nezadovoljni realizacijom sporazuma koji je potpisan sa Vladom Srbije

Poljoprivrednici Srbije 13. novembra ponovo izlaze traktorima na ulice

AgrobiznisBiznisSrbija

2.11.2023 15:52 Autor: Redakcija Biznis.rs 7

Poljoprivrednici Srbije 13. novembra ponovo izlaze traktorima na ulice Poljoprivrednici Srbije 13. novembra ponovo izlaze traktorima na ulice
Poljoprivrednici su nezadovoljni realizacijom sporazuma koji je potpisan sa Vladom Srbije i u toku je organizovanje za izlazak traktorima na ulice 13. novembra, izjavio... Poljoprivrednici Srbije 13. novembra ponovo izlaze traktorima na ulice

Poljoprivrednici su nezadovoljni realizacijom sporazuma koji je potpisan sa Vladom Srbije i u toku je organizovanje za izlazak traktorima na ulice 13. novembra, izjavio je u četvrtak predsednik Skupštine Inicijative za opstanak poljoprivrednika Srbije Mileta Slankamenac.

„U toku su razgovori sa udruženjima oko načina organizovanja protesta. Nismo još utvrdili da li će traktorima biti blokirani putevi ili ćemo krenuti za Beograd“, rekao je Slankamenac za Betu.

On je rekao da je najspornija tačka sporazuma to što nije uređena robna berza, gde su niske cene žitarica u odnosu na berze u okolnim zemljama.

Slankamenac je rekao da sporazum sa Vladom Srbije predviđa i da cena dizela na pumpi bude bez akcize, a vlada je predvidela da se plati pun iznos, a zatim vraća 50 dinara po litru, što znači da poljoprivrednici moraju imati novac da ga plate, pa da čekaju da se taj deo vrati.

Istakao je da je nejasno šta je sa zahtevom da se potpuno ukine taksa za odvodnjavanje, jer je bilo predviđeno da ove godine bude umanjena 50 odsto, a 2024. potpuno ukinuta.

Sporazumom koji je potpisalo sedam udruženja poljoprivrednika u maju ove godine predviđeno je povećanje subvencija po hektaru sa 9.000 na 18.000, premije za mleko sa 15 na 19 dinara, a povećane su i subvencije na stoku i ti iznosi su predviđeni i za narednu godinu.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...