PIO FOND OTVORIO E-ŠALTER Lakše i brže do uverenja i potvrda

SrbijaVesti

6.5.2020 10:03 Autor: Ljiljana Begović 3

PIO FOND OTVORIO E-ŠALTER Lakše i brže do uverenja i potvrda PIO FOND OTVORIO E-ŠALTER Lakše i brže do uverenja i potvrda
Republički fond za penzijsko i invalidsko osiguranje (RFPIO) omogućio je građanima da putem e-šaltera podnose zahteve za ostvarivanje i korišćenje prava iz penzijskog ili... PIO FOND OTVORIO E-ŠALTER Lakše i brže do uverenja i potvrda

Republički fond za penzijsko i invalidsko osiguranje (RFPIO) omogućio je građanima da putem e-šaltera podnose zahteve za ostvarivanje i korišćenje prava iz penzijskog ili invalidskog osiguranja, zahteve za izdavanje uverenja ili potvrda, kao i dokaza koji se uz zahtev prilažu.

Putem ovog portala korisniku je omogućeno da preuzme željeni obrazac zahteva, da ga elektronski popuni pomoću programa “Adobe Acrobat Reader” i da ga pošalje nadležnoj organizacionoj jedinici Fonda, zajedno sa skeniranim prilozima dokaza. Takođe, korisnik će biti u mogućnosti i da se informiše u kojoj se fazi trenutno nalazi postupak odlučivanja po podnetom elektronskom zahtevu.

Preduslov za korišćenje e-šaltera RFPIO jeste da podnosilac zahteva na svom računaru ili mobilnom telefonu ima pristup internetu i instaliran program “Adobe Acrobat Reader”. Dodatno, s obzirom na to da se dokumentacija elektronski potpisuje, neophodno je posedovati i kvalifikovani elektronski sertifikat.

Ukoliko podnosilac zahteva ne poseduje takav sertifikat, biće u obavezi da na zahtev ovlašćenog službenog lica RFPIO naknadno dostavi potpisan zahtev u papirnom formatu da bi se zahtev uzeo u razmatranje. Zahtevi se mogu podneti u svoje ili u ime drugog lica, a tom prilikom se putem veb-sajta podnosi i punomoćje ili drugi akt nadležnog organa o starateljstvu.

Podnosilac zahteva je u obavezi da na zahtev ovlašćenog službenog lica koje odlučuje po zahtevu dostavi originale, odnosno overene fotokopije dokaza koji su neophodni za odlučivanje, a koji se ne mogu pribaviti po službenoj dužnosti, uključujući i dokaze koje je priložio elektronskim putem.

  • Tatjana

    6.5.2020 #1 Author

    Lepo, valjda ce ovo smanjiti guzve i redove u javnim ustanovama!

    Odgovori

  • Ivona

    6.5.2020 #2 Author

    Odlicno, ovako bi trebalo uvek da bude

    Odgovori

  • Lelica

    6.5.2020 #3 Author

    Bilo je vreme da nam olaksaju nesto!

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...