od ukupno 600 miliona evra

Potpisan grant od 175 miliona evra za drugu tranšu brze pruge Beograd – Niš

BiznisInfrastrukturaSrbija

30.3.2023 18:54 Autor: Redakcija Biznis.rs 2

Potpisan grant od 175 miliona evra za drugu tranšu brze pruge Beograd – Niš Potpisan grant od 175 miliona evra za drugu tranšu brze pruge Beograd – Niš
Vlada Srbije i Evropska investiciona banka (EIB) potpisale su u četvrtak ugovor o dodeli bespovratnih 175 miliona evra, što je druga tranša evropskog granta... Potpisan grant od 175 miliona evra za drugu tranšu brze pruge Beograd – Niš

Vlada Srbije i Evropska investiciona banka (EIB) potpisale su u četvrtak ugovor o dodeli bespovratnih 175 miliona evra, što je druga tranša evropskog granta od ukupno 600 miliona evra za izgradnju brze pruge od Beograda do Niša, objavio je EIB.

Dokument su, u prisustvu predsednice Vlade Srbije Ane Brnabić i šefa Delegacije EU u Srbiji Emanuela Žiofrea, potpisali potpredsednica EIB Liliana Pavlova, ministar građevinarstva Goran Vesić i ministarka za evropske integracije Tanja Miščević, kao i generalni direktor Infrastrukture železnice Srbije Nebojša Šurlan, prenosi Beta.

Kako je navedeno, samo mesec dana nakon potpisivanja prvog granta, EIB Global je potpisala drugi u ukupnom iznosu od 174,6 miliona evra za deonicu Paraćin–Trupale–Međurovo, u okviru paketa finansiranja EU vrednog 2,2 milijarde evra za deonicu Beograd–Niš na železničkom Koridoru 10.

Podseća se da je ovaj projekat važan deo Ekonomsko-investicionog plana i Inicijative Tima Evropa.

Paket obuhvata i zajam EIB u iznosu od 1,1 milijarde evra, kao i 550 miliona evra zajma od Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD).

Ovim sredstvima će se podržati unapređenje i modernizacija železničke pruge duge 230 kilometara, omogućavajući brzinu i do 200 kilometara na sat između Beograda i Niša, povećan protok robe i privredni rast oblasti duž koridora.

Za projekat će se koristiti i tehnička pomoć EU, za pripremu dokumentacije u skladu sa ekonomskim, ekološkim i društvenim zaštitnim merama i pravilima koja se primenjuju na javne nabavke u EU.

Kao vodeći finansijer strateških železničkih deonica na Zapadnom Balkanu, EIB je u železnički sektor uložila preko 1,2 milijarde evra, podržavajući regionalnu saradnju i povezivanje.

  • Ika

    2.4.2023 #1 Author

    Ajmo ljudi, 21 vek je mi jos nemamo brze pruge

    Odgovori

  • GOCA BG

    2.4.2023 #2 Author

    Pa da sednemo u voz posle par decenija…

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...