Global Trade Yu već 27 godina postoji na tržištu

Opstanak u tekstilnoj industriji zahteva posvećenost

Firme u fokusuIntervjuSrbija

24.9.2024 13:07 Autor: Mirjana Vasić Adžić 2

Opstanak u tekstilnoj industriji zahteva posvećenost Opstanak u tekstilnoj industriji zahteva posvećenost
Tekstilna industrija u Srbiji beleži određeni napredak, ali se i dalje suočava sa izazovima. Iako je nekada bila veoma razvijena i značajna za stvaranje... Opstanak u tekstilnoj industriji zahteva posvećenost

Tekstilna industrija u Srbiji beleži određeni napredak, ali se i dalje suočava sa izazovima. Iako je nekada bila veoma razvijena i značajna za stvaranje BDP-a i zapošljavanje, posebno žena, pretrpela je značajnu deindustrijalizaciju krajem 20. i početkom 21. veka. Ipak, postoje preduzeća koja se mogu pohvaliti dugim postojanjem i uspešnim rezultatima u ovoj, pomalo zapostavljenoj, grani industrije.

Za Biznis.rs razgovarali smo sa Srđanom Marjanovićem, koji je jedan od vlasnika firme Global Trade Yu, koja se bavi prodajom industrijskih šivaćih mašina i automata.

„Na tržištu smo prisutni od 1997. godine, naši klijenti su proizvođači tekstilnih artikala, obuće i nameštaja, a do njih dolazimo putem direktnih kontakata, prisustva na sajmovima, promocijama i aktivnostima na društvenim mrežama”, objašnjava Marjanović.

Nimalo zavidna situacija u tekstilnoj industriji nakon 2021. godine dodatno je bila pogođena posledicama pandemije i rata u Ukrajini. Ipak, pored otežavajućih okolnosti na tržištu, pre svega, velike inflacije i skoka cena, preduzeće Global Trade Yu je beležilo dobre rezultate.

„Poslovanje firme od 2021. bismo ocenili pozitivno, prvenstveno zahvaljujući našem širokom prodajnom asortimanu i različitim profilima naših klijenata. Pandemija i rat u Ukrajini su dramatično uticali na skok cena, prvenstveno samog rada, a potom i sirovina i transporta. Dalji problemi sa kojima smo se susreli su značajna umanjenja količine porudžbina zapadnih klijenata svojim ‘loan job’ izvršiocima na našoj teritoriji i zahtevi za produženje naplate potraživanja”, ističe Marjanović.

Iako se u 2023. godini situacija počela stabilizovati, svi ograničavajući spoljašnji faktori i dalje su bili prisutni. Global Trade Yu je ostao fokusiran na proizvode koji klijentima omogućavaju viši nivo automatizacije, jer je to jedan od načina rešavanja problema nedostatka radne snage i porasta troškova proizvodnje.

Ono što vlasnik preduzeća Global Trade Yu posebno ističe kao faktor koji je pozitivno uticao na poslovanje u 2023. godini je postojanje različitih vrsta subvencija i podsticajnih programa na lokalnim i pokrajinskim nivoima.

Na pitanje o planovima za budućnost i strateškim ciljevima Marjanović kaže da je trenutni fokus njihovog poslovanja da pored uvoza, nadogradnje i prodaje industrijskih mašina za tekstilnu proizvodnju, delatnost prošire i na sopstvenu proizvodnju automatskih mašina različitih primena.

„Na ovaj način ćemo imati veće mogućnosti da našim klijentima pružimo rešenja i podršku za održivo poslovanje, pomognemo im u sve većim preprekama sa kojima se tekstilna industrija susreće i tako damo naš doprinos u povratku Srbije i regiona na globalnu mapu stecišta tekstilne proizvodnje”, konstatuje i dodaje da rezultati koje ostvaruju i odnos sa klijentima je ono što ih čini ponosnim i sigurnim da su na pravom putu.

Takođe, ističe da je, pored uspešnog poslovanja dugog 27 godina, najviše ponosan na broj zadovoljnih klijenata, a posebno na činjenicu da su u pitanju dugogodišnje saradnje.

„Imamo izuzetno veliki procenat klijenata povratnika, što je posledica podrške koju im pružamo, a koja ne bi bila moguća bez strastvene posvećenosti poslu našeg stručnog tima”, ističe Srđan Marjanović za kraj.

Najuspešnija preduzeća u delatnosti trgovine na veliko mašinama za tekstilnu industriju i mašinama za šivenje i pletenje
PozicijaIme preduzećaUkupni prihodiRezultat poslovanja
1.MNP 05 DOO, NOVA PAZOVA440.888.00050.615.000
2.DOO GLOBAL TRADE YU ČENEJ77.462.0001.936.000
3.RIGO INTERNATIONAL DOO BEOGRAD, VOŽDOVAC45.247.0003.644.000
izvor: CompanyWall, *svi podaci su za 2022. godinu, u dinarima
  • SHALIMAR

    24.9.2024 #1 Author

    Ozbiljna firma sa dugom tradicijom uspesnog rada iza sebe,za svaku preporuku su!

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Biznis.rs newsletter

    Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

    Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.