Veliki rast prometa na Produktnoj berzi

Povećana tražnja za pšenicom, ove nedelje prodato 8.200 tona

AgrobiznisBiznisSrbija

19.11.2021 15:01 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Povećana tražnja za pšenicom, ove nedelje prodato 8.200 tona Povećana tražnja za pšenicom, ove nedelje prodato 8.200 tona
Cenovni maksimum pšenice i rast cene soje obeležili su proteklu nedelju na Produktnoj berzi u Novom Sadu. Ukupan promet je iznosio 8.875 tona robe,... Povećana tražnja za pšenicom, ove nedelje prodato 8.200 tona

Cenovni maksimum pšenice i rast cene soje obeležili su proteklu nedelju na Produktnoj berzi u Novom Sadu. Ukupan promet je iznosio 8.875 tona robe, što je maltene 148 odsto  više nego prethodne sedmice. Finansijska vrednost prodate robe iznosila 314.476.250 dinara, odnosno 2,4 puta više. 

Povećana potražnja pšenice dovela je do rasta i rekordnih cena na robno-berzanskom tržištu. Ovonedeljna sesija na Euronextu za pšenicu je obeležena značajnim amplitudama i novim maksimumima.

Dešavanja na međunarodnom tržištu, uticaj svetskih trendova i cena u svetu, kao i unutrašnji faktori na domaćem tržištu doveli su do toga da ova žitarica bude najtraženija berzanska roba i na jedinoj robnoj berzi u Srbiji, sa ukupno prometovanom količinom od 8.200 tona.

Berzanski ugovori za promptnu isporuku na paritetu FCA, zaključeni su u cenovnom opsegu od 31,30 do 32,00 din/kg bez PDV-a. Ugovor na paritetu CPT za kvalitetniju pšenicu je realizovan na cenovnom nivou od 33,20 din/kg bez PDV-a, sa isporukom robe do 15. januara 2022. godine. U odnosu na prethodni upoređujući podatak, zabeležen je cenovni rast od 2,89 odsto.

Početak nedelje doneo je smanjenu tražnju za kukuruzom, dok je ponuda bila povećana. Kraj nedelje donosi veće interesovanje, te je ova žitarica prometovana na paritetu CPT sa isporukom robe do kraja decembra po 27,00 din/kg bez PDV-a. Kukuruzom sa povećanim procentom vlage se trgovalo po 24,90 din/kg bez PDV-a.

Zaključeni ugovori na Produktnoj berzi u periodu 15.11.2021. – 19.11.2021. godine/Izvor: Produktna berza Novi Sad

Trend snižavanja cena soje uočen u proteklih mesec dana, tokom ove nedelje nije nastavljen. Tržište je aktivnije u odnosu na prethodni period kada je ova uljarica bila slabo tražena berzanska roba. Prosečna cena trgovanja je iznosila 72,90 din/kg bez PDV-a, i u odnosu na prethodnu nedelju bila je viša za 1,12 odsto. 

Na evropskom tržištu kod uljarica, uprkos slabljenju sirove nafte od početka nedelje, cene ulja su rasle. U Čikagu, cene soje su sada na nivoima sličnim maksimumu sa kraja septembra, potpuno neutrališući sniženje koje je nedavno zabeleženo.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...