Planira se i povezivanje sa severom i zapadom evrope

Na proleće ponovo voz od Beograda do Zagreba i Ljubljane

EUInfrastrukturaRegionSrbijaTurizam

7.1.2022 15:18 Autor: Stefan Petrović 4

Na proleće ponovo voz od Beograda do Zagreba i Ljubljane Na proleće ponovo voz od Beograda do Zagreba i Ljubljane
Dekan Saobraćajnog fakulteta u Beogradu Nebojša Bojović najavio je da će voz od Beograda do Zagreba i Ljubljane početi da saobraća na proleće. Tako... Na proleće ponovo voz od Beograda do Zagreba i Ljubljane

Dekan Saobraćajnog fakulteta u Beogradu Nebojša Bojović najavio je da će voz od Beograda do Zagreba i Ljubljane početi da saobraća na proleće. Tako bi, prema planu, vozovi saobraćali nekoliko puta nedeljno, i to na trasi Beograd – Šid – Vinkovci – Zagreb – Dobava – Ljubljana, dok će imati i noćnu liniju koja odgovara privrednicima koji putuju u Sloveniju.

Skoro da je sve spremno za polazak vozova, budući da postoji neophodna železnička infrastruktura, ali je Bojović rekao da je potrebno da se poboljša tehničko stanje pruge od Rume do Šida kako bi vozovi mogli brže da se kreću.

„U evropskom redu vožnje već postoji trasa, samo je treba aktivirati. Svakog drugog vikenda u decembru se pravi novi evropski red vožnje. Postoji vreme koje je zauzeto za kretanje voza od Beograda do Ljubljane“, rekao je Bojović.

Kako su za Biznis.rs rekli iz Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, međunarodni železnički putnički saobraćaj između Republike Srbije i Rebublike Hrvatske obustavljen je u martu 2020. godine, kao posledica pojave pandemije korona virusa.

„Sa prestankom epidemioloških mera koje su na snazi cilj preduzeća Srbija Voz a.d. je ponovno uspostavljanje međunarodnog putničkog saobraćaja sa svim evropskim železničkim upravama“, naglašavaju iz ministarstva.

Podaci koje su nam dostavili u odgovoru na pitanje – da li i koliko interesovanje putnika se očekuje, pokazuju da je u pretpandemijkoj 2019. godini u Hrvatsku vozom putovalo 31.106 putnika, dok ih je u 2018. godini bilo 34.738.

Foto: Freepik

Iz ministarstva dodaju da je broj putnika u domaćem saobraćaju za vreme pandemije na nivou od oko 60 odsto u odnosu na period pre pandemije, zbog čega Srbija Voz a.d. preduzima sve neophodne korake. Očekuju da će, sa prestankom važećih mera i ograničenja, uspostavljanje redovnog međunarodnog saobraćaja izazvati veliko interesovanje putnika za putovanje vozom, kao najpovoljnijim i najudobnijim vidom prevoza.

Takođe, u Ministarstvu građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture očekuju da će međunarodni železnički putnički saobraćaj na relaciji Beograd-Zagreb-Ljubljana zauzeti značajno mesto i ulogu u ukupnom obimu rada Srbija Voza a.d. i doneti ekonomske benefite svim učesnicima.

Ističe se i šire povezivanje železničkih putnih mreža i dalje povezivanje putnika vozovima iz Zagreba i Ljubljane prema zapadu i severu Evrope.

„Nadamo se da će već u prvom kvartalu 2022. godine biti uspostavljena jedna linija prema Ljubljani, kasnije ka Filahu u Austriji, a do sredine godine još jedna“, rekao je dekan Saobraćajnog fakulteta Nebojša Bojović, dodajući da se u 2023. godini očekuju još dve dnevne linije istom trasom, i to jedna sa produženjem od Ljubljane do Ciriha, a druga do Ljubljane kao biznis voz.

On je rekao i da novi vozovi koje ima Srbija voz ne mogu da saobraćaju ovom trasom zbog prelaska na jednosmernu struju u Sloveniji, pa treba iznajmiti najmanje dve garniture koje mogu da se napajaju iz dva različita strujna izvora kako bi se izbegla zamena lokomotiva.

Ipak, iz ministarstva na pitanje o tome da li će biti iznajmljeni vozovi i pod kojim uslovima kažu samo da Srbija voz ne iznajmljuje vozna sredstva od drugih železničkih operatera, već da celokupan prevoz u domaćem i međunarodnom saobraćaju obavlja svojim kapacitetima.

Inače, cena karte od Beograda do Zagreba i Ljubljane će biti dvadesetak evra u jednom pravcu, a u početku bi to bila pilot-linija koja bi postala stalna.

  • Andrea

    13.1.2022 #1 Author

    Povezanost će svakako biti mnogo lakša.

    Odgovori

  • Bane

    6.5.2022 #2 Author

    Hajde prvo da krenu vozovi od Batajnice do Šida. Pa posle možda čak i od Beograda do Šida, a onda možda da pričamo o međunarodnim vozovima

    Odgovori

  • jelena93

    6.5.2022 #3 Author

    Vozovi svakako mnogo bolja opcija za putovanje od autobusa, tako da zaista odlična vest.

    Odgovori

  • Sena

    8.6.2022 #4 Author

    Super bi bilo da krene medunarodni voz Beograd Ljubljana,baš me zanima kad ce krenuti

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...