EPS podneo zahtev za odlučivanje o potrebi procene uticaja na životnu sredinu

Pripreme za izgradnju objekata na kopu Radljevo Sever – kada počinje kopanje uglja?

InfrastrukturaIzdvajamoSrbija

13.1.2024 17:01 Autor: Milica Rilak 13

Pripreme za izgradnju objekata na kopu Radljevo Sever – kada počinje kopanje uglja? Pripreme za izgradnju objekata na kopu Radljevo Sever – kada počinje kopanje uglja?
Elektroprivreda Srbije podnela je početkom januara Ministarstvu zaštite životne sredine Zahtev za odlučivanje o potrebi procene uticaja na životnu sredinu za glavni rudarski projekat... Pripreme za izgradnju objekata na kopu Radljevo Sever – kada počinje kopanje uglja?

Elektroprivreda Srbije podnela je početkom januara Ministarstvu zaštite životne sredine Zahtev za odlučivanje o potrebi procene uticaja na životnu sredinu za glavni rudarski projekat objekata prve faze industrijske i infrastrukturne zone površinskog kopa (PK) Radljevo Sever.

Površinski kop Radljevo je deo sistema površinskih kopova rudarskog basena Кolubara, na kome je otkopavanje jalovine počelo krajem 2019. godine, a procenjuje se da se troškovi nabavke opreme za eksploataciju uglja na toj i lokaciji Polje E kreću oko 470 miliona evra.

Prema podacima koje je EPS dostavio Ministarstvu zaštite životne sredine, za Glavni rudarski projekat površinskog kopa Radljevo Sever je još 2012. godine urađena Studija procene uticaja na životnu sredinu i dobijeno je rešenje o saglasnosti, ali se planirani infrastrukturni objekti ne nalaze u okviru granica ranije studije nego u okviru granica eksploatacionog polja tog kopa.

„Objekti prve faze industrijske i infrastrukturne zone PК Radljevo su objekti za boravak radnika – kancelarijski prostori, garderobe, kupatila kao i za potrebnu prateću infrastrukturu, u koju spadaju trafo stanica, kotlarnica, kantina, portirnice, saobraćajnice i zelene površine“)“, stoji u aktuelnom zahtevu EPS.

Radljevo, kao najmlađe među kolubarskim poljima, nalazi se „u fazi investicione izgradnje“, stoji u dokumentu iz juna 2023. godine pod nazivom „Polazne osnove plana razvoja energetske infrastrukture za period do 2028. sa projekcijama do 2030. godine“.

U tom dokumentu u kome je pobrojano više od 200 projekata iz svih energetskih sektora, uz podatke o tome da li se i koliko odmaklo u njihovoj realizaciji, stoji da je na Radljevu, kao i na takozvanom Polju E realizovan tek deo planiranih investicija, pri čemu nije nabavljena osnovna oprema, niti su završeni svi planirani infrastrukturni radovi i objekti“.

PK Kolubara / Izvor: Elektroprivreda Srbije, eps.rs

Sa druge strane, u decembarskom izdanju kompanijskih novina EPS Energija – Kolubara stoji da je na Radljevu u toku realizacija velikog investicionog ciklusa nabavke i montaže rudarske opreme, koja će, kako je planirano, tokom 2025. godine biti uključena u proizvodni proces kako bi se ubrzalo otkopavanje otkrivke i stvorili uslovi za eksploataciju uglja.

Projekat izgradnje novog rudarskog sistema, čijim radom će se proširiti proizvodni kapaciteti PК Radljevo, obuhvata montažu novog BTO sistema, odnosno bagera kapaciteta 6.600 kubnih metara na sat, šest pogonskih stanica i tračnih transportera ukupne dužine deset kilometara i odlagača 8.500 kubnih metara na sat, kao i polovnog bagera kapaciteta 3.150 kubnih metara na sat, sa odgovarajućim polovnim odlagačem, piše EPS Energija – Kolubara.

U Rudarskom basenu Кolubara do sada nije zabeleženo da se istovremeno uvode u rad tri nova sistema i tri nova bagera sa visokim kapacitetima, koji su neophodni u procesu proizvodnje uglja. Osim bagera kapaciteta 6.600 kubnih metara na sat, koji je predviđen za PК Radljevo, ugovorena je i nabavka dva bagera SchRS740L, kapaciteta 4.800 kubnih metara na sat za PК Polje E“, rekao je u intervjuu za taj kompanijski list projekt menadžer u „Kolubari“ Darko Daničić.

Prema podacima iz Polaznih osnova, na spisku prioritetnih projekata iz oblasti eksploatacije uglja nalazi se nabavka dva BTO sistema za Radljevo, ukupne vrednosti 190,7 miliona evra i kapaciteta otkopavanja otkrivke od sedam miliona tona godišnje. U tom dokumentu takođe stoji da je početak rada rudarske opreme planiran za 2025. godinu, kao i da su troškovi nabavke delimično pokriveni iz sopstvenih sredstava i republičkog budžeta.

Kada je reč o takođe Kolubarinom Polju E, na spisku prioritetnih projekata je nabavka dva BTO sistema ukupne vrednosti 278 miliona evra. Troškovi nabavke su i u ovom slučaju delimično pokriveni iz sopstvenih sredstava i republičkog budžeta, a početak rada rudarske opreme planiran je za 2028. godinu.

  • REA

    13.1.2024 #1 Author

    Nadam se da ce biti dobrobito za sve

    Odgovori

  • VALERIJA

    14.1.2024 #2 Author

    Odlična je vest da ima još ovakvih izvora energije.

    Odgovori

  • LAV

    14.1.2024 #3 Author

    Zastita zivotne sredine je tema o kojoj se ne prica nigde.

    Odgovori

    • Ratko

      14.1.2024 #4 Author

      Koje bre sredine nama treba struja.idi bre reci francuzima pokrecu pet puta jacu elektranu od tnta.na ugalj njima. Zivotna sredina super micemo da spasa vamo zivotnu sredinu.jednu elektranu i nju da ugasimo da bise ekolozi i zeleni uvukli evropi u d..e.mi sa ses miliona srba zagadjujemo evropu a onije ciste adjde bre dokle.

      Odgovori

  • PIKSI

    14.1.2024 #5 Author

    Odličan izvor energije

    Odgovori

  • Vale

    14.1.2024 #6 Author

    Dobro ulaganje

    Odgovori

  • SUNCICA

    14.1.2024 #7 Author

    Trebamo se odreci uglja, mnogo zagadjuje

    Odgovori

  • SENSEI

    15.1.2024 #9 Author

    Previše se kopa a premalo se ulaže u obnovljive izvore energije

    Odgovori

  • Radnik Kolubare.

    15.1.2024 #11 Author

    Laž pranje para.

    Odgovori

  • Maky

    16.1.2024 #12 Author

    Dobro da imamo sta da kopamo…

    Odgovori

  • Sindi

    18.1.2024 #13 Author

    A gde je pecat?

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...