Zajednički poduhvat PKS i Univerziteta u Kragujevcu

Osniva se prvi Istraživačko-konsultantski centar za zelenu ekonomiju

PreduzetnikSrbija

28.4.2023 08:52 Autor: Redakcija Biznis.rs 8

Osniva se prvi Istraživačko-konsultantski centar za zelenu ekonomiju Osniva se prvi Istraživačko-konsultantski centar za zelenu ekonomiju
Univerzitet u Kragujevcu i Privredna komora Srbije (PKS) su u prostorijama Rektorata Univerziteta u Kragujevcu potpisali Memorandum o saradnji u cilju osnivanja Istraživačko konsultantskog... Osniva se prvi Istraživačko-konsultantski centar za zelenu ekonomiju

Univerzitet u Kragujevcu i Privredna komora Srbije (PKS) su u prostorijama Rektorata Univerziteta u Kragujevcu potpisali Memorandum o saradnji u cilju osnivanja Istraživačko konsultantskog centra za zelenu ekonomiju.

Kako se suočavamo sa temeljnim manjkom ekspertskog znanja u domenu zelene i cirkularne ekonomije u Srbiji, i zbog promena u domenu zakonske regulative, evidentna je ogromna i urgentna potreba za edukacijom i treningom eksperata u ovom domenu, konstatuje se u saopštenju PKS povodom osnivanja prvog takvog centra u Srbiji.

Ogroman broj kompanija se, kako su ocenili partneri na ovom projektu, suočava sa izazovom neophodnih promena u pogledu zelene agende, postoji ogromna potreba za visokoprofesionalnom i multidisciplinarnom konsultantskom podrškom kompanijama u domenu cirkularne ekonomije, dekarbonizacije njihovih poslovnih i tehnoloških procesa i proizvoda, servisa karbonskog računovodstva i energetske efikasnosti.

Univerzitet u Kragujevcu uz podršku PKS koristi svoje potencijale da konstituiše Istraživačko konsultantski Centar za zelenu ekonomiju i tako odgovori na ekonomsko – tehnološki izazov aktuelnog vremena.

Mihailo Vesović, direktor Sektora za strateške analize, usluge i internacionalizaciju PKS naglasio je interes Komore da otvori kancelariju u Centrima izvrsnosti Univerziteta u Kragujevcu koji su u izgradnji, sa ciljem inteziviranja saradnje nauke i privrede, operacionalizacije procesa osnivanja Naučno-tehnološkog parka u Kragujevcu i realizacije dela aktivnosti Istraživačko konsultantskog centra za zelenu ekonomiju pri Univerzitetu u Kragujevcu.

Nenad Filipović, rektor Univerziteta u Kragujevcu, istakao je značaj Centra za zelenu ekonomiju za razvoj novih kurikuluma zasnovanih na potrebama privrede. Posebno je najavio početak realizacije kratkog, jednosemestralnog, programa na Univerzitetu za konsultante za cirkularnu ekonomiju.

Najavljeno je formiranje ekspertskih timova za podršku privrednim subjektima, zajedničko ili pojedinačno apliciranje za nacionalne, regionalne i EU fondove i projekte, zajednička realizacija okruglih stolova i panela sa privrednim subjektima, kao i distribucija znanja u formi obuka i pružanje komplementarnih konsultantskih usluga.

  • Vale

    29.4.2023 #1 Author

    Dobro je da postoji jednosemestralni program za cirkularnu ekonomiju

    Odgovori

  • IV

    30.4.2023 #2 Author

    Hajde da vidimo kako će izgledati!

    Odgovori

  • Boba321

    1.5.2023 #3 Author

    Bice to dobro, samo ne znam sta ce konsultanti tu da rade

    Odgovori

  • MAJA

    3.5.2023 #4 Author

    Ima tu posla i para se vrti

    Odgovori

  • MODESTY

    7.5.2023 #5 Author

    Profit je tu veliki

    Odgovori

  • PIKSI

    8.5.2023 #6 Author

    Zanimljivo

    Odgovori

  • SUZI

    10.5.2023 #7 Author

    Da vidimo kako ce sve to u praksi funkcionisati.

    Odgovori

  • DASHA

    9.8.2023 #8 Author

    Divno

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...