Usklađivanje dinarskih iznosa taksi tokom 2023. godine

Predloženo ukidanje plaćanja elektronskih zahteva za izvode iz matičnih knjiga

Srbija

21.11.2022 08:21 Autor: Redakcija Biznis.rs 2

Predloženo ukidanje plaćanja elektronskih zahteva za izvode iz matičnih knjiga Predloženo ukidanje plaćanja elektronskih zahteva za izvode iz matičnih knjiga
Vlada je na poslednjoj sednici predložila da se ukine plaćanje takse za izvode iz matičnih knjiga rođenih i uverenja u državljanstvu koje se preuzima... Predloženo ukidanje plaćanja elektronskih zahteva za izvode iz matičnih knjiga

Vlada je na poslednjoj sednici predložila da se ukine plaćanje takse za izvode iz matičnih knjiga rođenih i uverenja u državljanstvu koje se preuzima elektronski.

Trenutno, taksa za izvod iz matične knjige rođenih košta 450 dinara, dok je uverenje o državljanstvu 820 dinara ukoliko se plaća i naručuje elektronski.

Predlogom izmene i dopune Zakona o republičkim administrativnim taksama Vlada Srbije je na poslednjoj sednici predložila oslobođenje od plaćanja takse za zahtev za izdavanje izvoda i uverenja iz matičnih knjiga elektronskim putem, kao i zahteva za izdavanje uverenja o državljanstvu Republike Srbije.

To će, kako se navodi u obrazloženju zakona, uticati na smanjenje izdataka građana koji podnose zahtev za izdavanje izvoda, odnosno uverenja iz matičnih knjiga elektronskim putem, ali i na to da na brz i ekonomičan način dobiju tražene isprave bez odlaska na šaltere, piše Danas. Ovim izmenama, kako se navodi u obrazloženju vlade, radi se na unapređenju sistema javne uprave uslugama E-izvod i E-uverenje, ali se omogućava i bolji kvalitet usluga, racionalizacija vremena i troškova građana.

“Istovremeno će ostvareni prihod budžeta po navedenom osnovu biti smanjen za nekih 37 miliona dinara, a procenjuje se da će se broj izdatih izvoda u papirnom obliku u 2023. biti smanjen za 25 odsto”, navodi se u obrazloženju.

Trenutno, za izdavanje izvoda se plaća taksa, osim u posebnim slučajevima za koje je predviđeno oslobađanje od ove obaveze, a što zavisi od svrhe izdavanja izvoda, navodi se na portalu E-uprave.

Usklađivanje dinarskih iznosa taksi propisanih zakonom koji je predložen na sednici biće urađeno tokom 2023. godine primenom indeksa potrošačkih cena, a prema podacima republičkog organa nadležnog za poslove statistike i to za period od prvog dana narednog meseca od dana stupanja na snagu ovog zakona do 30. aprila 2023. godine.

 • GOCA BG

  27.11.2022 #1 Author

  Dobro su se setili da daju na razmatranje barem…

  Odgovori

 • Isidora

  17.6.2023 #2 Author

  To ne treba da se plaća,..

  Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...