Ocena crnogorske Agencije za zaštitu konkurencije

Preuzimanje duga Instituta Igalo nezakonito

RegionSrbija

21.3.2024 10:59 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Preuzimanje duga Instituta Igalo nezakonito Preuzimanje duga Instituta Igalo nezakonito
Državna pomoć iz ugovora o izmirenju međusobnih obaveza Agencije za osiguranje depozita Srbije, Jugobanke u stečaju i crnogorskog Ministarstva finansija, u vezi sa dugom... Preuzimanje duga Instituta Igalo nezakonito

Državna pomoć iz ugovora o izmirenju međusobnih obaveza Agencije za osiguranje depozita Srbije, Jugobanke u stečaju i crnogorskog Ministarstva finansija, u vezi sa dugom Instituta Simo Milošević, nezakonita je, ocenila je Agencija za zaštitu konkurencije Crne Gore (AZK).

Ugovorom o izmirenju međusobnih obaveza bilo je predviđeno da se iznos duga Instituta prema Jugobanci umanji za 1,36 miliona evra, pišu Vijesti, a prenosi Mina.

Taj iznos je Crna Gora potraživala od Jugobanke u stečaju na osnovu duga po staroj deviznoj štednji, pa bi tim poravnanjem dug Instituta prema banci u stečaju bio smanjen na 5,3 miliona evra. Iznos od 1,36 miliona evra Ministarstvo finansija formalno nije isplatilo.

Vlada je u septembru donela odluku o poravnanju kako bi sprečila blokadu Instituta.

Iz AZK-a je saopšeno da je Savet na sednici 15. marta doneo rešenje kojim se utvrđuje da je državna pomoć koja je nezakonito dodeljena Institutu po osnovu ugovora o načinu izmirenja dela međusobnih obaveza, zaključenog u septembru prošle godine, neusklađena sa Zakonom o kontroli državne pomoći.

„Nalaže se Ministarstvu finansija da, bez odlaganja, a najkasnije u roku od četiri meseca od prijema rešenja, preduzme mere neophodne za povraćaj neusklađene državne pomoći od Instituta u iznosu od 1,36 miliona evra“, navodi se u rešenju AZK-a.

Oni su naložili Ministarstvu finansija da u roku od dva meseca sačini i dostavi im plan povraćaja neusklađene državne pomoći, sa merama i rokovima realizacije ili obaveštenje o preduzetim merama za povraćaj.

Na iznos neusklađene državne pomoći, obračunava se kamata za period od dodele iznosa, odnosno od 29. septembra do donošenja rešenja o povraćaju i plaća zatezna kamata u skladu sa zakonom kojim se ona uređuje.

Izvor Vijesti, upućen u dešavanja u vezi sa Institutom, smatra da je moguće da će nakon rešenja Agencija za osiguranje depozita Srbije tražiti uvođenje stečaja u Instutut da bi namirila dug koji on ima prema Jugobanci.

Radnici Instituta trebalo bi da odlože najavljeni štrajk koji je bio planiran za 25. mart nakon što Vlada utvrdi plan spasavanja. Iz Sindikata su najavili konferenciju za novinare povodom odluke o odlaganju štrajka zaposlenih, na osnovu zaključaka sa sastanka održanog između predstavnika menadžmenta, Vlade i Sindikalne organizacije.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...