srbija i dalje ima fiskalnu i monetarnu stabilnost, poručio vučić

Predsednik Srbije najavio veće plate u prosveti i zdravstvu, povećanje penzija, pomoć po detetu

Srbija

8.6.2023 08:39 Autor: Redakcija Biznis.rs 5

Predsednik Srbije najavio veće plate u prosveti i zdravstvu, povećanje penzija, pomoć po detetu Predsednik Srbije najavio veće plate u prosveti i zdravstvu, povećanje penzija, pomoć po detetu
Tokom poslednjeg obraćanja javnosti iz Palate Srbija, predsednik Srbije Aleksandar Vučić se, kako je i najavljeno, dotakao ekonomskih tema, i izneo niz mera koje... Predsednik Srbije najavio veće plate u prosveti i zdravstvu, povećanje penzija, pomoć po detetu

Tokom poslednjeg obraćanja javnosti iz Palate Srbija, predsednik Srbije Aleksandar Vučić se, kako je i najavljeno, dotakao ekonomskih tema, i izneo niz mera koje će biti preduzete u narednom periodu.

„Spremali smo mnogo mera, i ono što je naša najveća briga je stopa rasta sa kojom ćemo ove, a i do polovine sledeće godine, imati problema, iz mnogo razloga. Deo je uvezenih problema, deo je naših problema. I dalje držimo fiskalnu i monetarnu stabilnost, i uspevamo da obezbedimo niži deficit i više novca za građane“, izjavio je Vučić, prenosi Blic.

Dodao je da je doneta odluka da se posebno uvećaju zarade u prosveti, i u još nekim sektorima.

Povećanje primanja u prosveti i zdravstvu

Prema njegovim rečima, u predškolskom obrazovanju ima 28.813 ljudi, u osnovnom obrazovanju zaposleno 75.162, a u srednjem 35.957 zaposlenih. Istakao je i da u učeničkom standardu radi 1.514 zaposlenih, a u studentskim domovima 2.416.

„To je ukupno 143.867 zaposlenih, i za njih će važiti posebna pravila. Od 1. septembra idemo na povećanje plata 5,5 odsto, plus od prvog decembra za još 10 procenata. To je kumulativno 16 odsto. Trenutno je prosečna plata 74.000 dinara, izračunajte koliko je to. Bićemo blizu 88.000, što nije ukupna zarada“, naglasio je predsednik.

Kako je rekao, zarade će biti povećane na isti način i u zdravstvu, kumulativno 16 procenata, kao i u ostatku javnog sektora. Ipak, za ostale sektore povećanje će biti nešto manje, oko 11 odsto.

Dva povećanja za penzionere

Najavio je od 1. oktobra povećanje penzija od 5,5 procenata, a od 1. januara dodatnih 14,6 odsto.

„S obzirom na to da su penzije dosad povećane 20,8 procenata, uz dodatno povećanje od oko 20 odsto, penzionerima će primanja ukupno biti povećana za za više od 40 odsto“, izračunao je predsednik.

Nova mera namenjena deci uzrasta do 16 godina

Nova mera, kako je rekao, da se da po 10.000 dinara za svako dete, od tek rođenog, do 16 godina uzrasta.

„Dajemo majkama, u skladu sa tim koliko dece imaju. Prijava kreće 20. avgusta, a isplata će biti oko 25. septembra. Ukoliko je samohrani otac taj koji se stara o deci, on će dobiti novac. Ukupno je 1.190.000 dece tog uzrasta, i za tu meru smo izdvojili oko 100 miliona evra, i očekujemo da ona da svoj poseban uticaj kroz podršku majkama“, istakao je Vučić.

Takođe, on je najavio još jednu rundu dodele 100.000 vaučera za odmor u Srbiji, a u svom obraćanju dotakao i inflacije i istakao da Srbija ima i problem sa mesom.

„Hleb će biti još jeftiniji, iako nam je najjeftiniji. Cena hleba Sava biće spuštena sa 57 na 54 dinara, što je važno zbog zaustavljanja inflacije. Hleb će već od petka biti jeftiniji za tri dinara“, naveo je predsednik dodavši da će razgovarati i sa Međunarodnim monetarnim fondom (MMF) o odlaganju povećanja cena struje.

Tagovi
PENZIJE PLATE
  • Mike

    8.6.2023 #1 Author

    Najavio je i izbore, pa evo malo da kupi koga može po ko zna koji put…. 🤮
    Dobro je da za povećanje minimalca nema para! 😐

    Odgovori

  • SHALIMAR

    9.6.2023 #2 Author

    Samo neka se povecavaju plate,ali svima..

    Odgovori

  • MAJA

    11.6.2023 #3 Author

    Bilo bi dobro i pošteno da i privatni sektor poveća plate

    Odgovori

  • BOBICA

    2.7.2023 #4 Author

    Dela ne reči, samo neka on ispuni obećanje

    Odgovori

  • Grocka

    2.12.2023 #5 Author

    Obecanje ludom radovanje…

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...