prva u srbiji pristupila ovoj inicijativi

OTP banka potpisnica Principa UN za odgovorno bankarstvo

SrbijaU fokusu

26.12.2023 13:43 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

OTP banka potpisnica Principa UN za odgovorno bankarstvo OTP banka potpisnica Principa UN za odgovorno bankarstvo
OTP banka postala je zvanični potpisnik UN principa za odgovorno bankarstvo – jedinstvenog okvira za održivo bankarstvo razvijeno kroz saradnju između banaka širom sveta... OTP banka potpisnica Principa UN za odgovorno bankarstvo

OTP banka postala je zvanični potpisnik UN principa za odgovorno bankarstvo – jedinstvenog okvira za održivo bankarstvo razvijeno kroz saradnju između banaka širom sveta i Programa za finansijsku inicijativu u oblasti životne sredine Ujedinjenih Nacija (UNEP, FI).

Kako se navodi u saopštenju, ovim potpisom OTP banka ujedno je postala i prva i jedina banka u Srbiji članica UN inicijative, čime se obavezala da će biti dosledna u svojim strategijama održivosti, da će raditi u pravcu usvajanja i implementacije održivih praksi kao osnove svog poslovanja, uz istovremeno očuvanje održivih finansija na najvišem nivou. UN principe za odgovorno bankarstvo do sada je potpisalo više od 300 svetskih banaka.

„Potpisivanje principa UN za odgovorno bankarstvo predstavlja ne samo krajnju, nego i iskrenu potvrdu naše posvećenosti i usmerenosti na kreiranje pozitivnog uticaja u društvu i zajednici u kojoj poslujemo. Principi odgovornog bankarstva precizno i sistemski definišu ulogu i odgovornost banaka u oblikovanju održive budućnosti, za šta se mi u OTP banci zalažemo i za šta smo se ovim potpisom i deklarativno obavezali.“, rekao je Predrag Mihajlović, CEO i predsednik Izvršnog odbora OTP banke Srbija.

Poseban značaj Principa UN za odgovorno bankarstvo je i to što ukazuju i na načine kroz koje bankarski proizvodi, usluge i međusobne saradnje mogu da podrže i ubrzaju promene neophodne za postizanje zajedničkog prosperiteta za sadašnje i buduće generacije.

Pristupanjem ovoj inicijativi, banke potpisnice se pridružuju najvećoj globalnoj bankarskoj zajednici fokusiranoj na održivo finansiranje, razmenu dobrih praksi i izradi smernica i alata koji su od koristi za celu industriju, navodi se u saopštenju.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...