Potpisan sporazum privrednih komora o formiranju Srpsko-saudijskog poslovnog saveta

PKS: Nova tržišta, regionalna saradnja i brža EU integracija prioriteti privrede Srbije

BiznisSrbija

23.5.2023 15:46 Autor: Redakcija Biznis.rs 2

PKS: Nova tržišta, regionalna saradnja i brža EU integracija prioriteti privrede Srbije PKS: Nova tržišta, regionalna saradnja i brža EU integracija prioriteti privrede Srbije
Otvaranje novih tržišta za srpske kompanije, regionalno povezivanje ekonomija, podrška inovacijama i dualnom obrazovanju, kao i nova dinamika u procesu pridruživanja Evropskoj uniji kroz... PKS: Nova tržišta, regionalna saradnja i brža EU integracija prioriteti privrede Srbije

Otvaranje novih tržišta za srpske kompanije, regionalno povezivanje ekonomija, podrška inovacijama i dualnom obrazovanju, kao i nova dinamika u procesu pridruživanja Evropskoj uniji kroz bržu integraciju Zapadnog Balkana u jedinstveno evropsko tržište, osnovni su prioriteti rada Privredne komore Srbije (PKS) i u narednom periodu.

Predsednik PКS Marko Čadež izjavio je i da je PКS potpisala sporazum sa Federacijom saudijskih privrednih komora o formiranju Srpsko-saudijskog poslovnog saveta, navodi se u saopštenju.

„Saudijska Arabija, kao važno tržište od 33 miliona potrošača, želi naše proizvode. Saudijska Arabija je izrazila želju da ulaže u povećanje stočnog fonda u Srbiji i investira u postojeće domaće farme“, istakao je Čadež, a piše na sajtu PKS.

Kako je dodao, u utorak delegacija te zemlje ima sastanke sa predstavnicima udruženja PКS, od prerađivačke industrije do poljoprivredne proizvodnje, IT, građevinarstva i infratrukture, i drugih sektora privrede.

U naredne dve nedelje, kako je dodao, PКS i Federacija saudijskih privrednih komora, formiraće Savet koji će činiti saudijski i srpski poslovni ljudi kako bi se povezali i započeli zajedničke projekte.

„Tržište Saudijske Arabije je izuzetno važno za srpsku privredu, jer je ta zemlja jedan od najvećih proizvođača fosfata koji se koristi u proizvodnji mineralnih đubriva“, objasnio je Čadež.

Predsednik PКS je ukazao da je saradnja sa tom zemljom važna i za srpski IT sektor, s obzirom na to da je strateški cilj Saudijske Arabije da do 2030. godine postane jedna od najdigitalizovanijih zemalja sveta, kao i za našu poljoprivredu, te da će srpske kompanije u junu izlagati na sajmu „Saudi Food“.

Rukovanje
Foto: Pixabay.com

Govoreći o Inicijativi Otvoreni Balkan, podsetio je da od 1. jula počinje da funkcioniše otvoreno tržište rada između Srbije, Albanije i Severne Makedonije što će, prema njegovim rečima, omogućiti da se građani ovih zemalja slobodno zapošljavaju u ove tri zemlje na dobrobit kompanija i privreda članica Inicijative.

Podsetio je i da su sajam vina u Beogradu „Vinska vizija Otvorenog Balkana“ i sajam vina „VinItaly“ u Veroni, bili odlična prilika za promociju regiona i nove poslovne dogovore.

„Bitno je da mi sarađujemo u regionu, ali i da veoma aktivno razgovaramo sa EU da što pre dobijemo ulaz u jedinstveno evropsko tržište i da uživamo u četiri slobode. To nije pitanje samo našeg ekonomskog opstanaka već i evropsko bezbednosno pitanje, konsolidacije resursa, budućih inovacija“, rekao je Čadež.

Dodao je da postoji jasan pravni model i primeri kako su druge države Evrope postale članice jedinstvenog evropskog tržišta i istakao da je od presudne važnosti početak nove komunikacije i dinamike razgovora sa EU.

„Jedinstveno tržište što pre, četiri slobode što pre, srpska privreda i građani Srbije u strukturama Evrope što pre“, poručio je Čadež.

 • gagica

  26.5.2023 #1 Author

  Nadam se da ce to biti dobra saradnja u obostranu korist

  Odgovori

 • SHALIMAR

  26.5.2023 #2 Author

  Nama ce najvise znaciti saradnja…

  Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...