Za nautičku infrastrukturu planirano ukupno 30 miliona evra

Potpisan ugovor o izgradnji marine Golubac

BiznisInfrastrukturaSrbija

21.11.2023 08:33 Autor: Redakcija Biznis.rs 3

Potpisan ugovor o izgradnji marine Golubac Potpisan ugovor o izgradnji marine Golubac
Ministarstvo turizma i omladine, Agencija za upravljanje lukama i Opština Golubac potpisali su Ugovor o regulisanju međusobnih prava i obaveza na realizaciji projekta izgradnje... Potpisan ugovor o izgradnji marine Golubac

Ministarstvo turizma i omladine, Agencija za upravljanje lukama i Opština Golubac potpisali su Ugovor o regulisanju međusobnih prava i obaveza na realizaciji projekta izgradnje marine u Golupcu. Ovaj ugovor predstavlja preduslov za početak izgradnje infrastrukture golubačke marine, saopštila je Agencija, a prenela eKapija.

Državni sekretar u Ministarstvu turizma i omladine Uroš Kandić izjavio je da će do kraja sledeće godine u potpunosti biti zaokružena izgradnja nautičke turističke infrastrukture na Donjem Podunavlju.

„U toku je realizacija projekta izgradnje marine u Velikom Gradištu, a osim što ćemo graditi marinu i u Golupcu, tokom sledeće godine sledi i dupliranje kapaciteta za međunarodno putničko pristanište u Donjem Milanovcu – rekao je Kandić“.

Kandić je takođe najavio da je u 2024. godini u planu izgradnja novog putničkog pristaništa u Banoštoru čime će biti prošireni kapaciteti za prijem kruzera i na Gornjem Podunavlju.

On je ukazao na zadovoljavajući tempo oporavka domaćeg nautičkog turizma i u ovoj godini, imajući u vidu da je do 1. novembra na kruzerima bilo oko 170.000 putnika, što je povećanje od 30 odsto u odnosu na isti period protekle godine.

Pomoćnik ministra građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Predrag Petrović naglasio je da je projekat „Zaplovi Srbijom“ osmišljen tako da se stalno nadograđuje i da pokazuje nameru države da ulaže u nautičku infrastrukturu, turizam i privredu.

„Do sada smo, u okviru projekta, otvorili međunarodna putnička pristaništa u Sremskoj Mitrovici i Zemunu, a do kraja godine otvorićemo i šabačko pristanište. Pored toga, gradi se i marina u Velikom Gradištu, u koju će u prvoj fazi biti uloženo oko 2,5 miliona evra“, rekao je Petrović i naveo da je vrednost projekta „Zaplovi Srbijom“ 30 miliona evra, kada je reč o planiranoj infrastrukturi.

Direktor Agencije za upravljanje lukama Vuk Perović rekao je da je Golubac jedna od lokacija obuhvaćenih kapitalnim projektom „Zaplovi Srbijom“ koji je pokrenut u martu ove godine.

Buduća marina nalaziće se na Dunavu u neposrednoj blizini centra Golupca i moći će da primi oko 100 plovila. Očekuje se da će se u sklopu marine, pored prostora za prihvat i smeštaj plovila, razviti i komercijalni i drugi sadržaji.

  • SABRINA

    21.11.2023 #1 Author

    Ovo su dobre investicije.

    Odgovori

  • SHALIMAR

    21.11.2023 #2 Author

    Ovo ce Golupcu doneti veliki priliv novca kroz medjunarodno putno pristaniste…

    Odgovori

  • STEPA

    23.11.2023 #3 Author

    Lepe vesti, odlično za Golubac.

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...