radovi bi trebalo da budu završeni do 2027. godine

Počela energetska sanacija 26 zgrada centralne vlasti u Beogradu

Srbija

6.4.2024 09:52 Autor: Redakcija Biznis.rs 9

Počela energetska sanacija 26 zgrada centralne vlasti u Beogradu Počela energetska sanacija 26 zgrada centralne vlasti u Beogradu
Za energetsku sanaciju 26 od 56 zgrada centralne vlasti, među kojima je i Palata Srbija, obezbeđeno je 40 miliona evra i ti radovi bi... Počela energetska sanacija 26 zgrada centralne vlasti u Beogradu

Za energetsku sanaciju 26 od 56 zgrada centralne vlasti, među kojima je i Palata Srbija, obezbeđeno je 40 miliona evra i ti radovi bi trebalo da budu završeni do 2027. godine, rekla je ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović, a ovaj projekat u oblasti energetske efikasnosti, kako je podsetila, obeležen je početkom radova u Zavodu za unapređivanje obrazovanja i vaspitanja u Beogradu.

Među prvim objektima koji će biti sanirani, nalaze se i Zavod za intelektualnu svojinu, Direkcija za mere i dragocene metale, Uprava za poljoprivredno zemljište, Nacionalni savet za koordinaciju saradnje sa Rusijom i Kinom, kao i zgrade Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave i Ministarstva rudarstva i energetike, saopštilo je ministarstvo.

Projekat „Energetska efikasnost u zgradama centralne vlasti“ biće realizovan u saradnji sa Razvojnom bankom Saveta Evrope (CEB) i UNDP. Đedović Handanović je iskazala zahvalnost partnerima iz Evropske unije koji su bespovratnim sredstvima podržali realizaciju ovog projekta, među kojima su Španija i Slovačka.

„Zavod za unapređivanje obrazovanja i vaspitanja će nakon završetka radova godišnje štedeti oko 10.000 evra na računima, a potrošnja energije i emisija ugljen-dioksida biće prepolovljena, pri čemu će već na jesen imati energetski podmlađenu zgradu. Povećanje energetske efikasnosti javnih zgrada je važno za naše zdravlje i životnu sredinu, ali i za budžet, jer smanjuje račune za struju i grejanje“, rekla je ministarka.

Prema njenim rečima, ušteda energije koja će biti ostvarena ekvivalentna je, na primer, godišnjoj potrošnji električne energije svih građana u opštini Sokobanja.

Stalni predstavnik UNDP-a u Srbiji Jakup Beriš naveo je da ukoliko bi se rekonstruisali svi javni objekti u Srbiji, jedna termoelektrana bi postala suvišna i zbog toga je važno nastaviti njihovu energetsku obnovu finansiranjem iz kredita, javno-privatnih partnerstava i javnih sredstava.

Zamenica šefa Delegacije Evropske unije u Srbiji Plamena Halačeva istakla je da je energetska efikasnost važan element u borbi protiv klimatskih promena. Halačeva je navela da je EU do sada obezbedila oko 150 miliona evra bespovratnih sredstava za renoviranje javnih zgrada u Srbiji, naglasivši da je fokus na zgradama u obrazovnom, zdravstvenom i socijalnom sektoru.

  • LJUBOMIR

    6.4.2024 #1 Author

    👌🏻

    Odgovori

  • LENA

    7.4.2024 #2 Author

    EU i UNDP pomazu u popravci 26 zgrada u Bg da trose manje energije i stete manje okolini

    Odgovori

  • HANA

    7.4.2024 #3 Author

    Infektivna klinika i dalje na čekanju?
    Strašno…

    Odgovori

  • BLIZANAC

    7.4.2024 #4 Author

    Dugo se čekalo na ovo

    Odgovori

  • ŽIZI

    7.4.2024 #5 Author

    Lepo…

    Odgovori

  • SHALIMAR

    7.4.2024 #6 Author

    Infektivna ruina,i spolja i iznutra,to treba da bude prioritet…

    Odgovori

  • MARA

    7.4.2024 #7 Author

    Treba sve urediti jedno po jedno

    Odgovori

    • LAV

      7.4.2024 #8 Author

      Tako je. Dosta toga treba uraditi ali polako bitno da se pocelo…

      Odgovori

  • PIKSI

    7.4.2024 #9 Author

    Znacice jedno po jedno da se resava

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...