Održani poslovni susreti privrednika dve zemlje u Beogradu

Novo poglavlje saradnje Srbije i Ugande

Srbija

31.7.2023 09:19 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Novo poglavlje saradnje Srbije i Ugande Novo poglavlje saradnje Srbije i Ugande
Uganda je veliko tržište sa 50 miliona potrošača i jedna od najbrže rastućih afričkih ekonomija i veoma je važno da srpska privreda ojača poslovne... Novo poglavlje saradnje Srbije i Ugande

Uganda je veliko tržište sa 50 miliona potrošača i jedna od najbrže rastućih afričkih ekonomija i veoma je važno da srpska privreda ojača poslovne veze ne samo u unapređenju trgovine, već u sektoru investicija, razmene znanja i tehnologija, kao i IT industriji, istakao je Marko Čadež, predsednik Privredne komore Srbije na otvaranju srpsko-ugandskog poslovnog susreta.

Predsednici Srbije i Ugande, Aleksandar Vučić i Joreveri Kaguta Museveni, uputili su podršku poslovnoj zajednici i pozvali privrednike i kompanije da grade mostove saradnje i partnerstava, saopštila je Privredna komora Srbije.

Čadež je kazao da se posetom predsednika Musevenija Srbiji otvara novo poglavlje ne toliko iskorišćenog prostora za ekonomsku saradnju i naveo da je poslovnom susretu u nedelju prisustvovalo više od 100 privrednika iz Ugande i Srbije kako bi razmenili iskustva i znanje o međusobnoj saradnji.

„Nije nam Uganda samo zanimljiva zato što ima skoro 50 miliona stanovnika, jer je veliko tržište, već zbog toga što je Uganda deo istočne ekonomske zajednice od sedam afričkih zemalja, najbrža rastuća ekonomija Afrike i deo ekonomskog afričkog prostora“, rekao je Čadež.

Ocenio je da postoji praktična potreba za saradnju sektora poljoprivrede, prehrambrene industrije i tu govorimo o poljoprivrednoj proizvodnji i transferu znanja, do nekih stvari kao što je „smart poljoprivreda“ ili turizam, kazao je Čadež.

Podsetio je da u Ugandi postoji nalazište fosfata koji su nama važna za proizvodnju veštačkog đubriva.

Naglasio je da je važno fizičko prisustvo naše poljoprivrede u Ugandi, i kao primer naveo izgradnju „poljoprivrednih fabrika za preradu sirovina“ ili pokretanje proizvodnje pamuka.

Predsednik Vučić ocenio je na forumu da je za Srbiju strateški važno da ima prisustvo na afričkom kontinentu jer Afriku doživljava kao strateškog partnera u budućnosti, kao i da je zahvaljujući svojim prijateljima iz Afrike i Azije dobila organizaciju EXPO 2027.

Što se tiče konkretne saradnje u oblasti građevinske industrije sa Ugandom, predsednik je rekao da su i Energoprojekt, ali i druga naša građevinska preduzeća spremna za rad u toj zemlji i pozvao srpske privrednike da, uz podršku Vlade i PKS, razmotre mogućnosti za ulaganje u Ugandi.

„Uganda je takva zemlja da u njoj proizvodimo sve sirovine, ali nam je saradnja sa partnerima u svetu, pa i u Srbiji, potrebna kako bismo stvarali dodatu vrednost, jer smo izvozom sirovina na velikom gubitku“, rekao je predsednik Museveni pozivajući srpske kompanije da učestvuju u stvaranju te dodate vrednosti.

Predstavnici vlada Srbije i Ugande su u Palati Srbija potpisali memorandume o razumevanju i saradnji u oblasti poljoprivrede i turizma.

Memorandum o razumevanju između ministarstava poljoprivrede dvaju zemalja odnosi se na saradnju u promovisanju klimatskih pametno održivih praksi, prehrambene sigurnosti i podsticanja saradnje i razvoja tehnologije.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...