Kukuruz i dalje najtrgovanija roba

Pad prometa na Produktnoj berzi

AgrobiznisBiznisSrbija

10.11.2023 13:57 Autor: Redakcija Biznis.rs 1

Pad prometa na Produktnoj berzi Pad prometa na Produktnoj berzi
Na domaćem robno-berzanskom tržištu tokom ove nedelje zabeležen je rast cena kukuruza i soje, ali i pad cene pšenice. Ukupan obim trgovanja bio je... Pad prometa na Produktnoj berzi

Na domaćem robno-berzanskom tržištu tokom ove nedelje zabeležen je rast cena kukuruza i soje, ali i pad cene pšenice. Ukupan obim trgovanja bio je manji u odnosu na prethodnu nedelju za 28,87 odsto i iznosio je 2.365 tona robe, pri čemu je njena finansijska vrednost iznosila 56.781.550 dinara (22,36 odsto manje nego protekle nedelje.

Najviše se trgovalo kukuruzom i pšenicom.

Kukuruz je ponovo bio najtrgovanija kultura i njegov udeo u ukupnom obimu prometa iznosio je 46 procenata. Tokom čitave nedelje tražnja kukuruza je bila veća od ponude. Kupce su najčešće činili izvoznici, trgovci i domaći prerađivači. Kukuruzom se trgovalo u cenovnom rasponu od 16,00 do 16,50 din/kg bez PDV-a. Ponder cena iznosila je 16,34 din/kg bez PDV-a, što u odnosu na prethodnu sedmicu predstavlja rast cene od 2,11 odsto.

Kada je u pitanju pšenica, ona je u ukupnom obimu prometa učestvovala sa udelom od 42 odsto. Njome se tokom ove nedelje trgovalo na jedinstvenom cenovnom nivou od 19,20 din/kg bez PDV-a, uz pad od 1,29 odsto.

Tržište soje je tokom cele nedelje bilo veoma mirno, da bi tek poslednjeg dana u nedelji došlo do povećanja aktivnosti. Berzanski ugovori zaključeni su u cenovnom rasponu od 50,70 do 51,00 din/kg bez PDV-a uz obračun kvaliteta. Ponder cena iznosila je 50,76 din/kg bez PDV-a, uz nedeljni rast od 2,68 odsto.

  • SHALIMAR

    12.11.2023 #1 Author

    Na produktivnoj berzi je uvek tako,nesto stagnira a nesto je u potraznji…

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...