dobar rezultat u spoljnotrgovinskoj razmeni

Privrednici u Gornjem Milanovcu, Lučanima i Ivanjici u 2023. ostvarili veći izvoz od uvoza

BiznisSrbija

17.2.2024 15:46 Autor: Redakcija Biznis.rs 13

Privrednici u Gornjem Milanovcu, Lučanima i Ivanjici u 2023. ostvarili veći izvoz od uvoza Privrednici u Gornjem Milanovcu, Lučanima i Ivanjici u 2023. ostvarili veći izvoz od uvoza
Privrednici u Gornjem Milanovcu, Lučanima i Ivanjici ostvarili su u 2023. godini veći izvoz od uvoza i suficit u spoljnotrgovinskoj razmeni, rečeno je agenciji... Privrednici u Gornjem Milanovcu, Lučanima i Ivanjici u 2023. ostvarili veći izvoz od uvoza

Privrednici u Gornjem Milanovcu, Lučanima i Ivanjici ostvarili su u 2023. godini veći izvoz od uvoza i suficit u spoljnotrgovinskoj razmeni, rečeno je agenciji Beta u čačanskom odeljenju Regionalne privredne komore za Moravički i Raški okrug.

U Gornjem Milanovcu privrednici su u 2023. godini ostvarili izvoz u vrednosti od 154 miliona evra, što je osam odsto više nego u istom periodu prethodne godine, a uvezli su robu i sirovine u vrednosti od 130 miliona evra, što je povećanje za oko deset odsto.

Milanovački privrednici su najviše robe izvezli u Bosnu i Hercegovinu, u koju su izvezli oko 20 odsto ukupnog izvoza, zatim u Severnu Makedoniju, Crnu Goru i Nemačku. Najviše su uvozili iz Nemačke, Italije, Turske.

Privrednici Gornjeg Milanovca najviše su izvezli proizvode od plastike i hemijske proizvode, ekstrate za bojenje i štavljenje, prehrambene proizvode, proizvode od kakaoa, čokolade i na bazi žitarica, kao i proizvode od gvožđa, čelika, aluminijuma, kotlove i mašine.

Najviše su uvezli plastične i hemijske proizvode, koji čine oko 22 odsto od ukupnog uvoza, kao i proizvode od gvožđa, čelika i aluminijuma.

Spoljnotrgovinska razmena
Foto: Pixabay.com

Privreda u Lučanima je u 2023. godini ostvarila izvoz od 89 miliona evra i uvezla robe u vrednosti od 48 miliona, čime je zabeležila pad uvoza za 22 odsto u odnosu na prethodnu godinu.

Lučani su najviše uvozili iz Nemačke, Kine, Turske i Francuske, a najviše izvozili u Bosnu i Hercegovinu, Bugarsku, Francusku i Crnu Goru.

Privrednici u Lučanima su najviše izvozili sveže i zamrznute proizvode od voća, u vrednosti oko 24 miliona evra, zatim ekstrate za štavljenje i bojenje za oko 22 miliona evra, kao i eksplozive, plastične mase, proizvode od gvožđa i čelika.

Najviše su uvozili plastične mase i hemijske proizvode, proizvode od metala, kotlove i mašine.

Privrednici u Ivanjici su u 2023. godini ostvarili izvoz od 89 miliona evra, što je 13 odsto više nego u 2022. godini i uvoz od 69 miliona evra, što je povećanje od osam procenata u odnosu na prethodnu godinu.

Privrednici Ivanjice najviše su izvozili u Nemačku, Hrvatsku, Crnu Goru, Kinu, a najviše uvozili, iz Nemačke, Italije, Austrije i Hrvatske.

Najviše su izvozili mašine i kotlove, u vrednosti od 30 miliona evra, što je za oko 40 odsto više u odnosu na 2022. godinu, drvo i proizvodi od drveta i prehrambene proizvode.

Uvozili su proizvode od drveta, u vrednosti oko 22 miliona evra, proizvode od gvožđa i čelika za 17 miliona evra, kotlove i mašine za 16 miliona evra.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...