Produžavaju se rokovi za prijavu u lokalnim samoupravama

Polovina sume za energetsku sanaciju zgrada biće bespovratna sredstva

Srbija

25.12.2023 08:35 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Polovina sume za energetsku sanaciju zgrada biće bespovratna sredstva Polovina sume za energetsku sanaciju zgrada biće bespovratna sredstva
Specijalista za energetsku efikasnost i zelene zgrade u EBRD Bojan Bogdanović rekao je za RTS da će udeo bespovratnih sredstava u projektima energetske obnove... Polovina sume za energetsku sanaciju zgrada biće bespovratna sredstva

Specijalista za energetsku efikasnost i zelene zgrade u EBRD Bojan Bogdanović rekao je za RTS da će udeo bespovratnih sredstava u projektima energetske obnove stambenih objekata za građane biti najmanje 50 odsto.

Zbog velikog interesovanja, rokovi za prijavljivanje stambenih zajednica se produžavaju.

Evropska banka za obnovu i razvoj usvojila je novu strategiju saradnje sa Srbijom do 2028. godine, a među prioritetima su zelene investicije. U toku su javni pozivi za energetsku obnovu stambenih zgrada u 15 gradova u Srbiji koje Ministarstvo energetike realizuje sa EBRD.

Bogdanović je tim povodom izjavio da su cilj projekta pre svega stambeni objekti priključeni na sistem daljinskog grejanja.

„Program je fokusiran pre svega na izradu energetskih elaborata za sanaciju zgrada, takođe za izradu tehničke dokumentacije. Osim toga, za pomoć pri pribavljanju odgovarajućih odobrenja za energetsku sanaciju – to je građevinska dozvola, i ono što je najbitnije, u obezbeđenju finansijske konstrukcije“, rekao je Bogdanović.

Projekat će pomoći građanima, kako ističe, da pre svega smanje svoj račun za grejanje zimi, da mogu da utiču na potrošnju i na račun kroz upotrebu termostatskih ventila, ali takođe da se značajno smanje računi zbog hlađenja u letnjem periodu.

Interesovanje je ogromno. Od 15 gradova, u pet je već završen konkurs za prijavljivanje. To su Pirot, Užice, Trstenik, Vranje i Pančevo.

Bogdanović je najavio da će biti značajnog produženja rokova javnih poziva – neke lokalne samouprave će produžiti i do druge polovine januara, a neke čak do početka februara.

Što se tiče kriterijuma za odabir zgrada koje će biti energetski sanirane, Bogdanović navodi da najveći broj bodova nosi specifična potrošnja.

Projekat je vredan 64,5 miliona evra. Tu su predviđene i subvencije, a procenat bespovratnih sredstava će biti najmanje 50 odsto.

Evropska banka za obnovu i razvoj obezbedila je 50 miliona evra izuzetno povoljnog kredita, ali na to se planira obezbeđenje čak 14,5 miliona bespovratnih sredstava, koje će ići u bespovratna sredstva za investicije, bespovratna sredstva za pripremu projekta.

Procenat granta, tj. bespovratnih sredstava, će biti najmanje 50 odsto, potvrdio je Bogdanović za RTS.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...