praznično raspoloženje kod prodavaca i kupaca

Ove nedelje prometovano samo 725 tona robe na Produktnoj berzi

AgrobiznisBiznisSrbija

13.4.2023 16:45 Autor: Redakcija Biznis.rs 6

Ove nedelje prometovano samo 725 tona robe na Produktnoj berzi Ove nedelje prometovano samo 725 tona robe na Produktnoj berzi
Usled praznika, skraćena radna nedelja očekivano je donela manje aktivnosti na robno-berzanskom tržištu u našoj zemlji. Statistički, na tržištu žitarica nastavljen je pozitivan cenovni... Ove nedelje prometovano samo 725 tona robe na Produktnoj berzi

Usled praznika, skraćena radna nedelja očekivano je donela manje aktivnosti na robno-berzanskom tržištu u našoj zemlji. Statistički, na tržištu žitarica nastavljen je pozitivan cenovni trend, dok je sojino zrno izostalo iz trgovanja.

Preko Produktne berze u Novom Sadu prometovano je svega 725 tona robe, čija je finansijska vrednost iznosila 20.023.250 dinara.

Početkom nedelje tražnje za veštački sušenim kukuruzom nije bilo, a ponuda se kretala u opsegu od 24,00 do 24,50 din/kg bez PDV-a. U drugoj polovini radne nedelje zabeležene su ponude na nižem cenovnom nivou, što je rezultiralo zaključenjem ugovora. Kukuruzom se trgovalo po jedinstvenoj ceni od 23,50 din/kg bez PDV-a (25,85 din/kg sa PDV-om), što ujedno predstavlja i ponderisanu cenu.

Sa druge strane, interesovanje kupaca od prvog radnog dana bilo je usmereno na kukuruz sa povećanim procentom vlage. Berzanski ugovori za kukuruz sa vlagom do 16 odsto vlage zaključeni su u cenovnom rasponu od 23,00 do 23,60 din/kg bez PDV-a. U odnosu na prošlu nedelju cena vlažnijeg kukuruza viša je za šest odsto, dok je cena suvog kukuruza gotovo bez promene.

Kada je reč o pšenici, više aktivnosti bilo je na strani ponude, dok je tražnja bila slabija i na nižem cenovnom nivou. Pored pšenice sa nižim parametrima kvaliteta sa proteinom 11 -11,5 odsto, tokom ove nedelje i kod kupaca i kod prodavaca bilo je interesovanja za trgovinu kvalitetnijom pšenicom, sa proteinom od miinimum 14 odsto.

Shodno tome, ponuda pšenice kretala se u širokom cenovnom rasponu, od 24,00 do 26,00 din/kg bez PDV-a, dok je ponderisana cena iznosila 25,33 din/kg bez PDV-a (27,86 din/kg sa PDV-om), što je statistički posmatrano rast od 2,71 odsto u odnosu na prethodnu sedmicu.

Na tržištu soje nije bilo bitnijih promena. Iako se nije beležilo veće cenovno odstupanje između ponude i tražnje, slaba aktivnost učesnika na obe strane uticala je na izostanak sojinog zrna iz trgovanja.

Od ostalih roba, trgovalo se suncokretovom sačmom sa 33 odsto proteina po 38,60 din/kg bez PDV-a.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...