kako zaštiti poslovne sisteme od internet napada?

Predstavljen vodič za sajber bezbednost

Hi-techSrbijaU fokusu

16.5.2023 10:43 Autor: Redakcija Biznis.rs 1

Predstavljen vodič za sajber bezbednost Predstavljen vodič za sajber bezbednost
U okviru panela na Open IT konferenciji, Inicijativa „Digitalna Srbija”, Abstract i kompanija A1 Srbija, predstavili su vodič „Uvod u sajber bezbednost” objavljen u... Predstavljen vodič za sajber bezbednost

U okviru panela na Open IT konferenciji, Inicijativa „Digitalna Srbija”, Abstract i kompanija A1 Srbija, predstavili su vodič „Uvod u sajber bezbednost” objavljen u okviru projekta „Preduzmi ideju”, a koji Inicijativa „Digitalna Srbija” sprovodi uz podršku Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID).

Vodič je nastao kao zbir naših prethodnih napora i iskustava u podizanju svesti o sajber bezbednosti i aktivnoj zaštiti poslovnih sistema od sajber napada. Trudili smo se da pružimo čitaocu odgovarajući kontekst svakodnevnih rizika na internetu, ali i da ponudimo rešenja u vidu jednostavnih, lično-primenjivih praksi koje značajno umanjuju stepen tog rizika. Pored toga, Vodič sadrži i deo koji se odnosi na sajber bezbednost poslovnih sistema, što ga čini koherentim i sveobuhvatnim resursom za upoznavanje i suočavanje sa aktuelnim sajber rizicima koji sve više postaju deo naših svakodnevnih života”, rekao je Mikica Ivošević, etički haker i CTO kompanije Abstract i platforme za sajber bezbednost Seif.

Vodič je kreiran tako da nudi pregled osnova sajber bezbednosti, mogućih pretnji po poslovanje i budućih trendova u ovoj oblasti.

“U digitalnoj eri, znatan deo našeg života povezan je sa nekom bankom podataka ili kompjuterom, te i zaštita podataka mora da se nađe visoko na listi prioriteta. Kao kompanija koja pruža internet i digitalna rešenja, usvojili smo sajber bezbednost kao važan intergrativni deo našeg poslovanja. To znači da korisnici mogu da se oslone na nas, ne samo po pitanju bezbednosnih rešenja, već i edukacije. Važno nam je da svaka osoba bude svesna potencijalnih opasnosti, lične odgovornosti i lakše prepozna i zaštiti se od sajber pretnji. Verujem da će Vodič za sajber bezbednost biti prepoznat kao vredan i koristan alat koji će studentima i mladim profesionalnicima omogući da uvek budu korak ispred kada je u pitanju sajber bezbednost”, istakla je Ljubica Vojinović, menadžerka tima za razvoj ICT rešenja u kompaniji A1.

Marija Janjušević, mendžerka za marketing i komunikacije projekta „Preduzmi ideju” je na samom početku panela naglasila koliko su važni zajednički poduhvati poput ovog i istakla spremnost projekta „Preduzmi ideju” da nastavi širenje informacija i znanja o inovativnim tehnologijama u različitim oblastima.

 • MAJA

  17.5.2023 #1 Author

  Potreba za ovakvom zastitom je postala deo naših života

  Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  Biznis.rs newsletter

  Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

  Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.