Preporuka za poboljšanje regulatornog okvira iz Sive knjige 15

NALED: Ukinuti obavezu korišćenja prvog dela godišnjeg odmora u kontinuitetu

SrbijaU fokusu

29.5.2023 08:21 Autor: Redakcija Biznis.rs 3

NALED: Ukinuti obavezu korišćenja prvog dela godišnjeg odmora u kontinuitetu NALED: Ukinuti obavezu korišćenja prvog dela godišnjeg odmora u kontinuitetu
Radnicima u Srbiji trebalo bi omogućiti fleksibilniji način korišćenja godišnjeg odmora. To bi se postiglo ukidanjem obaveze da prvi deo odmora moraju da iskoriste... NALED: Ukinuti obavezu korišćenja prvog dela godišnjeg odmora u kontinuitetu

Radnicima u Srbiji trebalo bi omogućiti fleksibilniji način korišćenja godišnjeg odmora. To bi se postiglo ukidanjem obaveze da prvi deo odmora moraju da iskoriste u trajanju od najmanje dve nedelje bez prekida, poručio je NALED u saopštenju, uz napomenu da je inicijativa u vezi sa korišćenjem odmora jedna od 18 novih preporuka za poboljšanje poslovnog ambijenta u njihovoj 15. Sivoj knjizi.

Zakon o radu, kako podsećaju, omogućava radnicima da godišnji odmor iskoriste jednokratno ili u više delova, s tim što bi prvi deo morao da traje kontinuirano tokom 10 radnih dana i da bude iskorišćen u istoj kalendarskoj godini za koju je stečeno pravo na odmor, dok se ostatak može preneti i iskoristiti do 30. juna naredne godine.

„Dosadašnja praksa je pokazala da veliki broj zaposlenih ne koristi prvi deo godišnjeg odmora u trajanju od dve nedelje, nego u zavisnosti od njihovih potreba i potrebe posla to bude i kraće od obaveznih 10 dana, najčešće pet dana, ali i manje. Zaposleni često žele drugačiji raspored odmora, a zbog postojećeg zakonskog okvira, poslodavci nisu u mogućnosti da im izađu u susret. To je nešto što i inspekcija zamera poslodavcima prilikom inspekcijskog nadzora“, rekao je šef Jedinice za odnose sa javnošću u NALED-u Ivan Radak.

Prema njegovim rečima, namera zakonodavca prilikom uvođenja ove odredbe bila je da se radniku omogući duži odmor u kontinuitetu, ali baš zbog različitih potreba radnika i različite vrste posla trebalo bi im obezbediti veću mogućnost izbora.

„Preporuka Sive knjige 15 je da se prvi deo odmora iskoristi u trajanju od dve nedelje, ali da to ne mora da bude u kontinuitetu. Istovremeno, postoji neopravdano ograničenje utvrđivanjem roka do kada taj prvi deo mora da se iskoristi, a to je kraj kalendarske godine. Naime, celokupan godišnji odmor za prethodnu godinu je moguće iskoristiti do 30. juna naredne. Neretko se taj rok nezvanično prekorači“, istakao je Radak.

Siva knjiga 15, osim ove, donosi niz unapređenih i novih preporuka za poboljšanje položaja radnika u Srbiji.

Među 15 preporuka koje su izdvojene kao prioritetne našli su se predlozi da se dokumentacija iz radno-pravnih odnosa može digitalizovati tako da osim rešenja za godišnji odmor i platnog lista, zaposleni ubuduće u elektronskoj formi mogu da dobiju i rešenje o porodiljskom odsustvu, plaćenom ili neplaćenom odsustvu, pravilnik o sistematizaciji i druge dokumente.

Takođe, među prioritetnim preporukama je i dugogodišnja inicijativa da se nakon uspešne primene elektronske procedure za prijavu sezonskih radnika u poljoprivredi, ona proširi na druge sektore u kojima je prisutan visok nivo rada na crno na privremenim, povremenim i sezonskim poslovima, kao što su građevinarstvo, turizam i ugostiteljstvo, poslovi pomoći u kući. U sektoru agrara ova procedura je omogućila da za četiri i po godine oko 75.000 sezonaca stekne pravo na penzijsko osiguranje i zdravstvenu zaštitu u slučaju povrede na radu za dane tokom kojih su radili.

Među inicijativama za unapređenje položaja i standarda radnika, kao i njihovo administrativno rasterećenje je i preporuka za smanjenje fiskalnog opterećenja najnižih zarada, koje su u Srbiji visoko oporezovane u odnosu na druge zemlje i to poresko opterećenje doprinosi većem nivou rada na crno.

Predloženo je i ukidanje obaveze dokazivanja troškova prevoza, procedure koja je jednako opteretila i radnike i poslodavce, a smanjenju potrebe da radnici prikupljaju i donose dokumentaciju doprinela bi i realizacija preporuke za uvođenje sistema eBolovanja. U resoru rada, Siva knjiga 15 preporučuje i uređenje rada van prostorija poslodavca kao i uređenje instituta probnog rada.

 • Sasa

  29.5.2023 #1 Author

  A da li ste pitali lekare da li je odmor manji od 10 dana zdrav za organizam

  Odgovori

 • Emilija

  30.5.2023 #2 Author

  Treba uzimati odmor kad kome odgovara a ne u kontinuitetu

  Odgovori

 • Vale

  31.5.2023 #3 Author

  A sta kaze medicina rada

  Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  Biznis.rs newsletter

  Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

  Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.