Elixir Group otvoriće između 200 i 300 novih radnih mesta

Najavljena gradnja fabrike tečnih đubriva u Prahovu

BiznisSrbija

4.6.2024 14:23 Autor: Redakcija Biznis.rs 2

Najavljena gradnja fabrike tečnih đubriva u Prahovu Najavljena gradnja fabrike tečnih đubriva u Prahovu
Kompanija Elixir Group najavila je da će uskoro u Prahovu početi izgradnju i fabrike za proizvodnju tečnih đubriva, uz fabriku kristalnih đubriva koja je... Najavljena gradnja fabrike tečnih đubriva u Prahovu

Kompanija Elixir Group najavila je da će uskoro u Prahovu početi izgradnju i fabrike za proizvodnju tečnih đubriva, uz fabriku kristalnih đubriva koja je počela ove godine. Istakla je da će primena novih tehnologija u proizvodnji u Eliksir Prahovu otvoriti 200 do 300 novih radnih mesta.

Kako je precizirano, ta kompanija je u okviru investicionog ciklusa „Prahovo2027“, koji uključuje više tehnološki povezanih projekata, čija je ukupna vrednost veća od 300 miliona evra, a u okviru kompleksa hemijske industrije u Prahovu, počela izgradnju fabrike za proizvodnju kristalnog vodotopivog đubriva mono-amonijum fosfata (MAP), u saradnji sa nemačkom kompanijom K+S, jednim od lidera u proizvodnji i distribuciji kalijumove komponente.

Izgradnja fabrike za proizvodnju tečnih i vodorastvornih praškastih đubriva planirana je za 2025. godinu. Naglašeno je da će razvoj novih kristalnih, tečnih i praškastih proizvoda za ishranu bilja odgovoriti na zahteve održive i regenerativne poljoprivrede.

U planu je, kako je istaknuto, proizvodnja kristalnog mono-amonijum fosfata (MAP), koji sadrži 12 odsto azota i 61 odsto fosfora (NP 12:61), kao i tečnih kompleksnih đubriva: amonijum polifosfata koji koji će se proizvoditi u dve formulacije koje takođe sadrže azot i fosfor (NP 10:34 i NP 11:37), a pored tečne biće dostupne i u praškastoj formi.

Senior menadžer Elixir Group Dejan Jocić kazao je da su kristalna đubriva hraniva visoke čistoće, u obliku su kristala i u potpunosti rastvorljiva u vodi bez ostataka. On je objasnio da tečna kompleksna đubriva predstavlju vodene rastvore ili emulzije u kojima se nalaze već rastvorena hraniva, odmah dostupna biljkama.

ELIXIR GROUP DOO

HAJDUK VELjKOVA 1, 15000, Šabac, Srbija

Poslovni prihodi (EUR):
106.391.135,56 (2023)
Broj zaposlenih:
288 (2023)

„Korišćenje kristalnih đubriva zahteva primenu posebnih sistema, pa su uglavnom ograničena na upotrebu u visoko profitabilnim usevima. Koriste se kroz sisteme za fertigaciju ‘kap po kap’ u povrtarskoj i voćarskoj proizvodnji, kao i u savremenim sistemima kao što je hidroponija“, naveo je Jocić.

Kako je istakao, tečna kompleksna đubriva imaju univerzalniju primenu i zahvaljujući nizu prednosti predstavljaju dobru alternativu ili dopunu standardnim granulisanim đubrivima koja imaju mnogo širu primenu u poljoprivrednoj proizvodnji. Kao prednost tečnih đubriva naveo je olakšanu primenu, uštedu radne snage, mogućnost kombinovanja sa drugim agrotehničkim merama.

ELIXIR PRAHOVO DOO

Braće Jugovića 2, 19330, Prahovo, Srbija

Poslovni prihodi (EUR):
252.156.635,84 (2023)
Broj zaposlenih:
817 (2023)

„Takođe, u planu je proizvodnja ovih đubriva i u potpuno vodorastvornoj praškastoj formi, što olakšava transport i distribuciju“, rekao je Jocić.

Budućnost poljoprivrede leži u što poreciznijoj primeni mineralnih đubriva, gde primenu treba prilagoditi zahtevima biljaka, agrohemijskim karakteristikama zemljišta, agrotehničkim merama, lokalnim klimatskim faktorima i ostalim uslovima, ističu u kompaniji Elixir Group.

„Cilj poljoprivredne proizvodnje u budućnosti će biti maksimalni prinosi po jedinici površine, uz uštedu na svim inputima u kojima ishrana biljaka značajno učestvuje“, rekao je menadžer agronomske podrške u prodaji Milan Vujić.

Ukazao je i da u Evropi već postoji niz ograničenja u primeni pojedinih vrsta đubriva koja su uvedena pre svega usled njihove neracionalne i prekomerne primene. Slična situacija je, kako je dodao, i u ostalim zemljama na svetu, jer je takva primena ekološki neodrživa.

„Sa druge strane, fosfor je neobnovljiv prirodni resurs. Predviđa se da su poznate globalne rezerve fosfora ovim tempom eksploatacije ograničene do 2050. godine. Smanjenje prekomerne upotrebe kroz primenu efikasnijih hraniva kojima se postižu isti ili veći poljoprivredni prinosi, upravo su cilj kojem teži moderna poljoprivredna proizvodnja“, zaključio je Vujić.

U Elixir Group, koja svoje proizvode već plasira na tržišta više od 80 zemalja sveta, smatraju da će novo ulaganje u proizvodnju savremenih đubriva dodatno doprineti razvoju istočne Srbije i Negotinske krajine.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Biznis.rs newsletter

    Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

    Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.