje kojim će, osim najavljenog kompleksa zgrada, dominirati i 800 metara dug zeleni koridor sa parkovima, teretanama i fontanama.... Na Novom Beogradu u planu kompleks Green Line sa kulom visine 160 metara

Novi Beograd bi trebalo da dobije naselje kojim će, osim najavljenog kompleksa zgrada, dominirati i 800 metara dug zeleni koridor sa parkovima, teretanama i fontanama.

Na prostoru na kome se nalazila nekadašnja fabrika traktora IMT, prema Planu detaljne regulacije koji se još uvek nalazi na javnom uvidu, planirana je izgradnja kompleksa zgrada „Green Line“ sa četiri kule, od kojih je jedna visine 160 metara. Investitor je ABL Solvent.

Prostor budućeg kompleksa biće podeljen na saobraćajnice, površine za infrastrukturne objekte i komplekse, zelene površine, površine za objekte i komplekse javnih službi, mešovite gradske centre i površine za komercijalne sadržaje. Predviđeno je šest blokova, a ukupna površina u obuhvatu plana iznosi oko 36 hektara. Prostor je predviđen za gradnju 5.000 stanova za 13.500 ljudi.

Bruto razvijena građevinska površina stanovanja iznosi 587.000 kvadrata, a komercijalnih sadržaja 45.000 kvadratnih metara.

Na ovom projektu planirano je 3.500 zaposlenih. Potpisnici urbanističkog rešenja su arhitekte Jelena Stojkov i Bojan Zabukovec, dok su autori arhitektonskog rešenja i Nebojša Petković i Tamara Popović.

Idejni tvorci ovog kompleksa najpre su odlučili da podele parcelu na četiri nezavisne celine, odnosno blokove, koji bi adekvatno funkcionisali sa svojim različitim sadržajem. Da bi infrastrukturna funkcionalnost bila na najvišem nivou, predviđeno je povezivanje ulica Jurija Gagarina i Egipatske dvema novim saobraćajnicama, sa radnim nazivima Nova 1 i Nova 2, dok bi između blokova takođe bile prosečene tri manje saobraćajnice, sa radnim nazivima Nova 2a, Nova 3 i Nova 4.

Arhitekte su odlučile da uže, ali više objekte (do 64 metara visine), postave po obodu i po unutrašnjoj zoni blokova, kako bi svojim siluetama što manje bacali senku na ostale objekte. Duži, ali niži objekti pozicionirani su tako da formiraju unutrašnja dvorišta koja imaju ulogu parkovskih mikrocelina, a međusobno su povezani manjim prolazima.

Šta će se sve nalaziti u kompleksu?

S obzirom na to da se među 13.500 stanovnika na teritoriji Plana očekuje skoro 1.000 dece predškolskog uzrasta, planirane su dve lokacije za objekte predškolskih ustanova maksimalnog kapaciteta 270 korisnika u blokovima 2 i 4, kao i tri depandansa predškolskih ustanova u blokovima 3 i 4.

Očekuje se i oko 1.200 dece školskog uzrasta, te je planirana jedna lokacija za objekte osnovne škole kapaciteta 1.200 učenika u bloku 3.

Takođe, planira se i izgradnja ustanove u kojoj će biti organizovane delatnosti Gradskog centra za socijalni rad – odeljenje Novi Beograd, kao i klub za odrasla i stara lica.

Green Line / Foto: Zap

Na prostoru je planirana i ustanova kulture – polifunkcionalni kulturno-obrazovni centar koji će činiti biblioteka sa čitaonicom, višenamenska sala sa scenskim prostorom prilagodljivim različitim dešavanjima, prostori za tematski različite radionice i učionice.

Iz plana je već jasno da će ovaj prostor obilovati zelenim površinama.

Između ostalih površina pod zasadima, od većih je planiran park u bloku 6, orijentacione površine od 7.020 metara kvadratnih, kao i zelena površina u delu otvorenog stambenog bloka 64, koji je oivičen ulicama Gandijevom, Japanskom i Novom 1, površine oko 4.000 metara kvadratnih.

Komercijalni sadržaji koji su planirani podrazumevaju poslovne komplekse, trgovine na malo, poslovne i finansijske institucije, predstavništva, privredna društva i agencije za pružanje poslovnih, intelektualnih, informatičkih i drugih usluga, ugostiteljstvo i turizam, komercijalni vidovi sportskih, rekreativnih aktivnosti, zabave, kao i izložbeno-prodajni prostori (saloni automobila, prodaja nameštaja).

  • Jj992

    5.6.2024 #1 Author

    Eto sad pa nema mesta vise..

    Odgovori

  • Dux011

    5.6.2024 #2 Author

    Wow, dosta je to.

    Odgovori

  • Inquiete

    5.6.2024 #3 Author

    Nadam se da će oko tih zgrada biti i malo zelenila.

    Odgovori

  • meli77

    5.6.2024 #4 Author

    Lepo bih bilo da mi bar unuci kupe tamo stan😁

    Odgovori

  • MISKO

    5.6.2024 #5 Author

    Divno je to što su mislili na naše najmlađe i što će biti zelenila, kao i kulturno obrazovani centar.

    Odgovori

  • Ildiko

    5.6.2024 #6 Author

    Pa lepo bas

    Odgovori

  • Nata

    6.6.2024 #7 Author

    Vise zelenila je potrebno od planiranog

    Odgovori

  • DOBRILA

    6.6.2024 #8 Author

    Sve same kule…

    Odgovori

  • Manja

    6.6.2024 #9 Author

    …bilo bi idealno da je sve samo zelenilo…

    Odgovori

  • STEPA

    7.6.2024 #10 Author

    Lepo što se gradi.

    Odgovori

  • SENSEI

    7.6.2024 #11 Author

    Betonizacija Novog Beograda se naravno uveliko nastavlja

    Odgovori

  • GAGA

    9.6.2024 #12 Author

    Grade nema kraja

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Biznis.rs newsletter

    Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

    Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.