računica Srbijagasa nije iznenadila ni privredu ni potrošače

Poskupljenje gasa od 11 odsto za sada prihvatljivo

InfrastrukturaSrbija

18.11.2022 14:35 Autor: Milica Rilak 5

Poskupljenje gasa od 11 odsto za sada prihvatljivo Poskupljenje gasa od 11 odsto za sada prihvatljivo
Izjava direktora Srbijagasa Dušana Bajatovića da bi, prema računici tog preduzeća, gas od 1. januara sledeće godine trebalo da poskupi za 11 odsto nije... Poskupljenje gasa od 11 odsto za sada prihvatljivo

Izjava direktora Srbijagasa Dušana Bajatovića da bi, prema računici tog preduzeća, gas od 1. januara sledeće godine trebalo da poskupi za 11 odsto nije iznenadila predstavnike privrede i potrošača sa kojima smo razgovarali, a zajedničko im je da poskupljenje posmatraju kao relativno nisko u odnosu na to koliku cenu gasa već plaćaju potrošači u Evropi.

Počasni predsednik Unije poslodavaca Srbije Nebojša Atanacković za Biznis.rs kaže da se poskupljenje gasa moglo očekivati, a da stopu rasta cene treba posmatrati kroz to kako države širom Evrope, pa i sama EU, na različite načine utiču na to da potrošači ne osete punu težinu problema sa kojima se suočavaju kada je reč o snabdevanju energentima.

Cena gasa kod svih koji ga koriste u proizvodnji ili za zagrevanje pogona biće ugrađena u cenu proizvoda, i to je neminovno – dakle, uticaće na poskupljenje te robe, a time i na inflaciju. U teoriji, ako ne postoji tržište koje će prihvatiti povećanu cenu proizvoda, onda proizvođač dolazi u situaciju da radi sa gubitkom, a to bi moglo da znači smanjenje proizvodnje ili broja zaposlenih“, ukazao je Atanacković, ali i ocenio da poskupljenje od 11 odsto treba staviti u kontekst problematičnog snabdevanja gasom čitave Evrope, kao i cena na tržištu EU i zemalja članica.

„Izgleda da treba da budemo srećni što je samo 11 odsto, a ne 21 odsto“, našalio se Atanacković.

Kada je reč o cenama gasa za domaćinstva, prema oktobarskom izveštaju Eurostata, cena gasa na srpskom tržištu bila je 0,0336 evra po kilovat-času, a niža je bila samo u Gruziji – 0,0151 evro po kilovat-času. U tom trenutku prosečna cena u EU bila je 0,0861 evro po kilovat-času ili 2,6 puta viša nego u našoj zemlji.

Predsednik Upravnog odbora Nacionalne organizacije potrošača Srbije Goran Papović zato, uz opasku da je najavljeno poskupljenje očekivano, dodaje i da su se „plašili da će biti i više“.

„Takva je situacija da jednostavno moramo da podnesemo taj teret. I struju i gas plaćamo po relativno niskim cenama, tako da se može reći da smo dobro prošli – kako smo se nadali, dobro smo se udali“, ocenio je Papović u razgovoru za Biznis.rs i pozvao na štednju gasa.

„Da bi od Nove godine plaćali isto kao i do sad treba uštedeti oko 10 odsto, i to je moguće – mora se racionalno trošiti gas, ne grejati sobe koje ne koristimo, ili smanjiti temperaturu. Dakle, može se štednjom sačuvati kućni budžet“, savetuje Papović.

Ističe, međutim, da u toj organizaciji potrošača ne očekuju novo poskupljenje gasa.

„Niti očekujemo, niti je bilo najava“, rekao je Papović.

  • IVAN

    18.11.2022 #1 Author

    Nista vise nije prihvatljivo

    Odgovori

  • VANJA

    18.11.2022 #2 Author

    Za nase standarde i to je dosta!

    Odgovori

  • VERA

    18.11.2022 #3 Author

    Rast cene gasa i rast ostalih usliga i roba koje će time biti opterećene uticaće na brojna poskupljenja.

    Odgovori

  • GOCA BG

    18.11.2022 #4 Author

    Nama je izgleda sve prihvatljivo,kao da smo Svajcarska…

    Odgovori

  • N.N.

    19.11.2022 #5 Author

    Za nas je i to previse.

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Biznis.rs newsletter

    Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

    Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.