primetna veća aktivnost na tržištu soje

Nastavlja se rast prometa i pad cena na Produktnoj berzi

AgrobiznisBiznisSrbija

2.6.2023 15:03 Autor: Redakcija Biznis.rs 4

Nastavlja se rast prometa i pad cena na Produktnoj berzi Nastavlja se rast prometa i pad cena na Produktnoj berzi
Nedelju za nama na domaćem robno-berzanskom tržištu obeležio je rast prometa robe, ali i nastavak dugotrajnog negativnog cenovnog trenda kada su u pitanju svi... Nastavlja se rast prometa i pad cena na Produktnoj berzi

Nedelju za nama na domaćem robno-berzanskom tržištu obeležio je rast prometa robe, ali i nastavak dugotrajnog negativnog cenovnog trenda kada su u pitanju svi primarni poljoprivredni proizvodi.

Preko Produktne berze u Novom Sadu tokom ove nedelje ukupno je prometovano 3.927 tona robe, što u odnosu na obim trgovanja nedelju dana ranije predstavlja rast od 37,60 odsto. Finansijska vrednost prometovane robe iznosila je 118.069.600 dinara.

Na tržištu kukuruza tokom ove nedelje nije zabeležena veća aktivnost učesnika. Tržište je bilo dosta mirno, a nizak trend cene se nastavio kada je u pitanju i ova poljoprivredna kultura. Početkom nedelje tražnja je bila slaba i usmerena na vlažniji kukuruz. Sredinom i krajem nedelje ponuda kukuruza je bila veća u odnosu na tražnju, koja je bila slaba i na niskom cenovnom nivou, piše u zvaničnom izveštaju s Produktne berze.  

Kukuruzom se tokom nedelje trgovalo u cenovnom rasponu od 16,70 do 17,50 din/kg bez PDV-a, sa primetnim silaznim trendom cene krajem nedelje, od 4,81 odsto u odnosu na prethodnu nedelju.

Najveći udeo u ovonedeljnom obimu trgovanja zauzima pšenica, koja je činila 42 odsto ukupnog prometa.

Prodavci su najčešće nudili pšenicu sa boljim parametrima kvaliteta, ali je tražnja tokom cele nedelje bila slabija u odnosu na ponudu i na nižem cenovnom nivou.

Pšenicom se trgovalo u cenovnom rasponu od 19,50 do 20,50 din/kg bez PDV-a u zavisnosti od parametara kvaliteta i uz nedeljni dilazni trend od 3,62 odsto.

Veća aktivnost u odnosu na prethodni period ostvarena je na tržištu soje, budući da je sojino zrno u ovonedeljnom obimu prometa učestvovalo sa 27 odsto. Berzanski ugovori za soju zaključeni su početkom nedelje, da bi krajem nedelje tražnja za sojinim zrnom izostala.

Sojom se trgovalo u cenovnom rasponu od 49,50 do 50,30 din/kg bez PDV-a uz obračun kvaliteta i neznatan sedmični pad cene od 0,21 odsto.

  • gagica

    4.6.2023 #1 Author

    Sve to ide iz nedelje u nedelju drugacije

    Odgovori

  • SHALIMAR

    4.6.2023 #2 Author

    Menja se potraznja iz dana u dana..

    Odgovori

  • Boba321

    4.6.2023 #3 Author

    Rast, pad, pad rast, stalno nesto neizvesno

    Odgovori

  • IV

    4.6.2023 #4 Author

    Promenljivo iz dana u dan.

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...